Лято 2023 ще е по-топло, но няма да има екстремни

...
Лято 2023 ще е по-топло, но няма да има екстремни
Коментари Харесай

Ето какво ще е лятото и кога ще е най-подходящо за море

Лято 2023 ще е по-топло, само че няма да има рискови жеги, а най-подходящо за море ще е сред 20 юли и 15 август.

Въпреки чувството ни, че пролетта към този момент не е същинска пролет, лятото е сезонът, който в съвремието се е трансформирал най-вече в България, регистрират климатолозите.

Температурите са се повишили сред 1 и 2 градуса за последните 30 година и това е по-осезаемо в Северна България.

На този декор е доста по-вероятно да се чака по-топло от естественото лято. “Залозите ” за сезонни температури към нормата са под 20%.

Средните температури обаче не изключват да има интервали с хладно и дъждовно време, което няма по какъв начин да се предскаже повече от 10 дни авансово. Най-сигурно за море от климатична позиция е сред 20 юли и 15 август. Тогава е най-вероятно времето да е слънчево и безвалежно по нашето Черноморие, а температурата на водата през интервала постоянно доближава 25-28 градуса. Това сподели за “24 часа ” климатологът от Софийския университет доктор Симеон Матев.

След по-студения от нормата април и май за по-голямата част от страната е със междинни температури под нормалните. Трендтът продължава през юни - първата му половина също ще ни предложи по-нестабилно време с температури към и малко по-ниски от естествените.

Повече слънчеви часове ще има преди обед, а следобяд ще се развива облачност с условия за краткотрайни превалявания и гръмотевици. Обичайно в планинските региони валежите са по-чести, по-продължителни и с по-големи количества, а по-малка е вероятността за дъжд в регионите, отдалечени от планини.

Очаква се прекосяване на студени атмосферни фронтове към 5-6 юни - разстройване, което носи превалявания на повече места и по-интензивни. Тогава са вероятни местни поройни извалявания и градушки.

Друг интервал с условия за по-масови и по-интензивни превалявания е към 10 юни и в средата на месеца. Това са и дните, в които ще бъде по-хладно, до момента в който в останалите дневните температури ще доближават 23-28 градуса, при повече слънчеви часове - тук-там и до 30-32 градуса, написа " 24 часа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР