Лукът е толкова полезен - той намалява риска от редица

...
Лукът е толкова полезен - той намалява риска от редица
Коментари Харесай

Дар от природата за медицината: Защо е полезен лукът

Л укът е толкоз потребен - той понижава риска от редица болести, оказва помощ при възпаления, укрепва имунната система. Червеният е по-полезен от жълтия, а дребните глави са по-полезни от огромните.

Лукът е доста нискокалоричен, тъй като съдържа 90 % вода. Богат е на витамин В и C, калий и магнезий. Той съдържа и вторични растителни субстанции като синапено масло и кверцетин.

" Лукът в действителност разполага с всички тези потребни субстанции, с цел да се пази ", изяснява професор Андреас Михалсен. Така да вземем за пример, когато го режем, той ни кара да плачем, произвеждайки специфичен ензим. " Тези защитни субстанции - в тази ситуация става дума за алицин, са доста здравословни. Лукът съдържа стотици такива ", изяснява специалистът.

Лукът - подарък от природата за медицината

Лукът играе значима роля в естественото лекуване - точно с помощта на многото си скъпи съставки. Както лукът пази себе си от компликациите на оцеляването в природата, по този начин и неговите съставки пазят нас - хората, изяснява професор Михалсен. " Наличието на тези потребни съставки може елементарно да се забележи - по-полезният лук се познава по цвета му. Например аленият и даже лилавият лук е по-полезен от жълтия. Той също не е неприятен, само че аленият е по-добър. Също по този начин по-малките глави лук са по-полезни от по-големите ", изяснява ученият.

Лечебното растение е подарък от природата за медицината. То има предпазен и поддържащ резултат върху имунната система, може да понижи риска от сърдечни болести, управлява равнищата на кръвната захар, потребно е за костите и храносмилането и има антибактериално деяние.

Лукът оказва помощ за предварителна защита на най-различни заболявания

Според епидемиологични изследвания лукът даже понижава риска от някои типове рак. Полезните му свойства не се изчерпват единствено дотук. " Същото се отнася и за възпалителните болести като ревматизма. И в това отношение той не е средство, което работи незабавно, в случай че към този момент имате заболяване, а е по-скоро превантивно средство ", изяснява професор Михалсен.

Препоръчително е да ядете към 100 грама лук дневно - като предварителна защита против болести. Той подкрепя имунната система, а това е записано още в античните готварски предписания. И през днешния ден, както и тогава, е потвърдено, че лукът оказва помощ при възпаления.

Дори в случай че имате инфектиране на ухото, отново може да прибегнете към помощта на лука. Например като си извършите дребна торбичка с лук, която да сложите върху ухото - цялостните чорап или някакъв различен плат с нарязан лук, загрявате го бързо (например в микровълнова фурна) и го слагате върху възпаленото ухо.

Полезен за здравето и е сокът от лук - пробван лек за кашлица. Смесвате равни елементи раздробен лук със захар или мед, слагате го в хладилника за една нощ и на другата заран го прецеждате. Няколко лъжици на ден лекуват безотказно кашлицата.

Има решение и за неприятния дъх 

Ако прекалявате с лука обаче може да има и някои безвредни, само че не доста приятни странични резултати - като образуването на газове да вземем за пример. За да се спасите от това, може да добавите към менюто си и по малко мащерка, джинджифил или кимион.

Лукът има доста позитивни страни. За някои обаче даже единствено неприятният мирис може изцяло да ги откаже от консумирането на лук. Ако за вас това е притеснително - дъвчете по едно листо мента след ястие и се наслаждавайте на потребните за здравето свойства на естественото лекарство лук.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР