Лятно време COVID-19 намалява сериозно. Трябва да сме наясно какво

...
Лятно време COVID-19 намалява сериозно. Трябва да сме наясно какво
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Случаите на COVID-19 ще намалеят, други вируси носят по-голяма заплаха -

„ Лятно време COVID-19 понижава съществено. Трябва да сме наясно какво ще вършим идващите месеци. В момента опасността за нашето общество са други инфекции, присъщи за сезона ”. Това съобщи микробиологът проф. Тодор Кантарджиев по NOVA NEWS.

За предпазването от Омикрон той беше безапелационен, че персоналната хигиена и миенето на ръцете са от основно значение.

Разумният човек прави няколко неща – едното е хигиената на ръцете. Голямото разпространяване на риновирусите се дължи на занижената хигиена на ръцете. Нормалният човек – европеец – би трябвало да си мие ръцете по към 12 пъти дневно. На това би трябвало да учим и децата да го вършат, безапелационен е той.

За пандемията от Коронавирус той още веднъж акцентира, че изключително за по-възрастните хора в края на лятото е значимо да се имунизират, в случай че към този момент не са го създали.

За да преценим какво се случва с новите разновидности на вируса в Китай и Северна Корея примерно – би трябвало да знаем каква е неговата микробиология. Защото измененията във вируса водят до смяна в епидемиологичната обстановка, в тежестта на болестта и в метода на предаването. Трябва да знаем и равнището на ограниченията и на системата на опазването на здравето на съответната страна, уточни професор Кантарджиев.

Според него няма нищо рисково в настоящата здравна обстановка.

Сегашният вирус, който циркулира – двата подварианта на Омикрон, които са в целия свят, доста малко наподобяват на открития в Ухан вирус през 2020 година. Тогава България, с помощта на ограниченията, които имахме – бяхме страна за образец. Защото, в случай че бяхме позволили толкоз случаи, колкото в Испания, Франция и Италия – просто смъртните случаи щяха да са доста повече, съобщи той.

В момента се чака разбора за смъртността, който се прави повече от два месеца. „ Спомняме си, че при започване на есента беше казано, че рецесията ще се ръководи не политически и няма да има смъртни случаи. А пък видяхме тъкмо противоположното и на двете неща ”, добави професорът.

По думите му доста огромна част от хората, изключително децата, боледуват от риновируси.

„ Това е вирус, присъщ за края на пролетта – началото на лятото. Засяга горните дихателни пътища. При децата протича с доста тежка хрема. При възрастните – визира и огромните въздухоносни пътища на белия дроб. Не предизвиква пневмония, само че е доста противен, тъй като трансформира малко имунния отговор на тъканите и може да се усложни с бактериална зараза. Стимулира и алергичните реакции на белия дроб ”, акцентира той.

Микробиологът предизвести, че за лятото са типични ентеровирусите. При възрастните хора предизвикват висока температура и болки в ставите и мускулите, само че всичко минава за към два дни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР