Лято е, уикенд е и не можем да отречем, че

...
Лято е, уикенд е и не можем да отречем, че
Коментари Харесай

Уикенд на екопътека Невястата

Лято е, уикенд е и не можем да отречем, че нямаме самообладание да избягаме от градската лудница и си починем някъде измежду природата. Именно по тази причина взехме решение, че е време да посетим още една от многото екопътеки, които сме набелязали. Този път желаеме нещо по-лежерно от екопътеката " Бяла река ", по тази причина и се насочваме към обичаните Родопи, с цел да посетим " Невястата ".
 Уикенд на екопътека
Уикенд на екопътека " Бяла река "

В хладната прегръдка на Стара планина

Как да стигнем

Началото на екопътеката е при отбивката за манастир " Свети Пантелеймон ". Намира се на към пет километра от Пампорово в посока Смолян. На един огромен десен завой ще забележим паркинг с дребна къщурка и осведомителни табели.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от @andrv2 на Апр 6, 2019 в 8:12 PDT

Там можем да оставим колата си и да продължим пешком до началото на " Невястата ". На същото място е и началото на екопътеката за Смолянската цитадела.

Легендата

Има доста митове за какво скалата в местността Турлука носи името Невястата. Най-разпространената от тях споделя историята за една госпожица от Смолян, която била избраницата на един от четниците на Караджа челник.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Николета Маринова (@nikoleta.p.marinova) на Апр 21, 2019 в 3:04 PDT

Момичето било толкоз красиво обаче, че локален турски държател я поискал за жена. Преструвайки се, че се е съгласила да стане невяста на турчина, тя поискала преди сватбата за финален път да ѝ разрешат да огледа отвисоко родното си място.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Димитрина Караманолева (@dimitrina_karamanoleva) на Май 3, 2019 в 7:39 PDT

Когато обаче стигнала до въпросната канара, девойката съумяла да се откъсне от ръцете на пазачите и се хвърлила в пропастта, с цел да избави достойнството си и да остане вярна на своята огромна и същинска обич.

Заради нейната трагична история, локалните нарекли скалата, от която се хвърлила " Невястата ", откъдето пък в следствие идва и името на екопътеката.
 Уикенд в Триград и Ягодина
Уикенд в Триград и Ягодина

Толкова забележителности единствено в няколко километра

Пътеката

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Шени Т. (@shenitopalova) на Май 2, 2018 в 5:17 PDT

Това е относително нова и малко позната екопътека в Родопите, идеална за бягство от града с цялото семейство. Маршрутът е къс - към един километър и самоуверено може да кажем, че не изисква кой знае какви старания.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Bulgaria | Travel | Explore (@bebulgarian) на Юни 26, 2019 в 3:23 PDT

Най-интересната част от пътеката безспорно е моментът, в който стигаме до скалата " Невястата ", която е и един от знаците на Смолян. Скалата в действителност съставлява висока скала, от която се открива прелестна панорама към града и покрайнините.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Christin Todorov (@christintodorov) на Авг 19, 2019 в 1:31 PDT

На върха на скалата има направени и пейки, където можем да поседнем, с цел да съзерцаваме красивата природа на Родопите и да се любуваме на спокойствието, тишината и чистия въздух.

Хубаво е да имаме на разположение нещо за ядене, с цел да обядваме на ръба на скалата, гледайки града и планината от птичи взор.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от SunnybeachDayTrips (@sunnybeachdaytrips) на Юли 22, 2019 в 9:35 PDT

Продължавайки по маршрута, ще видим, че има още беседки с пейки и маси, подобаващи за комфортен обяд. Пътеката изобилства и от осведомителни табели, които срещат всеки по-любопитен екскурзиант с флората и фауната на региона.

На ръба

" Невястата " предлага други възможности и за търсачите на завършения с няколко по-екстремни действия. Единият вид е скално катерене по стена с височина над 10 метра.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Сибелла Т. (@sibella.2k3) на Юли 27, 2019 в 2:30 PDT

Другата алтернатива е прекосяване по железен път в отвесни скали, прочут като Via Ferrata, както и втурване с така наречен алпийски тролей с дължина 100 метра и денивелация към 30 метра.

Не бива да се тормозим за сигурността си, тъй като за нея се грижат професионални инструктори алпинисти.
 Уикенд в село Смилян
Уикенд в село Смилян

И замириса на фасул в гърне
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР