Лятото дойде с пълни сили и в последните дни се

...
Лятото дойде с пълни сили и в последните дни се
Коментари Харесай

Жегата и рисковете за здравето, които носят високите температури

Лятото пристигна с цялостни сили и в последните дни се записват рекордно високи температури, а прогнозата за идващите е не по-малко притеснителна за всички, които мъчно се оправят с жегата. Дори да си мислим, че не сме измежду тях, постоянно би трябвало да имаме едно мислено и да не я подценяваме, тъй като рисковете за здравето ни са доста.

Когато телесната ни температура се увеличи в резултат на прекалено излагане на слънце, това може да докара до топлинен удар, който си е незабавно положение. При него тялото ни стопира да се охлажда съответно, усещаме уязвимост и зашеметяване, смяна в сърдечния темп.

Може да изпитаме и единствено безсилие или пък мускулни крампи, в случай че си позволим да спортуваме навън в жегата. В сходни случаи престой в хладно помещение, студени компреси и студени питиета би трябвало да съумеят да овладеят състояние.

Ако обаче и след тях не се усещаме добре, би трябвало да потърсим здравна помощ, тъй като високите температури са рискови за сърцето и сърдечно-съдовата система и усилват риска от инсулти и инфаркти. По-високият брой на сходни случаи се следи с всеки градус нарастване на междинните годишни температури.

Рисковете за здравето ни, които се усилват непрестанно поради световното стопляне, надалеч не се изчерпват дотук. Има повишение на случаите на уринарни инфекции и камъни в бъбреците. Често  води и до утежняване на положението на хора, страдащи от психологични проблеми като шизофрения. Нарастват и самоубийствата, и пристъпите на тревога.

Увеличават се и случаите на експанзия и принуждение и това си има научно пояснение. При повишаване на телесната температура се следи увеличение на равнищата на адреналин и други хормони, които водят до по-импулсивно поведение, настояват учените. Отделно е и чувството за дискомфорт, което ни изнервя.

В максимален риск са най-възрастните и най-малките, тъй като те имат нарушена опция за акомодация към високите температури и по-голяма възможност да се дехидратират. Ако имаме хронични болести също би трябвало да се пазим повече през лятото и да ограничим престоя си на открито.

Особено рискови са интервалите, в които температурите и през нощта остават високи и това не дава опция на тялото да се възвърне от жегата. Високите равнища на мокрота също я вършат по-трудно търпима, напомня National Geographic.

Освен да не излизаме на открито в най-горещите часове и да ограничим престоя и физическите извършения навън, не трябва да забравяме да носим шапка и облекла в светли цветове и леки материи. Важно е и да одобряваме задоволително количество вода през целия ден, а не по доста едновременно, с цел да може тялото ни да се хидратира съответно в жегата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР