Лукът присъства в кухнята на всеки дом. Въпреки че няма

...
Лукът присъства в кухнята на всеки дом. Въпреки че няма
Коментари Харесай

Топ 5 на ползите за здравето от лука

Лукът участва в кухнята на всеки дом. Въпреки че няма същите лечебни свойства като чесъна, той въпреки всичко е доста потребен за здравето.

Ето и топ 5 на изгодите му.
Идеалната рецепта на баба: нарязан на кръст лук, потънал в чая
Тази публикация е тъкмо за вас, в случай че имате проблеми с подуването на корема, къркоренето на червата и сложното изхождане. Ако страдате от няк...
Прочети повече
1. Притежава мощно изразена антиоксидантна интензивност

Лукът изобилства от растителни химикали, в това число флавоноиди, които имат антиоксидантно и противовъзпалително деяние. Те защищават от хронични болести като диабет и даже рак. Лукът съдържа над 25 разнообразни флавоноиди и сяра.

2. Насърчава здравето на сърцето

Флавоноидът кверцетин, който се съдържа в лука, има противовъзпалително деяние и предизвиква здравето на сърцето. Консумацията му понижава риска от сърдечно-съдови болести посредством съкращаване на кръвното налягане и холестерола.

3. Подобрява костната компактност
Това са аргументите, поради които би трябвало да ядем лук всеки ден!
Лукът е един от най-полезните зеленчуци и това вероятно всеки към този момент го знае. Консумацията на това растение може да ни бъде от изгода в мно...
Прочети повече
Включването на лук в диетата е обвързвано с възстановяване на костната компактност. Заради изобилието от антиоксиданти в състава си, този зарзават понижават оксидативния стрес, а това от своя страна редуцира загубата на костна маса. Това съмнение е доказано в изследване, включващо дами преди и след менопауза.

4. Подобрява здравето на червата

Лукът съдържа фибри, които се усвояват доста постепенно и това се отразява удобно на здравето на червата. Пребиотични фибри се употребяват като гориво за „ положителните “ бактерии, живеещи в червата ни, които създават странични артикули, наречени късоверижни мастни киселини. А те са значими за поддържането на здравето на червата и имунитета.

5. Елиминира бактериите

Неслучайно лукът се употребява за лекуване на кашлица, простуда и грип. Но също така той има и мощно изразени бактерицидни свойства против бактериите Ешерихия коли ( Escherichia coli), Псевдомонас аеругиноза  ( Pseudomonas aeruginosa ) и Стафилококус аериус ( Staphylococcus aureus).
Чай с лук? Рецепта за здраве и дългоденствие
Ако сте привикнали да стартирате деня си с чаша ароматно кафе, което не способства за възстановяване на здравето и настроението ви рано заран...
Прочети повече
Колкото по-дълго се съхранява лукът, толкоз повече се усилват потребните субстанции в него. Най-вече кверцетинът, който инхибира растежа на метицилин-резистентните бактерии Стафилококус аериус ( Staphylococcus aureus) и Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).

Важно: Статията е само с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор и със експерт по здравословно хранене!

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР