Лука Ван Аш изглежда като човекът, който е готов да

...
Лука Ван Аш изглежда като човекът, който е готов да
Коментари Харесай

Най-младият представител на топ 100 осъществи обрат над Вавринка и си осигури мач с Джокович

Лука Ван Аш наподобява като индивидът, който е подготвен да постави завършек на рецесията във френския мъжки тенис. 18-годишният играч завоюва 2 следващи Чаланджър трофеи през предишния месец и по този метод проби в топ 100 на света, измествайки Карлос Алкарас от позицията на най-млад състезател в тази част от ранглистата. Ван Аш обаче можеше до момента да се похвали единствено с една победа на равнище ATP и то против ветерана Педро Соуса, който е отвън първите 400 на света. 

Днес пък подозренията дали младокът е подготвен за най-високото равнище в спорта изрично отпаднаха, откакто той съкруши самия Стан Вавринка на старта в Баня Лука и си обезпечи конфликт със международния номер едно Новак Джокович във втория кръг на надпреварата. Трикратният първенец от Шлема имаше задатък от сет и даже разполагаше с три следващи скрити мачбола във втората част, само че младежът сподели нерви от стомана и заслужи най-престижния успех все още в кариерата си - 1:6 7:6(4) 6:4.

Началото въобще не предвещаваше сходна развръзка, тъй като Вавринка беше безусловно неукротим и неговите мощни отигравания водеха до голямо количество уинъри от ракетата му. Французинът очевидно имаше съществени проблеми да поддържа темпото на именития си конкурент и разумно Стан се откъсна напред с 5:0, а по-нискоранкираният състезател само съумя да запише почетен гейм на сметката си.

Втората част също се развиваше с отчетливо игрово преимущество на някогашния номер три, който имаше редица шансове да отмъкне подаването на своя противник, единствено че Ван Аш се беше отърсил от първичния потрес и към този момент разиграваше изцяло равностойно с любимеца, което му позволяваше да не изостава в резултата. Голямата драма се разигра при 5:5 гейма, когато швейцарецът пропиля три следващи брейкбола и се размина с опцията да сервира за спечелването на конфликта. В последна сметка се стигна до тайбрек, където 38-годишният тенисист просто не приличаше на себе си и направи голям брой непредизвикани неточности, предавайки съвсем собственоръчно сета в ръцете на младока.

Вавринка изглеждаше твърдо решен бързо още веднъж да откри надзор над срещата и незабавно си обезпечи преднина от 3:1 в решителната част. Изведнъж обаче ветеранът стартира да демонстрира все по-явни признаци на отмалялост, а това даде кураж на Ван Аш да заиграе по-агресивно и оттова насетне младежът отпусна единствено още един гейм на своя конкурент, като по този метод докара мача до сполучлив за себе си свършек.

Biggest career win
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР