Лука Модрич преди две години бе обявен за най-добър футболист

...
Лука Модрич преди две години бе обявен за най-добър футболист
Коментари Харесай

Лука Модрич - моята игра

Лука Модрич преди две години бе разгласен за най-хубав футболист на годината – първият човек от 2007 година насам, съумял да изтръгне „ Златната топка “ от ръцете на Кристиано Роналдо или Лионел Меси.

Печели европейската купа четири пъти с Реал Мадрид и е капитан на тима на Хърватия по пътя му към първия му край за Световната купа.

Бъдещият полузащитник обаче първо би трябвало да премине през тежко детство. Невинното хлапе стартира като пастирче на кози в хърватските планини и оказва помощ на дядо си Лука, чието име носи. В първата си и единствена автобиография той споделя, че, когато е бил на шест години, стартира войната и дядо му е погубен от сърбите, нахлули в района. Малкият Лука и фамилията му минават през бежански лагер, след това се откриват в спокойния Задар, а татко му се причислява към армията.

Въпреки тези мрачни моменти в предишното си, Модрич се трансформира в един от най-талантливите футболисти на своето потомство. Сега, когато към този момент е на 35 години, той е подготвен да приказва за кариерата си в играта, донесла толкоз благополучие и горделивост на фамилията му.

 Кои са футболните герои на дребния Лука

Героите ми бяха Звономир Бобан – капитан на хърватския народен тим и именит състезател на „ Милан “, както и Франческо Тоти. Бях влюбен в маниера на игра на Тоти, в характера му, стойката му и това, което той въплъщаваше във футбола. Харесвах Бобан поради стила му и достиженията му в играта, когато заигра за страната ни, откакто тя получи независимостта си. Спомням си по какъв начин викахме за Хърватия и особено за него. Той беше моят кумир. Щастлив съм, че написа увод към моята автобиография.

Какъв е бил животът му в зона на боен спор

Труден беше, както за нас, по този начин и за всички останали. Винаги съм повтарял, че войната не носи нищо хубаво за никого. За страдание, тя пристигна в Хърватия и времената станаха страшни – сирени предупреждаваха за всяка бомбардировка и трябваше да бягаме да се крием в бомбоубежищата. Баща ми служеше в армията и се молехме да се прибере у дома жив и здрав. Животът не беше елементарен, само че нещата просто бяха такива. Трябваше да живеем и да продължаваме напред. Нямахме различен избор.



Каква е ролята на сложното му детство, с цел да остане крепко стъпил на земята

Преминахме през доста сложни времена и всичко, което се случваше тогава, караше човек да не хвърчи из небесата и да не се възгордява, когато реализира нещо, да не губи връзка с действителността и да не прави нелепости. Моят темперамент е образуван от ценностната система, която родителите ми са възпитали в мен. Научиха ме да съм непретенциозен, да почитам другите хора и да уважавам възрастните. Такъв бях аз по това време и след всичко, което ми се е случило и което съм постигнал, се пробвам да остана същият човек.

С националния тим на Хърватия, до момента в който е състезател на „ Динамо “ ( Загреб ) , побеждават Англия с 3:2 на стадион „ Уембли “ и я изхвърлят от Евро’08. Какво е означавало това за Лука Модрич?

Чувството да победиш Англия на „ Уембли “ бе неописуемо. Вече се бяхме класирали за Евро’08 след предходния ни мач против Македония, тъй че тази последна среща беше единствено за авторитет. Бяхме победили Англия в Загреб с 2:0 и искахме да потвърдим, че можем да ги победим още един път, да покажем какъв брой сме мощни. Играхме добре и победихме, като им попречихме да се класират за шампионата. Беше ужасно да победиш Англия, в чийто тим играеха толкоз велики играчи като Стивън Джерард, Франк Лампард, Дейвид Бекъм и други. Да ги победим повторно, освен това на „ Уембли “, бе нещо в действителност особено. Това сподели, че имаме мощен тим, кадърен на огромни достижения. За страдание, шансът ни изневери на самия шампионат, откакто спечелихме и трите си мача в груповата фаза, щяхме да стигнем още по-надалеч, в случай че не бяхме изгубили при дузпите против Турция на четвъртфинала.

Арсен Венгер е един от хората, които смятаха, че слабичкият нисък футболист не е подготвен за Премиер лигата, а когато минава в „ Реал “ ( Мадрид ) , Лука е избран в едно изследване за „ Най-слабо ново попълнение за сезона”. Такива отзиви стимулират ли Лука да покаже на всички, че бъркат?



Да, тъкмо по този начин разсъждавах, тъй като през цялата си кариера, даже като младеж, доста хора са се съмнявали в мен поради физиката и силата ми. Това продължаваше от самото начало – и когато се реалокирах в Англия, и когато подписах с „ Реал “ (Мадрид). Постоянно се чудеха дали ще съумея да се оправя с футбола, който играеха там, дали владея това, което е нужно, с цел да съм класен състезател, само че на мен не ми пукаше. За мен тези реплики бяха спомагателна мотивация да потвърдя на всички, че бъркат. Не обръщах доста внимание на това, което споделяха, тъй като постоянно съм вярвал в себе си.

Същото е годно и за това изследване в Мадрид. Знаех, че съм състезател, който може да играе за „ Реал “ (Мадрид). Знаех, че ще съумея и ще мога да потвърдя, че мястото ми е в този тим. То не ми повлия, както и други неща, които са казвали хората. Имах своята цел и нямаше да разреша нещо, което другите приказват или мислят, да ми попречи да я реализира. Вярвах в себе си и в последна сметка, съумях да се потвърдя, популярност богу.

С какви усеща Лука Модрич минава в Реал Мадрид

Беше като сбъдната фантазия. Когато за първи път научих, че „ Реал “ се интересува от мен, се почувствах необикновено. Един от най-щастливите ми моменти беше, когато подписах контракта с тях, тъй като това е най-великият клуб на света. Почувствах се толкоз горделив и оценен, че са поискали да ме купят. Искам да повторя: това показваше, че се оправям добре, че хората, които правят оценка качествата, са видели това, което върша на терена. Денят, в който подписах с „ Реал “ (Мадрид), беше специфичен за мен.

А в края на първия ми сезон в „ Реал “ (Мадрид), когато вкарах изравнителния гол в мача и тимът ни победи „ Манчестър Юнайтед “, съгласно мен това бе повратна точка за кариерата ми в Мадрид. Влязох за последния половин час, играх добре, означих гол и победихме „ Юнайтед “ с 2:1. Този мач в Шампионската лига бе на допустимо най-високото равнище: на „ Олд Трафърд “ против „ Манчестър Юнайтед “ и пред сър Алекс, който написа увод за автобиографията ми. Беше превъзходен миг, след който продължих да пораствам в Испания.

Кой край в Шампионската лига е най-съществен за Лука

Всеки триумф в Шампионската лига е специфичен, само че Ла Десима през 2014 година беше най-важният, тъй като „ Реал “ (Мадрид) го бе чакал от 12 години, беше Десетият, а това е и моето обичано число!

Какво споделя Зидан на Модрич, когато поема поста управител на „ Реал “ ( Мадрид )

Зидан обича да привиква човек в кабинета си, да му приказва върху какво би трябвало да натъртва, по какъв начин да играе, кое прави добре, кое не прави добре и да се опита да го поправи. Поговорихме си, той сподели, че е удовлетворен от мен, че би трябвало да имам вяра в себе си и имам капацитета да печеля „ Златната топка “ в близкото бъдеще. Когато го сподели, през главата ми мина мисълта: „ Еха, в никакъв случай не съм се замислял за това”. Когато неотдавна дошъл управител ти приказва по този начин, това ти вдъхва самонадеяност и искаш да направиш всичко за него. Когато той влизаше в съблекалнята, всички се чувствахме необикновено, поради това, което въплъщава, а в този момент е наш треньор. Притежава доста мощно лъчение.

Какъв е споменът от момента, в който схваща, че печели Златната топка

От „ Франс Футбол” ми бяха споделили, че в случай че печеля, иска ми се обадят към седмица авансово. Играхме в Лигата на нациите против Англия на „ Уембли “, след което имахме почивен ден и аз взех решение да останем с жена ми в Лондон. На сутринта, когато се събудихме, видях, че редакторът на „ Франс Футбол” ми звъни. Не желаех да подвигам телефона, тъй като не знаех какво да си мисля! Развълнувах се мощно и едвам не заплаках. Отидох при жена ми и й споделих, че са позвънили от „ Франс Футбол”, само че не съм вдигнал. Тя реагира: „ Звънни им ти, дребосъче, незабавно “, аз и споделих: „ Чакай, чакай малко, би трябвало да се успокоя “.

В последна сметка му върнах позвъняването и той ме осведоми, че спечелвам Златната топка. Почувствах се толкоз благополучен. Онзи ден бе необикновен. Вечерта бяхме при едни другари, бях доста благополучен, само че не можех да кажа на никого – това беше загадка. Исках обаче всички да научат!



С какви усеща Лука подвига „ Златната топка “ и по този начин поставя завършек на десетилетния двубой сред Кристиано Роналдо и Лионел Меси

Това бе изумителен миг, най-великият персонално за мен. „ Златната топка “ е най-големият самостоятелен приз, който съществува. Бях толкоз благополучен, че хората са ме избрали за най-хубавия състезател през годината, тъй като това са членовете на влиятелното жури от премиите на УЕФА, ФИФА, капитани, играчи и треньори, както и публицистите, всички те са решили едно и също нещо. Това ме направи извънредно горделив.

Независимо че Роналдо отстъпи този път, ми изпрати есемес. Когато човек като него ти изпрати приветствен есемес, това значи нещо, тъй като той знае какво е да спечелиш „ Златната топка “ – печелил я е толкоз доста пъти.





Би ли разменил Лука своята „ Златна топка “ за победа на Хърватия на финала за Световната купа

Това е доста елементарен въпрос – без никакво съмнение: ДА. Разбира се, че и самостоятелните награди са нещо значимо, само че за мен по-важни са отборните, изключително Световната купа. Няма по-голям трофей. Ако имаше опция да я заменя, бих го направил.

" Лука Модрич - моята игра "

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР