Луксът на Коста Смералда струва 20 000 евро на вечерНурагите

...
Луксът на Коста Смералда струва 20 000 евро на вечерНурагите
Коментари Харесай

Циклопски гробници пазят тайните на Сардиния

Луксът на Коста Смералда коства 20 000 евро на вечер
Нурагите били отлични мореплаватели, живеели в кръгли кули

 Учените към момента спорят дали многочислените нураги на острова са употребявани като домове или като религиозни постройки. Учените към момента спорят дали многочислените нураги на острова са употребявани като домове или като религиозни постройки.
Циклопски гробници, в които съгласно легендите почиват великани. Хиляди кръгли кули, употребявани преди 3 000 години за домове и храмове. Мистични урни, в които са заровени деца. Руините на финикийски град. Безкрайни плажове и недокосната природа. Тузарски яхти, дебаркирали в смарагдовото море. Всичко това не е част от сюжет на хитов сериал, а аргументите, които трансформират италианския остров Сардиния в желано място за съветски олигарски и арабски шейхове.
Според археолозите островът е населяван от разнообразни нации още три хилядолетия преди Христа. Безспорно една от аргументите за славата му обаче е тайнственият народ на нурагите, който от към преди 3 000 години господства над късчето земя в Средиземно море. Именно от този интервал на острова датират и тайнствените постройки, които са построени из цяла Сардиния. Това са “нурагите ” – кръгли структури, наподобяващи кули. Според една от теориите на учените те служели за домове на другите общности на едноименния народ нураги и ги пазили от нашественици. Според други постройките имали религиозно значение и представлявали храмове. А били толкоз многочислени, тъй като всяка от другите родови общности се прекланяла пред своите предшественици, по тази причина и божествата и духовете, които закриляли нурагите били толкоз доста. И всяко имало потребност от собствен дом.

На остров Сардиния през днешния ден могат да се видят останките на над 8 000 нураги, като се допуска, че броят им е достигал 20 000 – 30 000. Всъщност странното е, че тези антични структури съществуват единствено на две места в света – на италианския остров и в България. Така че в случай че желаете да добиете визия за тайнствените здания без да напускате страната можете да посетите храма-кладенец в село Гърло, което се намира напълно покрай София.

Нурагите били и извънредно положителни мореплаватели, като една от теориите е, че заселили Сардиния след несполучлив опит да покорят Египет. Със сигурност обаче са били владетели на Средиземно море, за което приказват и многочислените фигури на лодки и войни, които можете да видите в локалните археологически музеи.

Сред другите тайнствени постройки на Сардиния са по този начин наречените циклопски постройки и гробове. Наричат ги по този начин поради гигантските им размери, поради които в древността предполагали, че са построени от еднооките великани циклопи от гръцката митология. Но и до през днешния ден не е ясно за какво лобните места са толкоз големи. Те се свързват с другия митичен народ на острова, който дава и името му – сарди. От тях са останали ужасяващите погребения на дребни деца в урни, чиято цел или символика също остава забулена от историята.

И в случай че предишното на Сардиния очевидно крие тъмни секрети, то сегашното е обгърнато в разкош. Смарагдовото на цвят море, тихите заливи, неналичието на неспокойствие, вкусната и прясна храна и девствената природа трансформират остров Сардиния в обичано място за отмора на съветския олигарх Роман Абрамович и на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони, както и на красивите дами на сърцата им. С тузарски яхти на острова идват арабски шейхове, мултибогаташът Бил Гейтс. Най-големите баровски лодки вършат първата си премиера след излизане от завода и профилираните изложби точно край Сардиния.

През август курорта Коста Смералда е като червен килим, на който да се покажат всички от топ 100 на най-богатите в света хора. Неслучайно нощувка в бунгало със няколко стаи, басейн, частен плаж и други капризи там коства 20 000 евро.

Концерти на острова изнасят най-големите реализатори и звезди от ранга на Стинг, Анастейша и Андреа Бочели.

На двете летища на острова са привикнали да посрещат частните самолети. А за изтънчения усет на звездните посетители се грижат готвачи, удостоени със звезди Мишлен. Гордън Рамзи също не е пропуснал да отвори в Сардиния заведение от веригата си с името на фамозното телевизионно шоу “Hell’s Kitchen ” (Кухнята на ада).

Приказката на локалните стартира през 60-те години на предишния век


Арабски принц трансформира пустите плажове в шлагер


Евтини чартъри вършат италианския парадайс наличен за българи

 В курорта Порто Черво през август можете да срещнете едни от най-богатите хора в света. В курорта Порто Черво през август можете да срещнете едни от най-богатите хора в света.
Туристическата история на Сардиния наподобява на приказката за Пепеляшка. От едва обитаем остров, на който мъчно си изкарват прехраната земеделци и животновъди, островът се трансформира в хитова лятна дестинация за баровци, откакто в пустите плажове се влюбва един арабски принц. Според легендата, през 60-те години на предишния век принц Карим Ага Хан IV, духовният лидер, имам на мюсюлманите исмаилити и съгласно вярванията директен правоприемник на пророка Мохамед, попада на остров Сардиния инцидентно, след корабокрушение. Късметът на локалните проработва, тъй като той е измежду десетте най-заможни хора в света.

И незабавно вижда опцията да трансформира мястото в райско кътче за ваканции на богатия международен хайлайф. Впряга най-хубавите архитекти и инженери. Рекламира острова и съумява да възбуди любознанието на своите другари. И модата на Сардиния не залязва към този момент над половин век.

Докато по целия свят сполучливо хотелите всеобщо се пълнят със противоречивата форма “ол инклузив ”, в първокласния курорт Порто Черво заведенията работят по сходна скица, само че естествено предопределена за богаташи. В емблемата на лукса можете да се настаните в хотела си и да вечеряте във всеки ресторант, без да носите в себе си пари. Сметката ви се записва непосредствено в картата от рецепцията и плащате в края на ваканцията. Така всяка вечер можете да избирате друго заведение, тъй като всички работят по системата. Естествено цените не са по джоба на всеки. Курортът си има частен плаж, до който ви водят с яхта, басейни, спа център, първокласни бутици и гурме оферти, с цел да подсигуряват спокойния ви престой.

Достъпен разкош и комфорт в 4- и 5-звездни хотели обаче има на цени от 650 евро за седмица с включен самолетен билет и хранения. Полетите до италианския парадайс се правят с чартъри. Трябва да имате поради, че с цел да разгледате острова или би трябвало да наемете кола или да се включите в проведена екскурзия. Причината е, че хотелите са нормално в изолирани заливи и с изключение на природата и на удобствата на вашия хотел, без транспорт по море или суша, няма да можете да видите нищо друго.

Забранено е да се строи на 2 км от брега


Давали на дъщерите земите край морето


По крайбрежието съвсем в никакъв случай няма талази
 28-05  28-06
Плажовете на остров Сардиния са с дължина от 1 800 километра. Земята сред Тиренско и Средиземно море е с територията на три страни като Кипър, само че е едва обитаема. Жителите на острова са към 2 милиона. Всъщност земите край морето били считани за ненужни, защото не ставали нито за развъждане на годишна продукция, нито за пасища. Затова и в сардинските фамилии тези имоти се наследявали от дъщерите. Които с помощта на вложенията на арабския принц станали богати.

Но строителния взрив на остров Сардиния траял едвам 2 десетилетия. Много скоро на локалните и на вложителите станало ясно, че за бъдещето на бизнеса, а и за опазване на девствените кътчета, е добре да се забрани построяването на хотели, вили и къщи. Така от 80-те години на острова работи възбрана за строителство на отдалеченост 2 километра от морския бряг. Единствено могат да се ремонтират, само че не и да се уголемяват към този момент съществуващи здания. Като ограничаването важи даже за домовете на локалните. За туристите тази възбрана подсигурява безкрайни плажове, успокоение и невероятни гледки. Островът е подобаващ и за почивка на фамилии с дребни деца. Причината е, че каквото и да е времето, по крайбрежието съвсем в никакъв случай няма талази, а морето е умерено съвсем като езеро. Затова и плуването е изцяло безвредно. Водата е транспарантна и ви разрешава да виждате идеално скалите и морските жители. Заради мощните течения във вътрешността обаче от време на време морето не разрешава корабоплаване до околните острови – Корсика и архипелага Мадалена.

Финикийците основали Тарос


В селището можете да разгледате римски терми и домове
 Финикийският и римски град Тарос е измежду най-посещаваните забележителности на острова. Финикийският и римски град Тарос е измежду най-посещаваните забележителности на острова.
Сред най-посещаваните места в Сардиния е античния град Тарос, по чиито улици можете да почувствате част от хилядолетната история на острова. Намира се на полуостров Синис. Първото населено място на мястото е издигнато от тайнствените нураги. След това финикийците харесват мястото за пристанище.

На хълма Су Мури Ману можете да разгледате намерено светилище, типично за финикийската цивилизация. По-голяма част от руините, които са непокътнати до през днешния ден са от римската ера. Можете да се разноските край римските терми, основите на раннохристиянски храмове, жилищни здания и работилници.

Градът е издигнат върху натурален амфитеатър, тъй че от върха на хълма се разкрива невероятна гледка към залива и руините.

В гробниците край Тарос са открити скъпоценни камъни, част от които са изложени в археологическите музеи в Каляри.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР