Лятото е чудесно време за планински приключения, но и възможност

...
Лятото е чудесно време за планински приключения, но и възможност
Коментари Харесай

Планински приключения: Иван и Ясен прескочиха от Мусала до В...

Лятото е отлично време за планински завършения, само че и опция за инспекция на издръжливостта. В такова тестване демонстрираха воля и форма младите пловдивчани Иван Дионисиев и Ясен Маданков. За 26 часа, без въобще да стопират, двамата съумяха да извървят разстоянието сред Мусала и Вихрен - двата най-високи върха на най-красивите ни планини Рила и Пирин.

Постижението е в действителност впечатляващо. Доста майстори на планинското вървене се окуражават да го осъществят, само че нормално резултатът е един същ. Силите изневеряват и запалянковците се отхвърлят преди финала. Освен добра подготовка и отлична форма са нужни насъбран планинарски опит и най-много умеене да стискаш зъби, когато към този момент си на лимита.     

Преходът от към 75 км с нанагорнище на дузина високи върхове 

и подсичане на още толкова е в действителност съществено тестване.

Стартът в петък, 19 август, е с лифта от Боровец до Ястребец, а оттова следва нанагорнище на първенеца на Балканите. До връх Мусала, 2925 м, ги съпровожда брачната половинка на Ясен - Пея, дружно с 11-годишната им щерка Ая и петмесечния Лазар. Започват прехода от Мусала по трасето към хижа " Грънчар " тъкмо в 14:30 часа.

Маршрутът минава през върховете Голям и Малък Близнак, Юрушки чал, местността Джанка през върховете  Ковач, Вапа и Канарата над хижа Рибни езера. 

Оттам стартира огромно драпане към хижа " Македония ", който включва цели пет високи върха - Павлев, Карааланица, Аладжа слаб, Ангелов, Голям мечи връх.

Около 23 часа през нощта на хижа " Македония " заредили водните ресурси. 

По план през тъмните часове трябвало да преодолеят най-лекия от техническа позиция терен - намерено било с дребни денивелации от хижа " Македония " през връх Капатник в посока Предела.

" И двамата преминахме през къси и по-продължителни спадове във формата, само че преодоляхме сполучливо рецесиите ", споделя Иван. 

Трикът бил елементарен - 

който се чувствал по-добре сега,  безусловно " издърпвал " другия напред.



За Иван доста тежък бил интервалът сред 01:00 и 03:00 часа през нощта, когато по дългото трасе към Предела се движел чисто механично, съвсем заспивайки в придвижване. Ясен пък изпитал компликации при финалния сектор, когато катерили мраморното било на Пирин. 

Преди техничен борд сред Даутов връх и Албутин трябвало да преодолеят ненадейно тестване - бавно и изморително провиране през клек, който изцяло заличил пътеката. Там доста им помогнал GPS.

Заради насъбраната отмалялост кулминационната точка на прехода - минаването по острия борд Кончето, спускането на Премката и изкачването на връх Вихрен, също се оказало извънредно изтощително, признават двамата пловдивчани.

И в един глас изясняват, че ключът за сполучливия преход е в умеенето да излъжеш умората.

Душевната отмалялост се преодолява с правилен другар и забавни диалози. В най-тежките моменти им давали сили зареждащите песни на Стефан Вълдобрев и " Обичайните обвинени ". Иронията да слушаш " По-полека " по време на изкачването към Вихрен може да бъде доста зареждаща, изясняват младежите.

Да поддържат форма по време на тежкия преход им оказва помощ и богат набор от профилирани храни и добавки, съдържащи магнезий, цинк, мултивитамини, аминокиселини, електролити, енергийни барчета и гелове. 

" Но даже тези благини не са панацея - 

от даден миг резултатът им става незабележим 

и напредването напред става въпрос най-много на воля ", споделя Иван.  

Затова пък са богато възнаградени на финала на пирамидата на Вихрен, по кое време ги връхлита чувството на независимост и задоволство от триумфа. Адреналин в ударни дози, необичаен миг, в който духът е превъзмогнал материята.

Трябвало обаче бързо да отрезвеят, с цел да се концентрират и да слязат безаварийно на хижа " Вихрен ".

Както е известно, множеството произшествия в планината стават в края на прехода поради насъбрана отмалялост и подценяване. Този път Иван и Ясен съблюдават правилото по учебник.  

При това припявайки една от обичаните си песни на барда Владимир Висоцки - " Ние постоянно би трябвало да се завръщаме "...
Приятели на върховете още от деца   
Иван Дионисиев, който работи в българско поделение на известна компания, е алпинист, откогато се помни. За пръв път е качил Мусала на 5 година, минал е тежкия преход хижа " Яворов " -Кончето-Вихрен на 7 година Негов пръв преподавател по туризъм е татко му, известният пловдивски публицист и огромен алпинист Иван Дионисиев-старши. Завършил е курс за планински водачи. Има излизания в Алпите с изкачвания на Мон Блан, в масива Монте Роза и в Доломитите.  

Ясен също е дълготраен алпинист. По специалност е инженер, занимава се с планиране и създаване на фотоволтаични съоръжения.
GPS, вода и яке са задължителни
Иван и Ясен са се готвили съществено за прехода шест месеца, подлагайки се на продължителни натоварвания - основно с кросове, по опция с по-голяма денивелация. Двамата имат богат опит с напредването по разнороден кръстосан терен, което разрешава по-ефективно напредване в основните сектори.

Преходът би трябвало да се прави с оптимално олекотен багаж, поучават опитните планинари. Задължителни са първенец и аварийни батерии/заряд за него, GPS правоприемник със записан трак на планувания маршрут.

Дрехите би трябвало да са доста деликатно подбрани - да са съответни за утежняване на времето съгласно сезона - термоблуза и олекотено яке срещу дъжд/вятър, шапка с необятна външна страна срещу слънце. Ръкавиците могат да са потребни в дребните часове на нощта даже през лятото.

Щеките и знанието по какъв начин да се работи с тях са наложителни.

Подходящи за прехода са както профилирани олекотени обувки за планинско тичане, по този начин и ниски туристически обувки с релативно твърда подметка, които са по-тежки, само че дават повече непоклатимост при сложен скалист терен.

Важно е да се познават източниците на вода по маршрута - жаркото слънце в мраморния дял на Пирин може да бъде унищожително, а вода във високата част няма. Във втората част на трасето отново е ъгъл, тъй че би трябвало да се носят 2-3 литра. Потреблението на вода в действителност варира фрапантно - зависи от моментната форма на пешеходеца, температурата и влажността на въздуха. 

Трябва да се има поради, че потреблението на енергийни барчета по време на прехода осезаемо усилва потребностите от вдишване на течности. Поради изобилието на пазара е добре да се подберат хранителни добавки за прехода след консултация със експерт.


Дизела държи най-уникалния рекорд
Все по-популярен измежду родните планинари става ултрамаратонът " Витоша 100 “, прочут и като " Обиколката на Витоша ".

Той е с дължина към 100 км, които се изминават за денонощие. Сумарното нанагорнище е 2090 м. 

Провежда се всяка година, началото е сложено през 70-те на предишния век. Провежда се в категориите колоездене, тичане и дуатлон, композиция от двете. Стартът и финалът са от резиденция " Бояна ".

„ Ком-Емине “, от връх Ком до Черно море, е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, в който се включват от ден на ден запалянковци. 

Трасето  с приблизителни дължина 600 км изкачва над 100 старопланински върха.

Изминаването на дистанцията пеш е постижимо за 18-25 дни през лятото.

През 1933 година първи по маршрута минават Павел Делирадев и Тодор Цветков.

Близо 30 година най-хубавото достижение за най-бързо прекосяване пеш е на Любомир Палакарчев - 5 дни и 14 часа, направено през 1987 година

На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го усъвършенства, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути, с 3.50 часа по-добро време. На 29 август 2015 година Кирил Николов-Дизела поставя нов връх - 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди. През 2018 г. Антонов си връща шампионата, като минава трасето за 4 дни, 8 часа и 27 минути.

На Дизела принадлежи неповторим връх - през август 2013 година той изкачи за 22 часа и 39 минути най-високите върхове на петте най-високи планини в България с тичане, като преодоля 100 км и над 7000 м денивeлация - връх Ботев в Стара планина, Вихрен в Пирин, връх Руен в Осогово, Мусала в Рила, Черни връх, Витоша.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР