Лула да Силва призова групата страни от БРИКС (освен Бразилия

...
Лула да Силва призова групата страни от БРИКС (освен Бразилия
Коментари Харесай

Президентът на Бразилия призова за ”освобождаване от господството на долара”

Лула да Силва прикани групата страни от БРИКС (освен Бразилия и Китай тя включва Русия, Индия и Южна Африка) да постави завършек на господството на $ и да създаде своя лична различна валута за потребление в търговията.

 

В тирада от Нова банка за развиване на БРИКС в Шанхай президентът на латиноамериканската страна се обърна към публиката с въпроса: " Кой реши, че нашите валути са слаби и нямат стойност в други страни? Кой реши доларът да стане съществена валута след премахването на златния стандарт? “.

 

Призивът на Лула да Силва за освобождение от зависимостта от $ поддържа възходящите старания на Пекин да употребява юана за споразумяване на интернационалните транзакции със артикули. Китайският президент Си Дзинпин ще се опита да убеди бразилския си сътрудник да поддържа редица външнополитически стратегии на Пекин, настояват специалисти на изданието.

 

Сред тях е стартираната през 2013 година самодейност " Един пояс, веднъж “, която включва активизиране на интернационалните търговски и капиталови планове с потребление на капитали от заинтригувани страни. Към сегашния миг към инциативата са се включили 150 страни.

 

Обемът на търговията сред Бразилия и Китай се е нараснал през последното десетилетие до 150,4 милиарда $ към 2022 година, като Китай купува селскостопански артикули и минерали и влага в огромния потребителски пазар и инфраструктурния бранш на латиноамериканската страна.

 

Укрепването на икономическите връзки подтикна страните да разширят потреблението на личните си валути в двустранната търговия. През април бразилският клон на държавната Industrial and Commercial Bank of China направи първата транзакция с юани в страната.

 

По-рано данни от световната платежна платформа SWIFT демонстрираха, че делът на китайската валута в международната търговия се е нараснал повече от два пъти през 2022 година до 4,5%. Нарастващата известност на юана бе повлияна от необятното му потребление в търговията сред Китай и Русия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР