Лятото е сезонът, когато хората са най-застрашени от топлинен и

...
Лятото е сезонът, когато хората са най-застрашени от топлинен и
Коментари Харесай

Как да се предпазим от прегряване в горещините

Лятото е сезонът, когато хората са най-застрашени от топлинен и безоблачен удар. Бъдете доста деликатни през огромните горещини и вземете избрани ограничения.

1. Поддържайте жилището си ветровито. Проверявайте температурата в него заран към 8-10 часа, по обяд в 13 часа и вечерно време в 22 часа. Хубаво е денем градусите да бъдат по-малко от 32, а вечерта - под 24 градуса. Проветрявайте дома си нощно време, с цел да се възползвате от прохладата, можете да оставите отворени всички прозорци през нощта и рано сутринта. През деня затваряйте прозорците и изключително тези, които са изложени на директните слънчеви лъчи. Нека работят какъв брой се може по-малко електрически уреди.
Наслагайте мокри кърпи в жилището си, с цел да го охладят. По този метод ще се увеличи и влажността на въздуха.

Вентилаторите могат да донесат хладина в дома, само че в случай че температурите са над 35 градуса, те не могат да ви предпазят от горещината. За това разчитайте на климатици. Пийте повече течности.

2. Старайте се да не излизате през най-горещите елементи на деня.

3. Избягвайте изморителната физическа интензивност. Ако ви следва някаква по-тежка работа, вършете я заран, когато е най-прохладно. Стойте на сянка, не се излагайте на директните слънчеви лъчи.

4. Не оставяйте деца или животни в паркиран автомобил

5. Хидратирайте тялото си, като вземате ветровит душ или вана. Можете да употребявате студени кърпи и компреси, които да поставяте на краката си или други елементи на тялото.

6. Обличайте свободни облекла, които не ви пристягат. Носете необятни шапки, слънчеви очила.

7. Приемайте постоянно течности, само че избягвайте алкохола и не прекалявайте с кофеина и захарта.

Ако се почувствате замаяни или отпаднали, изпитвате мощна жадност и главоболие, се преместете на хладно място и измерете телесната си температура. Консултирайте се с доктор, в случай че усетите необикновени признаци и в случай че те продължат по-дълго време.

Каква е разликата сред топлинен и безоблачен удар?

Слънчевият удар е положение, което настава в резултат на директното нагряване на главата от слънчевите лъчи, при което кръвоносните съдове на мозъка се уголемяват, затова се усилва и неговият размер. Тъй като мозъчната тъкан е лимитирана в черепната празнина, тя стартира да се притиска и това води до изявата на следните признаци - главоболие, гадене, повръщане, а в по-тежките случаи - халюцинации и нарушавания в съзнанието.

При топлинния удар, за разлика от слънчевия, не е належащо да е налице директно деяние на слънчевите лъчи върху главата. Основният фактор в този случай е високата температура, която влияе върху целия организъм. Отделянето на пот се приключва, а кожата става зачервена, суха и топла, дишането се учестява. Най-голям риск от топлинен удар има при нескончаем престой в затворени, непроветрени, влажни и горещи пространства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР