Луис Уейн е не просто илюстратор, творил в началото на

...
Луис Уейн е не просто илюстратор, творил в началото на
Коментари Харесай

Художникът, който промени начина, по който възприемаме котките

Луис Уейн е не просто илюстратор, творил при започване на XX век, а феномен, който трансформира метода, по който тогава хората възприемат котките. Животът му обаче за жалост е белязан от покруса. Съпругата му, която е въодушевила рисунките му на котки, почива едвам дни след публикуването на първата от тях. Уейн се оказва некадърен да се оправи с триумфа си като художник и влошеното му психическо положение го довежда до беднотия.
 Да нарисуваш портрет на Пикасо с трактор
Да нарисуваш портрет на Пикасо с трактор

Един италиански художник отдава респект по ексцентричен метод

Илюстраторът е роден в Лондон на 5 август 1860 година и работи като учител в Училището по изкуства в Западен Лондон, където самият той е бил възпитаник. Чак по-късно става художник на свободна процедура за списания и вестници. Талантът му в действителност не остава неусетен и непризнат от съвременниците му, само че това, което в действителност го прави прочут, е фамилната покруса, която претърпява.

На 23-годишна възраст Луис Уейн се дами за гувернантката на сестрите си Емили Ричардсън. Скоро след щастливото им събитие обаче тя е диагностицирана с рак на гърдата, който лишава живота ѝ. В последните години от живота си двамата са имали домакински любим - котка на име Питър. И с цел да развлича съпругата си, художникът ѝ рисува карикатури на котката. Тогава те не са предопределени за издание.

След като ги виждат, редакторите на Illustrated London News, където Луис Уейн работи на свободна процедура, оферират да отпечатат няколко. И по този начин едвам няколко дни преди Емили Ричардсън да почине, във вестника се появява рисунка, изобразяваща цели 150 котки, чието основаване е лишило " единствено " 11 дни.

Творенията на художника се трансформират в сензация за една нощ. Онова, което кара хората да заобичат илюстрациите му, е това, че те не са просто обикновени илюстрации на котки, а на котки, които вършат човешки неща - като да играят крикет, да разкопават пътища или да карат колело.

Илюстрациите си Луис Уейн основава, до момента в който седи на публични места и скришом скицира хората към себе си, само че като антропоморфизирани котки. Много постоянно рисунките му осмиват метода, по който хората се държат. Сред известните му карикатури има и политически сатирични карикатури и на една от тях даже Уинстън Чърчил е изобразен като котка.

Творенията на илюстратора се появяват даже и на пощенски картички, което способства за славата му. След известно време той става прочут като " индивидът, който рисува котки ". Рисунките обаче фактически оказват влияние върху метода, по който хората тогава възприемат котките.

Въпреки триумфа си Луис Уейн не се оправя добре с парите. Известен факт е, че по този начин и не постанова авторските си права. За жал се оказва много безпаричен и се озовава в болница Спрингфийлд. Психичното положение на художника, който така и така постоянно е бил считан за екстравагантен, се утежнява с напредването на възрастта. Става и по-агресивен към сестрите си, с които живее.

През юни 1924 година, на 63-годишна възраст, той е приет за вманиачен и отведен в отделението за небогати на болничното заведение в Тутинг, Южен Лондон. Там един публицист схваща за него и по този начин е стартирана акция за намирането на по-добра грижа. Тогавашният министър председател Рамзи Макдоналд поддържа самодейността и с цел да признае заслугите на илюстратора към изкуството, урежда сестрите му да получат дребна пенсия.

Не след дълго са събрани пари, с цел да бъде изместен Луис Уейн в болница Бетлем. Там личният състав открива, че той в действителност е спокоен и спокоен пациент и лекуването му се концентрира върху това да се усеща добре в средата си.

Когато една Коледа чиновниците на болничното заведение го питат дали желае да помогне за украсата на постройката, Уейн се включва като употребява огледалата там като платно. Така по стените на болничното заведение се появяват котки, участващи в разнообразни коледни действия. Тези творения в този момент са част от негова галерия в Museum of the Mind в Бетлем, който е на мястото на психиатричната болница.

Луис Уейн напуща болничното заведение в Бетлем през 1930 година, когато тя се мести в югоизточен Лондон, и е изместен в болница Непсбъри, покрай Сейнт Олбанс, където продължава да рисува до гибелта си през юли 1939 година, написа BBC.
 Banksy, Guess и за какво графити художникът е гневен на стилния бранд
Когато Banksy " изпраща " крадци в Guess

С какво стилният бранд съумя да ядоса графити художника

С историята на художника Луис Уейн можем да се срещнем и като гледаме кино лентата " Наелектризиращият живот на Луис Уейн " от 2021 година с присъединяване на Бенедикт Къмбърбач и Клеър Фой.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР