Лукойл“ обмисля да продаде рафинерията и бензиностанциите в БългарияГрупата Лукойл“

...
Лукойл“ обмисля да продаде рафинерията и бензиностанциите в БългарияГрупата Лукойл“
Коментари Харесай

Вечерни новини: „Лукойл“ обмисля излизане от България; ГЕРБ блокира бюджета; „Хемус“ поскъпва

„ Лукойл “ обмисля да продаде рафинерията и бензиностанциите в България
Групата „ Лукойл “ публично разгласи, че стартира процедура по продажба на бизнеса си в България. От прессъобщение на съветската компания излиза наяве, че се търси покупател както за рафинерията в Бургас, по този начин и за мрежата от бензиностанции в цялата страна. Компанията обосновава този собствен ход с решението на ръководещите да анулират дерогацията за съветския нефт по-рано от плануваното и облагането с налог върху свръхпечалбата.
Българският INSAIT влиза в Алианс за изкуствен интелект с Meta, IBM и Intel
Десетки софтуерни колоси, измежду които Meta Platforms, IBM, Oracle и Intel, се сплотиха с университетските среди и сътвориха AI Alliance, с цел да се концентрират върху виновното потребление на технологиите с изкуствен интелект. Изследователските организации имат основна роля в новосформирания Алианс за изкуствен интелект, а измежду тях е и българският институт за AI и компютърни науки INSAIT, паралелно до Университета Корнел, Университета Дартмут, ETH Zurich, Imperial College London.
„ Денков не е същинският министър председател “: ГЕРБ блокира бюджета и данъчните закони
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да влиза в пленарна зала за разглеждане на други закони, с изключение на смяната на Конституцията. Това изясни депутатът от партията Десислава Атанасова на ексклузивен брифинг. От думите ѝ стана ясно, че няма да влязат при разглеждането на данъчните закони и на законопроекта за държавния бюджет.
Магистрала „ Хемус “ ще нарастне с 30%
Индексацията на автомагистрала „ Хемус “, която се строи по порочните инхаус контракти, подписани с държавното „ Автомагистрали “ по времето на ГЕРБ, ще мине с гласуването на бюджета за 2024 година По предварителни оценки на Министерство на районното развиване (МРРБ) повишаването ще е в границите на 30%, разяснява отрасловият министър Андрей Цеков в изявление за BTV. Той обаче не загатна точна сума, макар че бе запитан.
Резултатите на българските възпитаници на теста PISA са сериозно ниски
Българските възпитаници са на последно място в Европейски Съюз по математика, а по четене – на предпоследно, излиза наяве от резултатите от последното издание на изследването PISA за 2022 година Делът на българските възпитаници под сериозния предел на достижения в трите изследвани области е обезпокоително огромен – 54% по математика, 53% по четене и 48% по естествени науки. Данните демонстрират, че когнитивните компетентности на повече от половината възпитаници не са съответни за решение на ежедневни проблеми.
„ Пътувай осведомено “: Държавата пусна приложение с чатбот за пътуващи в чужбина
Министерството на външните работи (МВнР) създаде мобилно приложение – „ Пътувай осведомено “, което ще осведоми чрез чатбот всички българи, пътуващи в чужбина, за настоящата конюнктура или въведени ограничавания в страната, в която отиват.
Икономиката на България продължава да изсветлява
Икономиката на България е " изсветляла " през 2022 година, демонстрира композитният показател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Годишното проучване „ Икономика на ярко “, което мери легалната част на българската стопанска система, демонстрира, че показателят е достигнал най-високата си стойност в историята на изследването.
Бързите заеми в България: Кой, по кое време и за какво ги взима?
Около една четвърт от българите са употребили бърз заем в живота си. Интересен факт е, че близо половината от тях паралелно употребяват и банков заем. Това демонстрира проучван на организация „ Тренд “ по поръчка на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, която обгръща компаниите за бързи заеми в България.
Международната верига Sheraton отвори хотел в Банско
Международната хотелска верига Sheraton, благосъстоятелност на Marriot International, отвори хотел в Банско. Компанията пое ръководството на някогашния хотел „ Стражите “ и за седем месеца изцяло реновира постройката. Тя отвори порти на 1 декември под името Four Points by Sheraton.
Образователен стартъп създаде учебници с добавена действителност
С напредването на технологиите и появяването на изкуствения разсъдък образованието надалеч не е това, което беше преди 20 години. И както учениците са разнообразни, по този начин всичко към тях се трансформира, в това число учебниците им. Тласнати от софтуерното развиване на света, преди четири години трима младежи – Димитър Костадинов, Огнян Траянов и Виктор Неделчев – основават просветителния стартъп Pop!Ed. Това е програмен продукт, който разрешава на учениците да сканират със смарт телефона си текста от учебника пред тях и да получат визуализирани 3D модели благодарение на обогатена действителност.
Зелената вълна обхвана и градския превоз на Стара Загора (галерия)
Европа да бъде първият безпристрастен континент до 2050 година във връзка с климата. Тази цел стои в учредената на зелената промяна, която безспорно визира и превоза. Мобилността и напредването на хора и артикули е право, с което сме привикнали, само че което генерира голямо количество нездравословни излъчвания. За да бъдат те редуцирани и с цел да дишаме по-чист въздух, Европейски Съюз залага редица ограничения, в това число такива, насочени към градския превоз.
Румъния се готви за безвизов режим със Съединени американски щати
Румънският министър председател Марсел Чолаку предвижда влизане на Румъния в програмата за безвизов режим със Съединени американски щати през идната година, като крайният период е 2025 година Изказването му пристигна по време на посещаване в Съединени американски щати и срещи с американския министър на защитата Лойд Остин и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР