Лукойл Нефтохим e започнал продажба на рафинерията в Бургас. Това

...
Лукойл Нефтохим e започнал продажба на рафинерията в Бургас. Това
Коментари Харесай

„Лукойл Нефтохим” e започнал продажба на рафинерията в Бургас

„ Лукойл Нефтохим ” e почнал продажба на рафинерията в Бургас. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред „ Файненшъл Таймс ”

“Натискът на българското държавно управление върху съветските енергийни активи в България е предиздвикал „ Лукойл Нефтохим ” да стартира развой на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа – тази в Бургас ”, разяснява той.

Василев твърди пред изданието, че евентуално има икономическа изгода от промяната на собствеността и декларира, че „ имаме индикации за интерес ”.

Правителството не взе участие в продажбата на рафинерията.

Тя доставя на интернационалните клиенти повече от половината от продукцията си. Това включва значими доставки на дизел за Украйна при започване на съветската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към съветската компания няма да бъдат вдигнати, до момента в който в собствеността ѝ не се включат нови играчи

Припомняме, че думите на Василев идват в миг, в който държавното управление усили до 50% изключителният налог свръхпечалба за компанията, който преди този момент беше 33%. Според „ Файненшъл Таймс ”, когато компанията бъде продадена, този данък ще бъде свален до 15% – предстоящият размер на корпоративния налог за мултинационалните компании след Нова година, съобщи NOVA.

Продажбата разяснява и министър председателят Николай Денков

“Интерес във връзка с “Лукойл Нефтохим ” се показва към този момент от няколко месеца от разнообразни страни ”, сподели той пред публицисти в Министерски съвет.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР