Лятото е сезонът с най-високи температури. През 2024 г. астрономическото

...
Лятото е сезонът с най-високи температури. През 2024 г. астрономическото
Коментари Харесай

Медици съветват: Как да преборим коварството на жегите?

Лятото е сезонът с най-високи температури . През 2024 година астрономическото лято в Северното полукълбо стартира довечера в 23:50 ч. българско време . Често обаче позитивните страсти отстъпват място поради някои рискове , които крие обичаният на всички ни сезон, означават от пресцентъра на Военномедицинска академия /ВМА/.

Чувстваме се отпаднали , нямаме мощ , а в това време се усещаме извънредно раздразнителни и напрегнати . Обостряне на кардиологичните и хронични положения са най-честата причина хората да търсят помощ от незабавните екипи на ВМА, регистрира доцент доктор Недялко Григоров , началник на клиника „ Вътрешни заболявания “.

Сред главните рискове на лятото той подрежда безоблачен и топлинен удар , дехидратация , изгаряне , разнообразни натравяния , ужилвания или ухапвания от инсекти. Рисковите групи, несъмнено, са възрастните хора /над 60-годишна възраст/ и децата, страдащите от сърдечно-съдови болести, хората със затлъстяване.

Особено присъщи за това време на годината са топлинните и слънчеви удари . Симптоматиката и в двата случая е сходна . Най-често се показва в интензивен пулс и постоянно затруднено дишане, зачервяване на кожата, замаяност, изнемощялост, мускулни крампи, гадене. При по-тежките им форми са вероятни загуба на схващане, халюцинации и гърчове, разяснява експертът.

Най-важното в такива случаи е човек да резервира хладнокръвие , да се скрие под най-близката сянка и да пие доста вода – на дребни глътки и със стайна температура. Разбира се, в случай че се появят необикновени признаци или в случай че признаците продължат, би трябвало да се потърси лекарска помощ .

Летните жеги и повишената физическа интензивност ускоряват потенето и водят до обезводняване , а то от своя страна – до изнемощялост, замаяност и жадност и други.

За да се избегнат тези положения, нашите рекомендации са постоянно да носим със себе си бутилка с вода . Важно е да се заобикалят алкохолните и кофеионови питиета. Хубаво е да наблегнем на „ сочните ” храни, каквито са динята, краставицата, доматът, ягодите, прасковите, поучава доцент Григоров.

По отношение на храненето в жегите той предлага добра персонална хигиена, усърдно разчистване на всички повърхности, които са в контакт с храна. Податливите на повреждане храни, като яйца, млечни артикули, сурови и сготвени меса, наложително би трябвало да се съхраняват в ледник . Хората постоянно бягат от високите градуси на пикник в планината. Добре е да се употребяват хладилни чанти , споделя още експертът.

Гадене, повръщане и диария са признаците на хранителното отравяне . Ако попаднете в неговия „ капан ”, би трябвало да пиете повече вода , с цел да избегнете дехидратацията, и да приемате по-лека храна.

Със стопляне на времето ставаме „ цел ” на разнообразни инсекти , засилват се кърлежите . Ако приятната разходка измежду природата приключи с захапване от кърлеж, безусловно потърсете лекарска помощ за изваждането. А през идващите седмици – прецизно следете за признаци на лаймска болест , каквито е зачервяване на зоната към самото захапване, споделя доцент Григоров и добавя, че на пазара има задоволително положителни репеленти , които да ни спестят тези „ главоболия ”.

Помощ в Спешното поделение търсят и хора с изгаряния , откакто са прекалили с престоя под жаркото слънце. Затова е значимо да се употребява слънцезащита с по-голям фактор – за градски условия се позволява 30+, само че на плажа и в планината – най-малко 50+. Има здравна козметика и с по-силен фактор. Не бива да забравяме, че кожата помни и последствията от несъразмерното излагане на слънце могат да се проявят след години, безапелационен е доцент Григоров.

Разхлаждането във водата също крие своите рискове. Често имаме пациенти с отит след плуване в нечисти водни басейни.

Препоръките в резюме за безвредно лято:

  • Разхождайте се заран и вечер;
  • Избягвайте физически натоварвания в горещото време;
  • Хидратирайте се редовно;
  • Наблегнете на леките храни, намалете захарта. Съхранявайте вярно продуктите;
  • Избягвайте тютюнопушенето, алкохола и кофеина;
  • Проветрявайте постоянно затворените помещения;
  • Носете леки свободни облекла, със светли цветове от естествени материи;
  • Използвайте слънцезащита даже и при облачно време;
  • Шапката и очилата са наложителни за плажа;
  • Използвайте репеленти против инсекти.

Най-важното, когато човек има даден проблем, без значение от сезона и повода, е да потърси навременна профилирана помощ , безапелационен е доцент доктор Недялко Григоров.

Лято на висока скорост – кои са най-честите контузии?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР