Луций Аней СенекаФилософ и писател (4 г. пр. н.е. –

...
Луций Аней СенекаФилософ и писател (4 г. пр. н.е. –
Коментари Харесай

Философът Сенека и смъртта, която е вече отминала

Луций Аней Сенека
Философ и публицист (4 година прочие н.е. – 65 г.)

Произход: Кордоба, Испания - Римската империя, аристократично и високообразовано семейство

Образование: В Рим учи за оратор при Сотион и Атал

Най-известни произведения: „ Нравствени писма до Луцилий “, етични съчинения, натурфилософската книга „ Естествено-научни въпроси “, създател на 9 нещастия

Признание: Смятан за един от най-видните римски мислители от епохата на късния издръжливост

Той счита, че съществена цел в живота е щастието – само че в индивида има доста пътища към него, по тази причина мъчно се намира верният.

„ Щастието няма дълги ръце, то прегръща оня, който се приближи ” – споделя римският мъдрец Луций Аней Сенека.

„ Ако искаш да те обичат – бит! ”. „ Беден е друг, който има малко, а който желае да има повече. ” „ Глупаво е да кроиш проекти за целия живот, откакто не си стопанин даже на на следващия ден. ” И популярното: „ Да живееш, значи да се бориш ”.
Няма елементарен път от земята до звездитеСенека
Всеки знае някоя негова мъдра мисъл. Моята е: „ Няма елементарен път от земята до звездите ”.

Но да не забравяме, че крилатите му изречения не са инцидентни, а надълбоко премислени, изстрадани в персоналния опит, част са от подтекста на неговите книги, писма, пиеси, в които се разпростира философията на един от най-известните стоици.

Говорим за късния, римския вид на стоицизма - Нова Стоа, който стартира с Цицерон. Иначе стоицизмът поражда в Гърция.

Финикиецът Зенон от Китион през ІV-ІІІ век пр.н.е. се подвизава под колонадата на атинската агора, място, наречено „ пъстра стоа ” – оттова и името на школата. Стоицизмът се състои от три елементи: физика - обучение за природата, логичност – за мисленето, и нравственос – за морала.

Физиката споделя, че всичко произлиза от субстанция, по едно и също време дейна и пасивна, т.е. самозадвижва се и се самоорганизира, развой, в който боговете са непотребни.

Логиката дели нещата на телесни и нетелесни.

Етиката пък приказва за съществуването на един общ верен логос, по тази причина хората по принцип са равноправни.

Има и по-образни описания. Стоицизмът се оприличава на равнища, в която логиката е ограда, физиката е плодородна почва, а етиката – плодовете.

Диоген Лаерций пък го съпоставя с човешкото тяло - логиката са костите, етиката са мускулите, а физиката е душата. Но с времето и с прехвърлянето на центъра на света от Гърция в Рим, трите елементи избледняват, остава етиката и стоицизмът се трансформира във философия за ежедневно прилагане, ориентирана към дейностите и мислите на индивида.
Времето разкрива истинатаСенека
„ Времето разкрива истината ”, споделя Сенека. Но мога да попитам – какъв брой време още ще би трябвало, с цел да ни се разкрие истината за живота и гибелта на самия Сенека, за който някои неща се знаят, други се допускат, а трети са мистерия към този момент 20 века.

Да, малко преди началото на новата епоха в Кордова се ражда бебето Луций, а скоро фамилията се мести в Рим. Баща му, Сенека Старият, е фамозен ритор, т.е. вади си хляба с мислене и приказки. Той образова добре детето, което е болнаво, само че мъдро.

Още млад, Сенека нарушава един философски принцип – отхвърля се от вегетарианството. Второ нарушаване - става юрист и влиза в политиката, само че тя му отмъщава – в Сената той произнася прекомерно добра тирада и Калигула му завижда. Иска да го погуби, само че придворна дама му внушава, че Сенека е болен от туберкулоза, така и така си отива.

Първо обаче си отива Калигула, завещан от Клавдий. И с него нещата не са гладки - може би тъй като в това време Сенека нарушава и трети принцип - да не се дами.

В „ За брака ” самичък той написа: „ Умният човек може да се ожени за красива и добра жена от благородно семейство, в случай че той самичък има положително здраве и огромно благосъстояние. Но рядко всички условия са изпълнени, тъй че умният човек не би трябвало да се дами! ”

На всичкото от горната страна, Сенека е упрекнат и наказан за любовна спекулация с Ливия, племенница на Клавдий, витаят и подозрения за присъединяване в скрит план. Изпратен е в заточение на Корсика и прекарва 8 години в четене, мислене и писане. Връща се в Рим, извикан от Агрипина, майката на Нерон.

Славата на философа е огромна и тя го желае за преподавател на 12-годишния си наследник, който след 4 години става император. Сенека му е лоялен и първоначално даже измисля метафизичен способи да наруши правилата си и да оправдае безумията му. Но те порастват, предаността на Сенека понижава и той от ден на ден губи доверие.

След пожара в Рим, Сенека взема решение, че повече не може и се отдръпва в провинциалното си имение. Той към този момент е богат човек, с което нарушава и четвърто стоическо предписание: „ Излишеството е недостатък ”.
Сенека е наказан, само че вместо екзекуция, императорът му позволява самоубийство и то по най-приятния метод – прерязани вени във вана с гореща вода
Но друг недостатък го убива, а съмнението на лудия Нерон, че крои скрит план. Сенека е наказан, само че вместо екзекуция, императорът му позволява самоубийство и то по най-приятния метод – прерязани вени във вана с гореща вода. И Сенека го прави – отива си постепенно и блажено, заобиколен от другари и - колкото и необикновено да звучи, без да каже някакви велики последни думи. Или най-малко такива не са стигнали до нас.

Въпреки цялата житейска каша, Сенека оставя голямо творчество – над 150 текста, измежду които метафизичен трактати и разговори, поеми, драми, писма и директиви. Имам възприятието обаче, че напуща света обезпокоен: „ Ако има божество, за какво добродетелните хора ги застигат несгоди? ”, пита Лицей Аней Сенека в „ За провидението ”.

А най-прочутите му „ Нравствени писма до Луцилий ” стартират с необикновено изтънчена мисъл за гибелта: „ Заблуждаваме се, гледайки на гибелта като на нещо идно - огромна част от нея към този момент е отминала. Годините зад тила ни принадлежат на гибелта. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР