Лукойл България е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си и

...
Лукойл България е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си и
Коментари Харесай

КЗК: "Лукойл България" налага ценова преса спрямо конкурентите си

" Лукойл България " е прилагало ценова преса по отношение на съперниците си и прави корист с господстващо състояние. Това заяви Комисията за защита на конкуренцията като резултат от формираното произвеждане против " Лукойл България " по искане на " ОМВ България " и " Инса ойл " на Георги Самуилов.

Според комисията компанията е нарушила член 21 от Закона за защита на конкуренцията, който не разрешава на предприятия с монополно или господстващо състояние да лимитират или нарушават конкуренцията и да засягат ползите на потребителите, както и член 102 от Договора за действие на Европейски Съюз по отношение на ценовата политика на сдружението при търговията на едро с моторни горива.

Компанията има опция в период от 60 дни да отговори на предявеното изказване от страна на Комисия за защита на конкуренцията. След като се получи позицията на отсрещната страна, Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да реши дали да санкции компанията. Тя на собствен ред се апелира в съда в 14 дневен период.
Без съперници
" Според комисията сдружението е прилагало ценова преса по отношение на съперниците си посредством последователно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и унищожаване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите ", написа в известието на комисията.
Реклама
" Ценова преса е налице, когато разликата сред цените на долния пазар на дружество с господстващо състояние и цените на горния пазар, които то фактурира на съперниците си, е негативна или незадоволителна, с цел да се покрият характерните разноски за продажба на продукта на пазара надолу по веригата ", изясняват още от Комисия за защита на конкуренцията.

През лятото на 2021 година " Лукойл България " промени и част от изискванията си в договорите си за продажба на едро, като те провокираха мощно неодобрение от страна на огромните складодържатели, като " при положение на експедиция на светли горива, освободени за ползване с начислен данък на оптималната акцизна ставка, се дава спомагателна комерсиална отстъпка с размер на 4 лева на 1000 литра без Данък добавена стойност ". Това означаваше, че при покупка на гориво от " Лукойл България ", в случай че то е предопределено за краен клиент - обект на дребно или ведомствена бензиностанция, се дава отстъпка от 4 лв.. А отстъпка няма, когато горивото се транспортира от данъчен склад към данъчен склад под режим на отсрочено заплащане на данък. Или търговците на едро със хранилища бяха сложени в по-неизгодна позиция от крайните клиенти. " Няма по какъв начин да купуваме по-скъпо от крайните клиенти и да сме конкурентни ", разясниха тогава те.

Според комисията това държание на " Лукойл България " съставлява обща тактика за ограничение на търговията на едро на горива в страната за усилване на господстващото му състояние на пазара на търговия на едро на горива.
И още по мощни
Комисия за защита на конкуренцията за следващ път открива и очевидното: " Лукойл България " е част от отвесно интегрираната група " Лукойл ", която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и има мощно развита складова и транспортна инфраструктура, което съставлява конкурентно преимущество пред останалите сдружения разрастващи активност на пазарите на горива в страната. Дружеството също по този начин има висок пазарен дял и е пазарен водач на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната ".
Реклама
От тази година поради войната в Украйна и глобите на Европа зависимостта от съветската компания стана още по-голяма, като на процедура поради по-високата цена на неруските горива импорт на петролни артикули в страната съвсем няма. От сектора дефинираха вноса на горива като икономическо самоубийство, защото вносният артикул няма по какъв начин да бие ценово съветското гориво, създадено в България. А огромните търговци се оплакаха също по този начин от неналичието на маржове на българския пазар.
Свързани публикации България - страната на съветските бензин и дизел 12 август 2022, 06:22 Черно море: все по-скъпо и все по-руско 1 април 2022, 06:10 Рафинерия на ишлеме 23 юли 2021, 15:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР