Лукойл Нефтохим Бургас АД възнамерява да се обърне към съда

...
Лукойл Нефтохим Бургас АД възнамерява да се обърне към съда
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим Бургас смята да се обърне към съда, за да защити репутацията си

" Лукойл Нефтохим Бургас " АД има намерение да се обърне към съда за отбрана на своята делова известност. От акционерното сдружение обявиха, че всички обществено отправени обвинявания в контрабанда и други нарушавания на територията на пристанищен терминал " Росенец " не дават отговор на действителността. 

" Голословните обвинявания от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединявания могат да се отразят отрицателно върху имиджа на марката и репутацията на нашата компания, която множеството от нейните служащи и чиновници, клиенти и снабдители не престават да смятат за един от най-хубавите работодатели, сътрудници и клиенти в Европейския съюз ". Това се показва в публична позиция на акционерното сдружение, получена в Българска телеграфна агенция, откакто вчера в коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков заяви, че ще бъде импортирано предложение " за вкарване назад на контрола на пристанище " Росенец ". 

От акционерното сдружение обявиха, че всички обществено отправени обвинявания в контрабанда и други нарушавания на територията на пристанищен терминал " Росенец " не дават отговор на действителността. 

" Лукойл Нефтохим Бургас " АД постоянно и напълно е изпълнявало уговорките си по концесионния контракт, подписан с Република България през 2011 година за период от 35 години, и не вижда учредения за неговото анулиране. Движението на енергийни артикули, тяхното предпазване и преправка са обект на строго контролиране по националното законодателство, европейското и интернационално право. Контролът, реализиран от страната, е всекидневен – от идване на танкера със суровина до отплаването му, претрупан с нефтопродукти ", се показва в формалната позиция на компанията. 

От там допълват, че цялото отчитане на входящите и изходящите петрол и нефтопродукти на всички стадии се прави посредством автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в действително време предават данни непосредствено на митническите управляващи. В сходство с условията на Закона за акцизите и данъчните хранилища от декември 2020 година е конфигурирано непрекъснато видеонаблюдение, в съгласие и признато от митническите органи, припомниха от сдружението. 

" Всякаква информация, обвързвана с активността на терминал " Росенец ", народните представители могат да изискат от Агенция " Митници ". " Лукойл Нефтохим Бургас " АД влага обилни средства, с цел да извършва постоянно изменящите се нормативни условия, и оказва цялостно подпомагане на способените институции при реализирането на пълномощията им. Държавните органи постоянно правят надзор и инспекции на пристанищен терминал " Росенец ". Не са установени никакви нарушавания или отклонения от изискванията на концесията или нормативните условия, което се удостоверява от съответните протоколи ", показват още от компанията. 

Дружеството отхвърля и всевъзможни обвинявания в политическа ангажираност и прецизира, че е поделение на трейдинговата компания " Литаско ЕсЕй " (LITASCO SA), записана в Женева, Швейцария. Самата " Литаско " влиза в състава на " Лукойл Интернешънъл " (LUKOIL INTERNATIONAL GmbH), която е със седалище в австрийската столица Виена. 

Кумулативните вложения на Групата " ЛУКОЙЛ " през последните 20 години в България възлизат на над 4,1 милиарда щатски $, а в страните от Европейски Съюз като цяло - на към 14 милиарда щатски $. Предприятията на Групата в Република България са работодатели на повече от 3500 служащи и чиновници и обезпечават работни места за над 5000 служащи и чиновници на фирми-подизпълнители, излиза наяве от позицията на " Лукойл Нефтохим Бургас " АД.

Повод за реакцията на компанията е и решението на парламентарната икономическа комисия, която одобри на първо четене Законопроект за промени на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Вносители бяха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Петър Чобанов, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Кирил Петков. Законопроектът е постъпил през вчерашния ден в комисията.

Българска телеграфна агенция напомня, че акционерното сдружение " Лукойл Нефтохим Бургас " подписа контракт за концесия на пристанищния терминал " Росенец " (част от пристанище за публичен превоз с национално значение - Бургас) през 2011 година. Това се случи по реда на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата в страната след държавно решение от 16 март същата година. Тогава сдружението бе притежател на зоната за запазване на товари на терминала, а самата концесия бе предоставена за период от 35 години или до 2046 година. Тя е за услуга с главен предмет ръководство и поддържане на обекта против правото и задължението на концесионера да прави пристанищни услуги.

В края на юли 2011 година Агенция " Митници " лиши лиценза за акцизен склад на нефтената рафинерия в Бургас и нефтопристанището. Причината бе, че сдружение не е инсталирало нужните измервателни уреди, които да подават непрестанно информация в централата на митническата администрация за влизащите и излизащите от складовете нефтопродукти. Последва поредност от правосъдни разногласия, които завършиха с извънсъдебно съглашение. Дотогава рафинерията и терминалът " Росенец " по този начин или другояче продължиха да работят след решение на Върховния административен съд. Лицензите на " Лукойл " бяха върнати при започване на 2012 година. Според съглашението " Лукойл Нефтохим " бе задължено да приведе в сходство своите данъчни хранилища. Решението на Административния съд бе дефинитивно.

След началото на войната в Украйна с решение на Съвета на Европейски Съюз от 21 юли 2022 година беше спряно възлагането или продължаването на всевъзможни контракти за публични поръчки или за концесии с съветски юридически лица или други компании, в които повече от 50 на 100 от правото на благосъстоятелност е директно или непряко притежавано от съветски жители или компании в съответни икономически сфери. Малко по-късно България се трансформира в единствената страна в Европейски Съюз, която получи позволение за импорт на съветски петрол по море до 2024 година, след дерогация в глобите против Русия. Това бе контрактувано от кабинета на Кирил Петков. Искането на българската страна бе подплатено с гарантиране на ползване на вътрешния пазар.

На 6 октомври 2022 година служебният кабинет на премиера Гълъб Донев позволи на " Лукойл " да остане концесионер на нефтеното пристанище " Росенец " до 2046 година и да довърши контракта макар санкционния режим на Европейски Съюз. В началото на тази година от " Демократична България " (ДБ) оповестиха, че са внесли в Народното събрание законопроект, с който нефтеният пристанищен терминал " Росенец " да бъде върнат на страната. В този законопроект беше планувана възбрана за възлагане на концесии на обекти на сериозната инфраструктура, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен нефт с генезис Русия или изнесени от Русия, както и преустановяване на съществуващите концесионни контракти. Впоследствие, няколко дни след обявлението, Демократична България отдръпна тези текстове, откакто се оказа, че ще обиден и още една рафинерия - тази на " Инса ойл ", която работи с нефтопродукти, импортирани от Русия през пристанище Варна и пристанище Бургас.

На 13 януари 2023 година Народното събрание одобри на второ четене импортираните от Демократична България промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, което на процедура даде опция на страната да сложи под действен надзор нефтената рафинерия в Бургас. Обектите на сериозна инфраструктура, представляващи стратегически обекти, от голяма важност за националната сигурност в бранш енергетика, предопределени за произвеждане, преправка, обработка, запазване и транспорт на петрол, включително по тръбопроводи, и на енергийни артикули, подлежат на контрол по реда на този закон от министъра на стопанската система и промишлеността.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР