Лука ди Монтедземоло може да замени Жан Тод на поста

...
Лука ди Монтедземоло може да замени Жан Тод на поста
Коментари Харесай

Бивш президент на Ферари може да оглави ФИА

Лука ди Монтедземоло може да размени Жан Тод на поста президент на ФИА, твърди италианското издание Аутоспринт. Французинът, който на 25 февруари навърши 74 години, съобщи по-рано през април, че няма да се кандидатира за нов мандат, когато актуалният изтече през 2021 година Той не би и могъл да го стори, защото уставът на интернационалната автомобилна федерация разрешава един и същи човек да заема поста до три следващи мандата. В момента върви третият на Тод.

След кариера на навигатор в ралитата от втората половина на 60-те до началото на 80-те години на 20 век Жан Тод стаа състезателен шеф на Пежо през 1982 година.
Заема този пост доникъде на 1993 година, когато е притеглен тъкмо от Ди Монтедземоло във Ферари. Под негово управление Скудерията реализира най-големите триумфи в историята си, измежду които пет следващи трофеи при водачите с Михаел Шумахер и 8 корони при конструкторите. Остава в Скудерията до 2009 година, когато през октомври е определен за президент на ФИА на мястото на Макс Мозли.
Лука Кордеро ди Монтедземоло е не по-малко позната фигура в света на автомобилния спорт.

Адвокат по обучение и с магистърска степен по комерсиално право от университета Колумбия, той стартира кариерата си във ФИАТ през 1973 година През идната година става част от компанията Ферари и стартира да управлява тима във Формула 1. От 1976-та е отпред на всички спортни действия на ФИАТ. През 1991 година става президент на Ферари и извършва тази служба до отстраняването си през септември 2014 година от основния изпълнителен шеф на ФИАТ Крайслер Серджо Маркионе.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР