Главният архитект на Столична община Здравко Здравков е подал оставка,

...
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков е подал оставка,
Коментари Харесай

Главният архитект на София подаде оставка

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков е подал оставка, а кметът Васил Терзиев я е приел. Новината бе обявена във Фейсбук профила на кмета. Причините за неочакваното решение не се прецизират.

Здравков заемаше позицията от 2016 година, откакто завоюва конкурс. Оставката му идва на фона на възходящо публично неодобрение по отношение на интензивното застрояване в столицата и неналичието на ясна визия за бъдещото развиване на града.

В понеделник ще бъде назначен краткотраен изпълняващ длъжността основен проектант, а редом с това ще бъде разгласен конкурс за заемане на непрекъснатия пост.

Надявам се, че тази позиция ще провокира и въодушеви доста експерти и визионери и ще бъде определен най-хубавият предстоящ основен проектант на София ", написа Терзиев във Фейсбук.

Решението за оставката на Здравков съответствува с последните митинги на жители против утвърдени от него планове за високи здания в централни елементи на града. По-рано денем жители се събраха, с цел да изразят обществено недоволството си от дадената от него зелена светлина за обстоен организационен проект за построяването на 16-етажна постройка на бул. „ Ситнаково “ - на мястото само че някогашната баня „ Ситняково “

Критиките към него са свързани с неналичието на бистрота в процесите на взимане на решения и заобикалянето на публичното мнение.

Очаква се оставката на основния проектант да провокира диспути по отношение на бъдещето на градоустройството в София и нуждата от по-широк публичен разговор при вземането на решения, засягащи образа на столицата.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР