Лятото е сезонът не само на дините, но и на

...
Лятото е сезонът не само на дините, но и на
Коментари Харесай

Една купичка с нарязан пъпеш ни осигурява около 1/3 от необходимия дневен прием на витамин С

Лятото е сезонът освен на дините, само че и на пъпешите. Този сладостен плод с меден усет е най-разпространен в два сорта - Медена роса и десертен. Изборът е на първо място спрямо вкусовите ни желания, само че в този момент ще подчертаваме на преимуществата на представителите на първия вид.

Те са с по-зеленикава кора и сърцевина, както и малко по-специфичен усет. Водното им наличие е доста високо, както и това на витамин С, витамини от групата В, фибри, антиоксиданти и други потребни субстанции в по-малки количества. А ето и какви са изгодите за здравето ни от потреблението на пъпеши Медена роса. 

Хидратация

Заради високото си водно наличие, пъпешът е доста подобаващ за спомагателна хидратация към течностите през горещите, летни дни (а и не само). Да бъдем добре хидратирани е от значително значение за вярното протичане на всички функционалности в организма, по тази причина е добре да не подценяваме тази вкусна опция, изключително в случай че не пием задоволително вода.

Имунна система

Заради огромното количество витамини, които съдържа, пъпешът Медена роса подкрепя защитните сили на организма и усилва протекцията от вируси, бактерии и други патогени. Една купичка с нарязан пъпеш ни обезпечава към 1/3 от нужния дневен банкет на витамин С, което е ужасно.

Този витамин е мощен антиоксидант с много важно значение за здравето ни. Но защото спадa към водоразтворитемите витамини, тялото ни не може да го съхранява за дълго, по тази причина е значимо да го приемамe редовно.

Контрол на кръвното налягане

Пъпешът Медена роса има доста ниско наличие на натрий, само че високо на калий, което поставя за контрола на кръвното налягане. Това се дължи на калия, които оказва помощ на бъбреците да отделят непотребния натрий, като в това време облекчава и напрежението върху стените на кръвоносните съдове. А това има спомагателен понижаващ резултат върху кръвното налягане, написа lifestyle.bg.

Защита от диабет

Според разнообразни проучвания, въпросният вид пъпеш може да бъдe доста полезен за хората с диабет или тези с висок риск от развиването му. Консумацията на 200 грама дневно е ефикасна предварителна защита, а даже 70 грама по-малко са необходими, с цел да ни предпазят от затруднения, в случай че към този момент сме диагностицирани.

Освен това пъпешът спада към плодовете с по-нисък гликемичен товар, чиято консумация оказва помощ за контрола на равнищата на кръвна захар. Не е за подценяване и фактът, че потреблението на плодове като цяло поддържа чувствителността към инсулина, а и поддържа чревната микрофлора, което пък понижава риска от диабет вид 2.

Здраве на стомаха и червата

Високото водно наличие и количеството фибри в пъпеша Медена роса подкрепят функционалността на червата и могат да ни избавят от разнообразни стомашно-чревни неразположения като запек да вземем за пример, пише Health.

Красива кожа

Витамин С, като един от най-известните антиоксиданти, има потвърден позитивен резултат и върху типа на кожата ни. Той има значително роля в производството на колаген, който я прави по-еластична и се бори с бръчките. А в комбинацията с водата в пъпеша, тя става освен по-красива, само че и по-хидратирана. Тук важат и изгодите, потвърдени за всички плодове - по-младежки тип за по-дълго.

По-здрави кости

Комбинацията от витамин С, витамин К, магнезий и другите потребни субстанции в пъпеша Медена роса могат да имат удобно влияние и върху здравето на костите ни. Самият витамин С да вземем за пример налаява риска от фрактури и остеопороза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР