Лукойл запази Росенец заради правителството на Кирил Петков, каза от

...
Лукойл запази Росенец заради правителството на Кирил Петков, каза от
Коментари Харесай

Христо Алексиев: ”Лукойл” запази ”Росенец” заради Кирил Петков

" Лукойл " резервира " Росенец " поради държавното управление на Кирил Петков, сподели от трибуната на Народното събрание вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев. Така той отговори на питане на Мартин Димитров по проблема за пристанище " Росенец ".
В рамките на парламентарния надзор Мартин Димитров означи, че служебното държавно управление е взело доста значими решения без публични разисквания и без спор в Народното събрание.

" Ключов въпрос за пазара на горива беше удължаването на концесията на пристанище Росенец ". Според него е било редно да има публично обсъждани и по какъв начин това ще се отрази на пазара на горива. От своя страна вицепремиерът Алексиев акцентира, че служебното държавно управление е поискало дерогация, тъй като тази концесия е трябвало да бъде прекъсната на 10 октомври.

" Предходното постоянно държавно управление взе решение за дерогация на суровия нефт, внасян от Русия. Логично е служебното държавно управление да не взима основни решения. Служебното държавно управление е взело единствено решение за неприлагане посредством дерогация и непрекратяване на контракта. Договорът на концесия нито е удължаван, нито е променян по някакъв метод ", акцентира министърът.

Той обърна внимание, че терминал " Росенец ", който е обществена държавна благосъстоятелност и товарната база на " Лукойл Нефтохим " са механически обвързани.

По думите на министъра е доста мъчно пристанището да бъде оперирано и от държавен оператор без единодушие с сдружението, тъй като една част от оборудванията са благосъстоятелност на " Лукойл Нефотохим ".

Според него сега едно решение за преустановяване на концесия, би провокирало нарушение на естествената работа на рафинерията, от там дефицити, а от там по-високи цени на горивата. Той посочи, че към момента има опция едно постоянно държавно управление може единствено да спре контракта.

От своя страна Мартин Димитров сподели, че до 2011 пристанището е било държавно, т.е. значи може. " Вие, с цел да продължите тази концесия, би трябвало да сте ревизирали концесионното заплащане, което се заплаща ", сподели Мартин Димитров. Той попита за какво не са потърсили консултация с Народното събрание по този въпрос.

Христо Алексиев отговори, че са водени диалози за повишение на концесионните хонорари, вероятно. Министърът прикани да не се спекулира и повтори, че концесията не е удължавана. " Тази концесия в противоположен случай трябваше да бъде прекъсната на 10 октомври и това щеше да провокира безпорядък на пазара на горива. Искам това да е ясно. Имайте поради, че по закон решения във връзка с концесиите, се взимат от Министерски съвет ", сподели Алексиев.

Декември се споразумяваме с Румъния за мост над Дунав при Русе - Гюргево, по този начин отговори Христо Алексиев на въпрос на Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи за опцията за трети мост над река Дунав сред Силистра и Калараш.

От своя страна Чакъров съобщи, че въпросът за опцията за създаване на мост над река Дунав сред българският град Силистра и румънският град Калараш, се разисква към този момент десетилетия, само че за жителите на районите към двата града от дълго време не е въпрос.

Вицепремиерът Алексиев му отговори, че несъмнено построяването на мостови уреди сред България и Румъния по продължение на река Дунав, е приоритет за всички. " И сега за служебното държавно управление, и мой персонален приоритет като министър на превоза и известия.

Възможността за създаване на мост сред Силистра и Калараш е планувана в подписания меморандум от 2029 гг. за съгласие сред държавното управление България и държавното управление Румъния ", посочи министърът.

„ Български пощи “ работи на счетоводна загуба, стана известно от думите на служебния вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза Христо Алексиев, който е и принципал на сдружението, по време на присъединяване му в днешния парламентарен надзор.

От парламентарната естрада Алексиев изнесе данни, съгласно които по доклад до 30 юни т.г. „ Български пощи " е осъществила доходи в размер на към 105 млн. лв., само че е направила разноски от към 130 млн. лв., което значи, че националният пощенски снабдител е на счетоводна загуба.

Данните за деветмесечието също удостоверяват наклонността. Към 30 септември сдружението е осъществило доходи от към 155 млн. лв. и 196 млн. лв. загуби.

Счетоводната загуба от цялата активност през деветмесечието на 2022 година е в размер на 41 685 000 лв., уточни Христо Алексиев.

Сред аргументите за това, които посочи служебният вицепремиер по икономическите политики, са отрицателното въздействие на хакерската атака против сдружението, високите цени на електрическата енергия, външните услуги, които то употребява, както и множеството разноски за възнагражденията на чиновниците.

Отговорът на Христо Алексиев бе на въпрос от народния представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски, който аргументира значимостта на питането с обстоятелството, че „ Български пощи “ е едно от най-големите държавни предприятия, което покрива и обслужва повече от 5200 обитаеми места, а в него работят 8633 чиновници.

Източник: Фрог нюз

Снимка: Булфото
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР