Лукойл са заявили, че ще си платят над 500 млн.

...
Лукойл са заявили, че ще си платят над 500 млн.
Коментари Харесай

„Лукойл“ плаща данъци за 500 млн. лева. Ако не го направят – ГЕРБ и ДПС отнемат дерогацията

„ Лукойл " са декларирали, че ще си платят над 500 млн. лв. налози, които пробваха да скрият от българските жители. Уверението ми е от премиера ", заяви съпредседателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски след среща сред представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ и Движение за права и свободи в Народното събрание по отношение на предлагането на ГЕРБ за анулация на дерогацията на „ Лукойл “.

„ От „ Лукойл " както не желаеха да си заплащат налозите, по този начин след предлагането на ГЕРБ и Движение за права и свободи до седмица да отпадне дерогацията, от рафинерията през вчерашния ден са споделили на премиера, че ще си платят над 500 млн. лв. налози, които се пробваха да скрият от българските жители. Проведохме срещата с министър-председателя и онлайн се включи финансовият министър, Петков и Атанасов също участваха ", сподели още Пеевски.

„ Уверението от премиера е, че тези налози ще бъдат импортирани. Ако това не се случи, ще си внесем плана за седемте дни и ще отнемем дерогацията на „ Лукойл “. Нека „ Лукойл “ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си заплащат налозите в България “, сподели Пеевски.

Той заяви, че ще внесат законово изменение, че ще слагат под ръководство на Държавната организация „ Държавни запаси и военновременни ресурси “ базите за предпазване на горива на „ Лукойл “. Искаме да освободим България от монопола върху базите за предпазване на „ Лукойл “, разяснява Пеевски.

В петък ще има изключително съвещание на Народното събрание, с цел да преодолеят ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката.

Под опасност за лишаване дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, признат от предишното Народно заседание, съобщи Делян Добрев на брифинга и разясни:

„ Този закон споделя, че 70% от разликата сред уралския петрол и този със вид Брент би трябвало да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива във формата на обезщетения. В началото на август направихме изчисления какъв брой не е внесъл „ Лукойл “, тъй като не се извършва закона от два следващи кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе  „ Лукойл ", е 622 млн. лв.. Разделени на потреблението на горива в страната, това правеше по 73 стотинки, които хората трябваше да си получат на всеки литър бензин и дизел от януари до в този момент. И които те не получават.

Защото знаете, по какъв начин се получава разликата - има таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел, а Брент коства 100 $. „ Лукойл " сега прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалба, с помощта на дерогацията, която България им е издействала. Имаме уверението, че след превъзмогването на ветото ще стартират да извършват закона и ще стартират незабавно да дават обезщетения на хората ", съобщи депутатът на ГЕРБ. 

Компенсациите ще бъдат взети от „ Лукойл " и средставата ще бъдат дадени на хората и по този начин бензина няма да коства 3 лв., а 2 лв..  Миналите компенсациии са били взимани от налозите. След като бъде приодоляно ветото на Радев в петък и то се публкува в Държавен вестник във впорник, очакванията са да стартират да се дават обезщетения на потребителите. 

Председателят на енергийната комисия сподели, че не му е станало напълно ясно по какъв начин по този начин от 700 млн. лева налозите внезапно са станали 500 млн. „ Трябва да питате финансовия министър за това “, сподели той. Добрев разяснява, че се обмисля базите на рафинерията би трябвало да бъдат ръководени транспарантно и да има достъп до тях за всички, които желаят да съхраняват горива. " Обмисляме текстове тези бази да бъдат ръководени от „ необикновен шеф “ по - тъкмо от Държавния запас, да вземем за пример ". 

„ Правителството е извоювало тази дерогация за жителите, а не компания да има облага и да финансира войната в Украйна. Ако парите не остават за българските жители, ще внесем закона за дерогацията ", заключи Пеевски. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР