Лутеинът е каротеноид, който за разлика от алфа и бета

...
Лутеинът е каротеноид, който за разлика от алфа и бета
Коментари Харесай

10 храни, които съдържат лутеин

Лутеинът е каротеноид, който за разлика от алфа и бета каротина не се смята за провитамин А, защото в организма не се трансформира в ретинол.

Той служи като пигмент за усвояване на светлината и пази организма от нездравословните слънчеви лъчи и от свободните радикали. Според статистически данни към 75% от хората имат дефицит на лутеин. Този каротеноид би трябвало да се набави  с храна, тъй като организмът не може да си го създава независимо.

Дефицит на лутеин се следи главно при пушачите и хората със светли очи. Лекарите споделят, че с цел да се понижи рискът от появяването на катаракта би трябвало да се приема дневно най-малко 6 мг от съставката. А хората, при които има някакво увреждане на зрението и очите би трябвало да усилят одобряваната доза до 20- 40 мг дневно.

Лутеинът има мощна антиоксиданта активност, като в качеството си на антиоксидант той пази клетките в тялото от нездравословните свободни радикали. Освен това каратеноидът усъвършенства здравето на очите.

Те съставляват складове за предпазване на каротеноидите в организма.

Хроничният минус на лутеин усилва риска от появяването на сърдечно-съдови и хронични болести. За разлика от бета-каротина, лутеинът се усвоява към 5 пъти по-добре от тъканите. Това вещество е доста сензитивно по отношение на висока температура при готвене и може да редуцира качествата си при погрешно предпазване.

При дълготрайно готвене на храни, които съдържат лутеин, неговото наличие се понижава доста. Лутеинът съставлява мастноразтворимо съединяване, което изисква съществуването на диетични мазнини, с цел да може да бъде вярно усвоен в храносмилателния тракт, по този начин както сходния му като характеристики витамин А. Употребата на медикаменти, които намаляват холестерола, води до понижаване на лутеина в тялото.


 10 храни, които съдържат лутеин (за да имате по-добро зрение)  10 храни, които съдържат лутеин (за да имате по-добро зрение)  10 храни, които съдържат лутеин (за да имате по-добро зрение)  10 храни, които съдържат лутеин (за да имате по-добро зрение)
 храна Unsplash
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР