Луксозните почивки на украинския президент Петро Порошенко и генералния прокурор

...
Луксозните почивки на украинския президент Петро Порошенко и генералния прокурор
Коментари Харесай

Президентът и главният прокурор на Украйна възмутиха със скъпи почивки

Луксозните почивки на украинския президент Петро Порошенко и генералния прокурор - доближен на президента, провокираха неодобрение измежду украинците, чиято страна страда от корупция по високите етажи и е една от най-бедните в Европа, съобщи Франс прес.

Малко откакто прекарал новогодишните празници в Украйна президентът Петро Порошенко, който пътувал тайно, и 10 негови близки и другари, отпътували на седемдневна отмора на частен остров от Малдивите. Това разкри предаване по американско радио, предавано по украинска телевизия.

Вчера, две седмици след разкритията, същото предаване заяви, че генералният прокурор Юрий Лученко е прекарал фамилната си отмора на Сейшелите, която коствала 52 000 евро за трима - той, брачната половинка му и сина му.

"Време е туристическите организации да стартират да оферират обиколки "По стъпките на Порошенко и Лученко: Малдивите - Сейшелите - Панама ", означи иронично във Facebook депутатът Серхий Лешченко, намеквайки за наличието на името на президента в провокиралото скандал интернационално следствие "Панамски документи ".

"А е време всички ние да ги пратим по този маршрут: оставка - следствие - съд ", добави той.

Днес Лученко се отбрани, обяснявайки във Facebook, че пътуването до Сейшелите коствало по-малко - 20 000 $ (16 000 евро) за него, жена му и по-малкия им наследник студент и че то било платено напълно от по-големия им наследник по случай 30-годишнината от сватбата им.

Вчера той призна, че разноските за пътуването не са надхвърляли това, което "средната класа може да си разреши ".

Украинското президентство удостовери, че Порошенко е бил на "частна аудиенция " на Малдивите и платил пътуването от джоба си.

Порошенко, чието положение, съгласно украинското сп. "Новое время ", е възлизало на 1 милиард $ през 2017 година, от години е един от най-богатите предприемачи в Украйна. Космическите му разноски в страна, където междинната месечна заплата е 250 евро, и частното му пътешестване в чужбина в миг, когато в Източна Украйна се води война с проруските сепаратисти, обаче провокираха яростни рецензии.

Борбата с корупцията измежду елита бе едно от основните претенции на проевропейския протест на Майдана през 2013-2014 година и остава едно от основните условия на западните поддръжници към украинските ръководещи, пристигнали на власт вследствие на протеста.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР