Лятото е в разгара си, а това значи, че прекарваме

...
Лятото е в разгара си, а това значи, че прекарваме
Коментари Харесай

От кои естествени водоизточници е безопасно да пие кучето ни

Лятото е в разгара си, а това значи, че прекарваме доста дълги, горещи дни на открито в компанията на домашния си любим. И това фактически е отлично! За да е обезпечено положителното превозване обаче, значимо е да сте сигурни, че косматият ви приятел е добре хидратиран от самото начало. Ето няколко потребни съвета от Dogsandcats.bg.

По време на излет отвън града или поход в планината всекидневно се разхождаме към разнообразни естествени водоизточници като езера или реки, а както добре знаем надали има куче, което да не е любопитно да си пийне от сладката вода, изпречила се на пътя му.

Вероятно сте чували, че има разнообразни проблеми, свързани с качеството на водата, които може би я вършат недотам безвредна за домашния ви любим. И може би се чудите – дали тези обстоятелства следва да ви тормозят или можете умерено да оставите домашния любим да утоли жаждата си?
Опасностите, свързани с естествените водоеми
Когато решавате дали да оставите кучето си да пие вода от натурален водоизточник, би трябвало да сте авансово осведомени с вероятните рискове, свързани с това. Например, застоялата топла вода е място, в което сполучливо процъфтяват амеби, както и други разнообразни бактерии, които могат да заразят и домашния си любим. За това не е добра концепция да позволявате на четириногото нито да пие, нито да се къпе в застояла вода.

Друг проблем са синьо-зелените водорасли, които се развъждат в някои естествени водоизточници. Те са токсични за кучетата и могат даже да доведат до съдбовен край. На някои места има предупредителни табели по отношение на съществуване на синьо-зелени водорасли, ситуирани пред публични езера и резервоари – в случай че ги забележите, обърнете им внимание и се съобразете с тях.
Проблемът със солената вода
Ако кучето ви обича да се къпе в морето (или океана, според от това къде живеете), то сигурно ще погълне дребни количества солена вода. Ако тя е в дребни количества, то няма от какво да се притеснявате. Твърде доста солена вода обаче, може да докара до някои затруднения, да аргументи диария, повръщане или най-малкото – да дехидратира животното. За това – в случай че видите, че косматият ви приятел натъртва на пиенето на вода, до момента в който плува, неотложно го изведете на брега.
Филтрирайте прясната вода
Да речем, че сте дружно с кучето си на поход и нямате опция да носите огромни количества вода и за двама ви. Вместо да се обременявате с непотребен багаж, планирайте разходката си по този начин, че да спрете към естествени водоизточници, чиято вода можете да филтрирате. Можете да извършите това, като употребявате система за пречистване на водата, която да вземете със себе си.
За какви признаци да следите
Ако домашният ви любим е пил нечиста вода от река или езеро, тогава ще разберете, че се усеща зле по някои забележими признаци като повръщане или диария. В случай, че неразположението не изчезне в границите на деня, позвънете на ветеринарния си доктор или посетете първата клиника наоколо.

Добрата вест е, че множеството от болесттите, които питомецът ви може да си докара след пиянство на нечиста или застояла вода, са лечими, стига животното да няма компрометирана имунна система. Най-вероятно експертът ще изпише медикаменти, а вие ще би трябвало да поставите любимеца си на лека диета, включваща основно варено пиле и бял ориз – в продължение на няколко дни.

При усвояване на по-големи количества солена вода, ветеринарният ви доктор ще предприеме дейности, с цел да понижи равнищата на натрий в организма на животното.
Подхождайте рационално и отговорно
Ако сте на къмпинг в чужбина или на ново място, да вземем за пример, проверете локалните вести, с цел да видите дали няма неотдавна оповестени вести за произшествия с заболели хора или кучета. Консултирайте се и с други притежатели на домашни любимци, които срещнете, по отношение на това къде водят питомците си и дали е имало проблеми с водата. Бъдете осведомени, проучвайте и бъдете готови, с цел да си осигурите спокойствието от положителното превозване, като в същото време се погрижите за сигурността на косматия си приятел.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР