Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при

...
Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при
Коментари Харесай

Витанов плаши: След 15 юли Ковид ще вилнее у нас

Лятната вълна на COVID-19 е към този момент у нас, а при над 1000 новозаразени дневно би трябвало всички да са с нараснало внимание. Това написа математикът проф. Николай Витанов в разбора си във Facebook. По думите му към този момент няма причина за безспокойство, само че имунизацията е на доста ниско равнище, а Коронавирус ограничения няма.

Сценарият „ Синьо лято “ се чака да е постоянен до равнище на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000 инфектирани. В момента тяе 62.18 на 100 000. Очакванията са сюжетът да няма проблеми със стабилността до 15 юли, предвижда математикът.

“На всички към този момент е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – чаках, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те доста го изтърваха. Ама доста – през вчерашния ден имат 16 000 случая. И това ще се трансферира и при нас”, написа още той. И изброява и други страни, в които обстановката с пандемията е влошена - във Франция – към 120 000 нови случая, Германия – 130 000 случая, Италия – 90 000 случая. “В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето отсам можете да си внесете нещо. Внимавайте”, поучава проф. Витанов.

Около 15 юли се чака скупчването на туристи по българското Черноморие и смесването на български със западни туристи да има последици. Както да има последици и вносът на вирус от чужбина, счита още той.

Витанов поучава при надхвърляне на 1000 нови случая дневно да стартира да се съблюдава отдалеченост и да се носи маска тук-там с огромно скупчване на хора на дребна повърхност.

И предизвестява: “Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са надалеч под 1, няма дифузно разпространение”, регистрира математикът. По думите му за страната, показателят е над 5 пъти под сериозната стойност. “Засега, аргументи за безпокойствие няма. Но би трябвало да сме деликатни. Индексът пораства “.

Има покачване на показателя в огромните градове и по южната граница. Това демонстрира, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, само че това визира повече огромните градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция към този момент е максимален през областите Хасково и Кърджали, написа още Витанов.

Варна - 5 пъти под сериозната стойност, Бургас - 3 пъти под сериозната стойност. Стойността за Добрич е 0.15. Тук – 7 пъти под сериозната стойност. Спокойно е.

Няма проблем със заетостта на леглата в лечебните заведения, регистрира още математикът. По думите му заетостта на леглата е десетки пъти под оптималния потенциал.
Очакванията са да стартира леко повишение на заетостта, само че тя е толкоз ниска, че не се чакат проблеми.

Когато „ Синьо лято “ се дестабилизира, ще стартираме да гледаме по- в детайли върху заетостта на лечебните заведения. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без ограничения. Следващият сюжет ще се споделя „ Празни лечебни заведения “. Той ще е годен до момента в който заетостта на интензивни кревати и на неинтензивни кревати е под 50% от оптималната. Това е сюжетът, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни подсигурява релативно умерено лято, макар упования четирицифрен брой нови случаи дневно, предвижда Витанов.

“Никакъв локдаун не се чака. Държим по този начин и няма да има проблеми. Спокойно. Никой няма да ви затваря”, безапелационен е математикът.

“Смъртността е сведена до едноцифрено число дневно. Дните, в които е двуцифрено число към този момент са доста малко. Това е равновесната точка за лятото”. Смъртността бавно ще пораства, само че съгласно него се чака до края на лятото да е ниска.

Математикът проучва и картата на прогнозната 14дневна заболеваемост. “Има промени. Очаква се ситуацията във София-град да се влоши”. Според Витанов се чака цветовете на тази карта да потъмняват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР