Луноходът Рашид на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде изстрелян

...
Луноходът Рашид на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде изстрелян
Коментари Харесай

Луноходът на ОАЕ ще бъде изстрелян на 30 ноември от космодрума в Кейп Канаверал

Луноходът " Рашид " на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде изстрелян на 30 ноември от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира известие на Космическия център " Мохамед бин Рашид ".

" Новата дата за изстрелване на първата лунна задача на ОАЕ е  30 ноември... от базата на галактическите сили на Съединени американски щати в Кейп Канаверал ", се споделя в обява в профила му в " Тутиър ". 

Изстрелването на апарата обаче може да бъде отсрочено поради метеорологични условия или други условия.

По-рано бе обявено, че луноходът на ОАЕ би трябвало да бъде изстрелян на 28 ноември. 

На 13 октомври от " Мохамед бин Рашид " оповестиха, че са завършили  тестовете на апарата и готовността му за полет. 

Според изданието " Гълф нюз " екип от експерти от Космическия център " Мохамед бин Рашид " на ОАЕ към този момент е във Флорида.

Разработката на спускаемия уред, който ще достави на Луната " Рашид ", е на японската компания " Айспейс " ( " Ispace " ). Той ще бъде изстрелян с ракета притежател " Фалкон 9 " на компанията " СпейсЕкс ". Очаква се полетът да продължи към пет месеца.

Мисията е част от тактиката на ОАЕ да се трансформира в важен състезател в галактическата конкуренция. Ако е сполучлива, ОАЕ ще се причисли към Съединени американски щати, Русия и Китай. Засега единствено тези три страни са съумели да изпратят собствен уред на лунната повърхнина.

Сателит на ОАЕ към този момент обикаля към Марс за проучване на атмосферата на Червената планета. Той е в орбитата й от февруари 2021 г. 

Ровърът " Рашид " би трябвало да изследва лунната повърхнина. 10-килограмовия уред е екипиран с две камери с висока резолюция и доста други принадлежности.

ОАЕ имат упоритостта да изградят човешка колония на Марс до 2117 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР