Лятото е в разгара си, температурите са много високи, а

...
Лятото е в разгара си, температурите са много високи, а
Коментари Харесай

Пожарната в Пазарджик посочи правилата за недопускане на пожари

Лятото е в разгара си, температурите са доста високи, а заплахата от пораждане на пожари изключително огромна. Сухото и топло време, в комбиниране на стремителен топъл вятър могат да бъдат идеална причина за пораждане и бързо разгръщане на пожари.

За недопускане на пожари РДПБЗН – Пазарджик припомня да се съблюдават следните правила през летния сезон:

1. Не палете огън навън във прохладно време. Това е причина за преместване на огромни дистанции на запалени частици и може да докара до бързо разпространяване на пожара с обгръщане на обилни площи!

2. В дворовете палете огън единствено в случай че авансово сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). След изгаряне огнището би трябвало да се изгаси или затрупа с пълен пласт пръст!

3. Не палете огън наоколо до стрехите на постройките и под клоните на дърветата!

4. Никога не оставайте разпален огън без наблюдаване!

5. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани коли, както и наоколо до бензиностанции и газстанции, хранилища за леснозапалими и горими течности!

6. Особена зоркост във връзка с ограниченията за пожарна сигурност в горите и земеделските земи би трябвало да демонстрират пастири, пчелари, ловци, гъбари, секачи, туристи, притежатели на вилни и аграрни парцели!

7. Запаленият в сухи треви и стърнища огън елементарно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, икономически здания, вилни и жилищни постройки, горския фонд!

8. Не палете огън в гората, с изключение на на особено обозначените и устроени за задачата места. Преди да запалите огън се уверете, че има обезпечени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при потегляне. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате при положение на пораждане на пожар!

Ако забележите иминимални признаци на пожар – задимяване, лек дим, огън не се двоумете и не подминавайте, а неотложно подайте известие за пожара на тел. 112! 

Предоставяме на вниманието ви и директни телефони за връзка с районните служби ”Пожарна сигурност и отбрана на популацията в региона, с които също бихте могли се свържете при нужда:

- РСПБЗН-Пазарджик - 034/434060

- РСПБЗН-Пещера - 034/434520

- РСПБЗН-Батак - 034/434599

- РСПБЗН-Белово - 034/434666

- РСПБЗН-Панагюрище - 034/434826

- РСПБЗН-Велинград - 034/434720

Вашата собразителност и навременно подаване на сигнал може да предотврати  големи вреди и да спести обилни разноски по преодоляването на пожари!!!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР