Лукойл Нефтохим България мести дейността си у нас и занапред

...
Лукойл Нефтохим България мести дейността си у нас и занапред
Коментари Харесай

От 1 януари 2023 г.: „Лукойл“ плаща данъците си в България

" Лукойл Нефтохим България " мести активността си у нас и отсега нататък ще заплаща налозите си в България. Това заяви след среща на кабинета с управлението на компанията вицепремиерът Христо Алексиев. Решението е взето взаимно със служебното държавно управление и не е политическо, а чисто икономическо и прагматично, безапелационен беше той.

" Постигнахме договореност от 1 януари 2023 те да трансферират цялата си икономическа активност в България. Тоест, всички налози от тяхната активност да бъдат плащани у нас, а не както до момента - в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е заслужено, откакто тази рафинерия е в България, и " Лукойл Нефтохим Бургас да регистрира своите доходи тук, в България. Вече има взето решение от тяхна страна, несъмнено, това би трябвало да бъде формализирано ", съобщи вицепремиерът.

Това прави спомагателни доходи от налози в размер на към 600-700 млн. лв. следващата година, а за тази година - още 100 млн. лева в хазната, пресметна Христо Алексиев. Миналата година компанията е внесла едвам 3,5 млн. налози, подсети той за съпоставяне.

С тези пари ще компенсират енергийно бедните с таргетирана стратегия за уязвимите пластове на обществото, както и бизнесът. " Мярката за 25 стотинки, въпреки че ще я продължим, не беше най-справедливата ", разяснява Алексиев.

От съветска страна разясниха, че смятат този ход за верен и обективен, откакто компанията създава на българска територия.

" Техническата подготовка по новата система е в ход, с цел да може да проработи от 1 януари ", сподели шефът на " Лукойл Нефтохим Бургас " Илшат Шарафутдинов.

" Надявам се, че по този начин квалифицираните решения ще разрешат на стопанската система и жителите да получат оптимален резултат за това, което се договорихме. Това е въпрос за работни места. Вицепремиерът означи, че 1300 души работят в " Нефтохим ", само че като се вземат поради и предприятията, които са свързани с нашата активност, това са над 10 хиляди работни места, добави Шарафутдинов. До края на годината планираме да сме преработили 7,1 млн. тона, тази година имаме рекордно произвеждане, към 50% е експорт, сподели мениджърът на " Лукойл Нефтохим ".

" Виждате, че интензивният разговор, който имахме, даде своя резултат ", добави Алексиев. " За много малко време успяхме да създадем правната рамка на механизъм, който да дава отговор на ползите на двете страни ", сподели още той.

" Няма нищо политическо в това решение. Няма политически причини, те са чисто стопански ", изясни в отговор на журналистически въпрос Христо Алексиев.

" Ако България си е изиграла добре картите с дерогацията, за какво да се лишава от този експорт? ", попита вицепремиерът. " Защо е нужно да си нарушава външнотърговското салдо? И от експортьор на горива да стане вносител, за какво, в случай, че това сега не ни е неразрешено? Нашите съображения са чисто стопански и прагматични и дейностите ни са в европейската рамка ", реагира вицепремиерът. 

" Дерогацията не ни не разрешава експорт на нефтопродуктите, макар че са създадени от съветски недопечен нефт. Въпросните артикули към този момент се водят създадени в България ", изясни на медиите зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР