Лятото е към своя край, а с него и сключените

...
Лятото е към своя край, а с него и сключените
Коментари Харесай

НАП - Варна напомня: Сезонните работници плащат сами здравните си осигуровки

Лятото е към своя край, а с него и подписаните срочни контракти за сезонна активност.

От Търговско дружество на Национална агенция за приходите Варна припомнят, че в случай че сте били нает като сезонен служащ и не сте почнали друга активност на трудов контракт или сте се записали на трудовата борса без право на обезщетение е належащо да се погрижите за здравните си осигуровки сами .

За да нямате спиране на здравноосигурителните права и да ползвате гратис здравните услуги, които се обезпечават от Националната здравноосигурителна каса e належащо да подадете еднократно декларация пример №7 в период до 25-о число на месеца , идващ месеца на пораждане на задължението за обезпечаване и да внесете дължимите вноски. 

Как да се погрижим сами за здравния си статус с отговорност към себе си?

Декларация пример № 7 можете да подадете по един от трите метода:

- в офис на Национална агенция за приходите по местоживеене;

- онлайн, посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите, която е налична с Персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/;

- по пощата.
Своя здравноосигурителен статус можете да ревизирате когато и да е елементарно, бързо и гратис посредством електронната услуга, налична на уеб страницата на Национална агенция за приходите: www.nra.bg. Справка за здравния статус се прави и автоматизирано с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700. Услугата работи 7 дни в седмицата, 24 часа дневно.

Лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се обезпечават от страната. Te би трябвало персонално да превеждат здравните си вноски до 25-о число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Това значи, че здравната вноска за месец септември 2022 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 октомври 2022 година Размерът на здравноосигурителната вноска за тези лица е 28,40 лв. .

От Търговско дружество на Национална агенция за приходите Варна припомнят също, че здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за последните три години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР