Лято е, жегата става все по-непоносима, а черноморските плажове са

...
Лято е, жегата става все по-непоносима, а черноморските плажове са
Коментари Харесай

На море в Пловдив: басейни с атракции - до 25 лв. на ден

Лято е, жегата става все по-непоносима, а черноморските плажове са надалеч. До Бургас са 263 км, до Варна - 367, само че по-големият проблем са километричните тапи на Ракитница поради ремонтите по Автомагистрала „ Тракия “. Ако решите пък да хванете пътя за Гърция или Турция, морето се оскъпява с PCR тест, в случай че не сте имунизирани.

За благополучие, има едно просто решение за разхлада - градските плажове са на ръка разстояние и към този момент работят на цялостни обороти. Те са над 10, без да се включват първокласните местенца, предлагащи басейни в покрайнините на Пловдив.



За басейните не е нужно да планирате отпуски или да вършиме резервации. Достатъчно е единствено свободен ден, джапанки, хавлия и бански. Предимствата не престават с ниските цени на входните такси, спестяването от разноски за превоз и хотели. По този метод плажът ни излиза сред 10 и 25 лева за вход, шезлонг и чадър.

Заради тези преимущества басейните в Пловдив се радват на извънреден интерес. Пълно е с млади и остарели, а за децата, които към този момент са във почивка, това е същински парадайс - играят с топки или се къпят под гъбите, от които се стича вода. По-опитните плувци пък показват умения пред приятелите си, а феновете на рискови прекарвания се спускат по водните уреди в Аквапарк " Акваленд ". Скокове в басейните обаче съвсем на никое място не са позволени.

Предпочитано място за пловдивчани и тази година е комплекс „ Аквапарк - Санкт Петербург “. Големият басейн е затворен за ремонт, само че в другия плажуващите също могат да се усещат удобно. „ Басейнът е с дълбочина 1,5 м, а детската част - 30 см. Пречистването е на равнище, под басейна се намират 6 помпи, в които има специфични препарати за поддържане на Ph равнището на водата “, споделя Димитър Баков, който е шеф на „ Аквапарк - Санкт Петербург “. Комплексът разполага и с воден бар и джакузи. Тази година входната цена е понижена. Възрастните заплащат по 10 лева, децата от 3 до 10 години - 6 лева, а за най-малките е безвъзмезден. Има и happy hour сред 9 и 10 часа, когато цената на билета е 8 лева

Хит измежду младежите също е Аквапарк " Акваленд ", който в най-горещия за седмицата ден, когато живакът удари 38 градуса, беше цялостен. „ Сезонът стартира добре, атракционите се тестват всеки ден за неизправности. Разполагаме и с медицински пункт с доктор “, увери шефът на Аквапарк " Акваленд " Петко Априлов. А оборудванията са доста и разнородни. Има и басейн с талази, които имитират морето. Басейните се поддържат посредством непрекъсната дестилация. Дотук стопират обичайните занимания и не престават предопределените за феновете на адреналина.

На максимален интерес се радва 19-метровата Кинг Кобра. При втурване по атракциона се развива скорост от 70 до 90 км/ч според дали се употребява индивидуален или двоен пояс, както и от телосложението на индивида, а крайният резултат е незабравими мемоари. „ Двойният пояс е доста подобаващ за шерване на страстта сред другари, двойка или родител с дете “, споделя Петко Априлов.



Масово младежите пък се спускат по пързалката, наречена Ракета. За няколко секунди тя развива скорост до 90 км/ч. Между 9:30 ч. и 10 ч. входът за възрастните е 18 лева, а постоянната цена по-късно е 25 лева Също толкоз са и цените в някои басейни в Пловдив без рискови атракциони.

Друг знаков градски плаж е този на хотел SPS. Комплексът предлага един открит басейн и барче. През работен ден възрастните заплащат по 15 лева, децата по 10 лева, а през уикенда входът се оскъпява с 5 лева

В сърцето на " Кючук Париж " е небезизвестният за пловдивчани „ Нептун “, който години наред се радва на огромен интерес. Той разполага с три басейна. Отстъпки за събиращите загар от ранни зори и тук има - до 10 ч. входът през делничните дни е 5 лева Цената скача с 2 лева от 10 ч. до 17 ч. От 17 до 18 часа обаче понижава на 4 лева Шезлонгът се заплаща 2 лева, а входът за деца до 3 години е безвъзмезден. През уикенда, когато навалицата от искащи да поплуват е по-голяма, най-скъпият вход е 10 лева Басейнът примамва и с членска карта за 10 визити - 58 лева

От тази година в „ Кючук Париж “ се появи и нова конкуренция – басейн Urban. За възрастни през делнични дни е 10 лева, а през уикенда 15 лева Безплатно е за деца до 4 години.

Пловдивчани постоянно събират витамин D и на „ Острова “ в парк „ Отдих и просвета “, в непосредствена непосредственост с Гребния канал. Гората към него основава идеалната опция пловдивчани да не помнят за забързаното си всекидневие. Предразполагащата към релакс атмосфера коства 12 лева за възрастните и 8 лева за децата до 8 години. Безплатно е за бебета до 2 години. Комплексът разполага с външен басейн и детска част. Има и воден бар.

20 минерални басейна в Хисаря, най-луксозният припомня за тропиците

Градските плажове в Хисаря и Баня имат хиляди почитатели от цялата страна. В Града на императорите това са „ Извора “ и „ Ди Аква “.

„ Извора “ е доста покрай Южната врата на крепостната стена „ Камилите “, цената там през седмицата е 10 лв., а през уикенда 12. Билетът включва чадър и шезлонг. На плажа има дневен бар и заведение, където може да се подкрепите.

„ Ди Аква “ е на входа на Хисаря от посока Карлово, там през седмицата може да плажувате против 10 лв., а в събота и неделя цената на билета е 14 лв.. И в двата плажа билетът за дете над 3 години е 8.00 лв..



Много желан е външният басейн на Военния санаториум „ Калероя “, в базата на ВМА може да прекарате часове на почивка, наслаждавайки се на минерална вода и слънце против 16 лв..

Преди броени дни блестна и новият комплекс „ Terme di Hisar “ - изумителен аквапарк, чиято атмосфера припомня тропиците и предлага доста удоволствия и развлечения за всяка възраст. Цената от понеделник до четвъртък за възрастни е 20 лв., в петък, събота и неделя - 25 лв.. За деца до 6 години входът е безвъзмезден, а сред 6 и 10 години - 10 лв.. В цената са включени шезлонг и чадър.

Близо 20 са към този момент басейните с минерална вода в Хисаря, всеки СПА хотел разполага с външни и вътрешни басейни. Редом с опциите за плажуване те оферират и СПА услуги, които се заплащат в допълнение.

Автор: Цветана Георгиева

На плаж в Баня против 7 лева

Минералните плажове в Баня притеглят фенове на топлата и лечебна вода от цяла България. Вече работи Централен минерален плаж в Баня, благосъстоятелност на Национален комплекс " Специализирани лечебни заведения за рехабилитация - филиал Баня ". Цената на билета за възрастни е 7 лв..

Много желан е басейнът на хотел „ Строител “, край него има басейн с джакузи, детски и противоположен басейн със студена вода. Идеалната непорочност и спокойната атмосфера притеглят доста гости.

Басейнът на „ Царска баня “ се цялостни целогодишно и има почитатели от цялата страна, през лятото работи с цялостна пара.

Минералната вода във Велинград лекува 100 заболявания

Десетки плувни басейни притеглят във Велинград феновете на минерална вода от цялата страна. Балнеоложкият курорт с национално значение е фамозен и в чужбина, а най-често тук се чува съветска тирада. По СПА столицата най-вече си падат софиянци, планинският град е обичан от пловдивчани и е желан от пазарджиклии.

На намерено можеш да плуваш и през зимата, защото в басейните в трите квартала " Чепино ", " Лъджене " и " Каменица " се поддържа вода с температура минимум 28 градуса. Велинградчани се майтапят, че техните минерални източници лекуват 100 заболявания - на костната система, нервни разстройства, проблеми с храносмилането, заздравява белия дроб и даже ликвидира безсъница. Всеки квартал има разнообразни минерали, а водата в публичните чешми стига до 90 градуса.

През летните месеци хотелите и къщите за посетители, издигнати на всеки половин километър, са запълнени, най-евтините квартири стартират от 15-20 лв. за нощувка на човек. Няма нов хотел без къпалня с минерална вода. Цените варират според от броя на звездите.

Единственият басейн с олимпийски размери е на Общината, само че е със студена вода. Градската къпалня е първата във Велинград и е построена още през 1937 година Намира се на 200 метра от актуализирания площад и Главната. Счита се за най-достъпният всред останалите в СПА столицата - 4 лв. за вход. Има и два дребни басейна, в това число с доста топла вода - до 38 градуса, както и голяма водна пързалка.



Най-хубавият открит басейн за плуване е на хотел „ Витоша”, макар че приватизираната постройка на пръв взор смущава с визията си от времето на соца. Минералната вода е като морска даже през февруари, цената е единствено 6 лв., има доста зеленина и безвъзмездна сянка под чадърите и дървета. Големият басейн е 25 метра дълъг, в дребния си играят дечурлигата, а възрастните си лекуват костите. Двойна стая в хотела е 60 лв., като в тази цена влизат къпалнята и закуска.

Само на стотина метра е „ Каферинови”. Комплексът, издигнат от едноименната общинска съветничка, е с два басейна. За удоволствието да плуваш и шезлонг пплащаш 7 лв.. Счита се за градски, въпреки и да е частен. В множеството от хотелите можеш да ползваш единствено басейн, без да се настаняваш, само че единствено отвън дейния сезон.

В почивните дни и през лятото съвсем е невероятно да си намериш стая без резервация. В комплекс „ Здравец” цената на нощувка за двама е 80 лв., в " Далия " - 70, в петзвездните „ Двореца”, ситуиран нависоко, в борова горичка - 220 лв., в „ Роял” - 187.

Автор: Валентина Йемериева

В Девин - топли извори и джакузи измежду гората

Входът за външните басейни в Девин е неизменен от предходната година, варира от 8 до 15 лева за възрастен, за деца е по-евтино. В момента тече инспекция и категоризиране на басейните, само че всички работят, въпреки че в последните две седмици времето не позволяваше сезонът да започва с цялостна мощ, съобщи кметът на община Девин Здравко Иванов. Туристи има, само че занапред се чака да идват, а локалните се надяват това лято да е по-силно от предходното, когато поради пандемията хората бяха по-малко от предходни години.

Външни басейни с положително качество имат комплекс " Чилингира " на пътя Кричим - Девин до бент. " Въча ", елитните хотели " Орфей " и " Исмена ", които оферират и лековитата минерална вода от извора на Беденски бани, работи и Аквапарк " Персенк " с доста външни водни атракции, няколко басейна, един от които с минерална вода.

Отделен извор с минерална вода употребява комплекс " Струилица ", който е в чудно красивата околност над Девин, фамозна с екопътеката над самата река и водопада Пръскалото. Там цената за вход към двата басейна и джакузито е най-висока - 15 лева за възрастен.

В Аквапарка възрастен заплаща 10 лева за вход и 5 лева за шезлонг. В " Орфей " цената е 8 лева вход за възрастен. Отделно работят вътрешните басейни на хотелите " Персенк ", " Девин ", " Орфей ", " Исмена ". Общинската баня при извора на Беденски бани, където хората вършат лечебни процедури и плажуват, е с вход 3.60 лева Община Девин има чисто нов общински басейн в центъра на града, построен с заем за 650 000 лева

Търсим наемател с дълготраен контракт за него, защото издръжката на година е към 100 000 лева, които с бюджета на управата не можем да си позволим и по тази причина не го пускаме, споделя Иванов.

Автор: Петя Гайдарова

РЗИ стартира всеобщи инспекции

От началото на седмицата са почнали всеобщи инспекциите на басейните, оповестиха от РЗИ - Пловдив.

В момента от Районната здравна ревизия дружно с БЧК и Областната администрация се организира взаимен надзор по осъществяването на всички точки от Инструкция 34. Документът визира поддръжката и употребата на спортните обекти, към които спадат басейните, съобщи Милена Шикова, която оглавява отдел „ Държавен здравен надзор “.

Ще се следи за качеството на водата, хигиената на откритите места за отдих и постоянното разчистване на басейновите корита. Проверяващите ще се интересуват още от положението на съблекалните и санитарните възли.

По отношение качеството на водата всеки контрольор от РЗИ ще взема по собствен график и без авансово съобщение сред 2 и 3 проби от водните уреди, като настрана на 10 дни се изследват микробиологичните индикатори. Контролират се също химичните индикатори на водата. Следи се за остатъчен хлор, както и за киселинност. Изискванията в Инструкция 34 предписват още от ведомствата, експлоатиращи басейните, да записват ежедневно индикаторите Ешерихия коли-титър, микробно число и остатъчен хлор.

При отчитане на нарушавания е допустимо басейните да бъдат наложително затворени, като в някои от случаите това може да изисква тяхното изпразване и разчистване, преди да им бъде позволено да отворят още веднъж при изискване, че са взети нови проби, които не демонстрират отклонения.

Остават условията от предходната година за съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Действащите басейни в региона и това лято остават към 60, уведоми екипа ни Милена Шикова.

Автор: Живка Гецова
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР