Лятото е обикновено времето, през което планираме своята ваканция, отпуска.

...
Лятото е обикновено времето, през което планираме своята ваканция, отпуска.
Коментари Харесай

Какво мислят къмпингуващите за новите правила

Лятото е нормално времето, през което планираме своята почивка, отпуска. Факт е, че към момента е висок процентът на хората, които избират дивото къмпингуване по Черноморието като метод за дейна отмора.

Карадере е желано място от хората фенове на свободното къмпингуване. И тази година се приказва за нови правила, към този момент тече публичното разискване и до края му остава малко повече от 3 седмици. Време, в което всички, които се интересуват от тази тематика, могат да дадат своето мнение, своите оферти и по този метод да бъдат изменени или не тези правила за дивото къмпингуване.

Огнян Стоянов е от София, само че има къща в Бяла. Сподели, че за неговите деца и внуци това е метод на живот - да бъдат на палатка. Той изясни, че законът и наредбата са признати при остарялото държавно управление.

" Този закон с всичките точки, които би трябвало да се извършват в наредбата, лимитира къмпингуването, да не кажем, че изобщо става невероятно свободното къмпингуване. Има повече от 10 точки, които би трябвало да се изпълнят, схема, мнение на пожарна, ХЕИ, химически тоалетни, контейнери за боклук, контракт със сметоизвозваща компания, паркинг, защита, бариери, косене на трева и така нататък Това са неща, които някой ще ги направи, тъй че до момента в който това не стане, на процедура къмпингуването е неразрешено ", разяснява в " Денят стартира " Огнян.

" Ние стоим зад един от трите плажове, оповестени за природосъобразен туризъм. Тази разпоредба де юре се пробва да направи някакъв правилник за свободно къмпингуване, само че де факто тя ще забрани освен на тези три места, тя е разпоредба за цяла България и действително свободното къмпингуване ще бъде сложено в един нонсенс ", сподели Мария.

По думите ѝ по този начин написана тази разпоредба, значи, че на всички терени, било то държавни, общински или частни, това може да се случи единствено и само в случай че страната, общините или частният притежател имат предпочитание да създадат сходни биваци.

Главният еколог на община Бяла Атанас Атанасов разяснява, че тази разпоредба евентуално ще бъде призната за идната година.

" Тази година сезонът съвсем стартира, свободното къмпингуване към този момент е почнало, тъй че доста от нещата не са съобразени с наредбата, тя към момента не е влезнала в действие. Наистина има много документи, само че всички тези документи регламентират едно свободно къмпингуване, което ще бъде тук-там, където, да вземем за пример, ще се слагат според регламента тези палатки, кемпери и каравани ", сподели екологът.

По думите му едно от значителните неща в наредбата е, че е обезпечен транспортен достъп до местата за къмпингуване.

" Доста хора, които са идвали в Бяла и посещават Карадере, могат да кажат, че подобен обезпечен транспортен достъп до тези места, където би могло да се регламентира къмпингуването, към момента няма ", изясни Атанасов.

За задачата съгласно него би трябвало да се построи съпътстваща инфраструктура - пътища, вода, канализация.

Според проектонаредбата за дивото къмпингуване може да се окаже, че притежател на частен парцел в един миг може да се окаже притежател на дребен къмпинг. Подготовката би трябвало да е много сериозна, до момента в който всичко това се случи.

Репортер: Мариана Малева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР