Лятото е любим сезон на повечето от нас, но жегата

...
Лятото е любим сезон на повечето от нас, но жегата
Коментари Харесай

15 съвета, които ще запазят здравето ви през лятото

Лятото е обичан сезон на множеството от нас, само че жегата и слънчевите лъчевите могат да ни накарат да се усещаме дискомфортно.

Това са препоръките, които би трябвало да спазвате през най-топлия сезон, с цел да не навредите на здравето си. 

1. Изберете подобаващ слънцезащитен крем и го използвайте вярно

Според специалисти кремовете с фактор 50 са загуба на средства. И по този начин, артикул със SPF 15 обезпечава 93% отбрана против UVВ лъчите, със SPF 30 - с 96%. Но даже децата не се нуждаят от SPF над 30. Много по-важно е вярното използване на слънцезащитния крем, което допуска честото му възобновяване. Задължително го нанесете 15-30 минути преди да излезете на слънце.

2. Стойте на слънце не повече от 2,5 часа на ден

Често не съблюдаваме това предписание, най-много по време на лятната ни почивка. Високият SPF е предопределен да обезпечи на кожата ни по-голяма отбрана, само че по никакъв метод не трябва да се приема като отбрана при многочасово излагане на слънце.

Според специалисти възможно е да останете на слънце за интервал, в който няма да е належащо да прилагате още веднъж крема, т.е. не повече от 2-2,5 часа.

3. Носете шапка

Слънцето е най-активно в интервала от 12.00 до 16.00 часа, тъй че по това време е целесъобразно да се въздържате от излизане на открито.

4. Винаги носете със себе си бутилка вода 

Не излизайте без вода! В горещо време водният баланс на тялото се нарушава.

Приемайте най-малко 1,5 литра вода на ден, с цел да избегнете дехидратация. 

5. Носете светли облекла, направени от естествени материи

По този метод ще предпазите тялото си от прегряване и кожата ви ще диша даже в жегата. Освен това светлите цветове отблъскват слънчеви лъчи. 
 Правите огромна ГРЕШКА, в случай че не пиете вода по време на хранене Правите огромна ГРЕШКА, в случай че не пиете вода по време на хранене
Диетологът Светлана Фус разяснява известния мит за заплахите от пиенето на вода по време на хранене пред РИА Новости. Тя означи,...

6. Не пийте ледено студени питиета

В никакъв случай не би трябвало да пиете ледено студени питиета. Това може да докара до разнообразни болести на гърлото.

Освен това студените питиета охлаждат вътрешните органи, усилват кръвообращението на повърхността на тялото, като по този метод покачват телесната температура.

7. Консумирайте повече свежи плодове и зеленчуци

По-добре да ядете най-вече зеленчуци и плодове през лятото - разнообразни салати, зеленчукови яхнии, студени супи. Краставиците, динята, сладко-киселите плодове и стръковете целина имат охлаждащи свойства.
 Ето кои хора НИКОГА не би трябвало да пият кафе Ето кои хора НИКОГА не би трябвало да пият кафе
Мит или действителност? Кафето потребно ли е за вас? Ако се ръководите от обстоятелствата, сте прав. Нови изследвания прибавят към досегашните отчети...

8. Откажете се от прекомерно мазните и солени храни

Препоръчително е да откажете прекомерно мазните и солени храни. Но в същото време да се храните пълноценно. 

9. Сложете кисел бонбон под езика си, с цел да улесните дишането

Ако ви е мъчно да дишате, сложете под езика си кисел бонбон - в хиоидната област има точка, която оказва резултат и върху сърдечно-съдовата система.

10. Използвайте дезодорант
 Не комбинирайте изварата с ТОВА, става рискова за здравето Не комбинирайте изварата с ТОВА, става рискова за здравето
Павел Исанбаев, експерт по намаляване в клиниката Bormental в Челябинск, сподели пред РИА Новости с какви артикули е потребно да се примес...

Дезодорантите и антиперспирантите ще ви накарат да се чувствате по-комфортно освен вие, само че и хората към вас.

11. Носете слънчеви очила

Те обезпечават спомагателна слънцезащита за кожата към очите, която е по-тънка от останалата част на лицето и остарява по-бързо. Слънчевите очила също по този начин защищават зрителните органи от нездравословното влияние на ултравиолетовите лъчи. 

12. Къпете се с хладка вода

През деня се предлага да се къпете с хладка вода, когато това е допустимо, несъмнено. В противоположен случай може да приложите няколко елементарни рекомендации, които ще ви оказват помощ за изстудяване: напръскайте лицето си с вода, избършете се с мокри кърпички (най-вече челото и региона зад ушите).
 Това са най-опасните храни в жегата. Не ги яжте! Това са най-опасните храни в жегата. Не ги яжте!
През лятото би трябвало доста да внимаваме във връзка с храните, които похапваме. Някои от тях може и да ни се костват разхлаждащи, само че то...

13. Проветрявайте постоянно дома си

Желателно е да поддържате температурата в помещението в диапазона 18-25 градуса благодарение на климатик. Ако това не е допустимо, проветрявайте постоянно стаите.

14. Ограничете до най-малко физическата интензивност и престоя ви навън

15. Ако се почувствате зле, легнете на хладно

Ако се почувствате зле, легнете на хладно и вдигнете краката си. Поставете на челото си забрадка, напоена със студена вода. Изпийте чаша вода с щипка сол. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР