Луксозни и могъщи чудовища made in Sweden за 3 милиона

...
Луксозни и могъщи чудовища made in Sweden за 3 милиона
Коментари Харесай

Автомобилно бижу за 3 милиона евро

Луксозни и могъщи чудовища " made in Sweden " за 3 милиона евро: автомобилостроителят Koenigsegg интензивно работи по дизайна и представянето на своите " суперколи " от четвърт век на пазарна ниша, която до момента бе непокътната за латинските суперколи.

Със Saab и Volvo Швеция влезе в 20-и век с лимузините си със строга архитектура като лутерански храм, които се постановиха като модел за подражателство, когато става дума за сигурност и за строгост на пътя.

Само че в цеховете на Koenigsegg в Енгелхолм, приморски южен град, нещата към този момент не са такива: елитни чиновници, наети от целия свят шлифоват аеродинамични диаманти с мотори като на военните самолети F16, продавани на цената на златото.

" Когато започнах (...), се запитах " за какво някой би купил една от колите ми, това е незнайна марка за непросветения, от страна, която не е известна със спортните си коли ", изяснява създателят на марката Кристиан декор Кьонингсег.

" Тогава си споделих, че те в действителност би трябвало да изпъкват (...), тъй като в противоположен случай нямам причина да съм на пазара ", добавя той.

Ако Bugatti и Pagani се движат бързо, колите на Koenigsegg би трябвало да се движат още по-бързо, да излязат отвън границите на серийните коли по пътищата, да компенсират неналичието на популярност с представянето си.

И по този начин през 2002-а, а това са единствено осем години след първите завъртания на гаечния ключ, моторът на Koenigsegg CC8S е избран като най-мощния сериен мотор от Рекордите на Гинес. Две години по-късно Koenigsegg CCR печели купата най-мощната в света кола серийно произвеждане.

През 2010-те години се появява Agera RS. През 2017 година тя преодолява летвата от 400 км/ч с достигнатите 447,19 км/ч, нещо невиждано до този миг за сериен автомобил. Това водачество обаче е отнето в следствие от Bugatti Chiron Super Sport 300+ с неговите 490,48 км/час.

" Те го направиха на закрита писта, а ние - на публичен път (...), нашият връх бе подложен с кола серийно производството, до момента в който Chiron бе предсериен първообраз ", разяснява Кристиан декор Кьонингсег.

" Но това в действителност е впечатляващо ", признава четиридесетгодишният мъж.

Скъпоценен камък за 3 милиона евро

Макар тези върхове " да не са пренебрежими ", най-важното на първо място е " общото показване на колата ", споделя Кристиан декор Кьонингсег.

Този бабанка, потомък на семейство, което " не е проявяло необикновен интерес към колите ", споделя, че той самият е привързан към тях още от детството си. " Четях единствено списания за коли ".

Сагата Koenigsegg стартира през 1994 година. А на Кристиан декор Кьонингсег ще му бъдат нужни единствено 10 години, с цел да показа Koenigsegg CC8S - неговия първи модел - на автомобилното ревю в Женева през 2003 година. Ще последват 16 нови коли, някои от които са създадени единствено по шест бройки.

Колата Koenigsegg продължава да бъде рядко срещан предмет: в края на 2019-а марката разгласи, че по целия свят в придвижване има 250 нейни автомобила.

Компанията е дискретна, когато става дума за профила на купувачите. Боксьорът Флойд Мейуедър-младши и футболната звезда Златан Ибрахимович евентуално са част от клиентелата на Koenigsegg.

Тези фенове на суперколите постоянно би трябвало да похарчат няколко милиона евро: последното украшение на Koenigsegg - Jesko - коства близо 3 милиона евро. Заявките за плануваните 125 бройки от този модел бяха запълнени за два дни. Самото произвеждане стартира тази година.

Седем до девет месеца са нужни, с цел да се сглоби кола като Regera. Ювелирно разработване.

" Начинът на работа е доста друг спрямо постоянното произвеждане, това може да се оприличи на едно украшение ", разяснява Марин Гадо, който дава отговор за производството.

През 2020, Koenigsegg планува да пусне нов модел, който ще коства към 1 милион евро и от него ще бъдат пуснати повече бройки. " И тази модел ще се прави ръчно ", твърди Кристиан декор Кьонингсег.

Елен Елен Дауши, Франс прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР