Луис си спомня момента, в който дълбоко заложените в ума

...
Луис си спомня момента, в който дълбоко заложените в ума
Коментари Харесай

Как конспирациите за COVID-19 се превърнаха във врата към крайни възгледи?

Луис си спомня момента, в който надълбоко заложените в мозъка му тайни теории за COVID-19 стартират да се размиват. Това се случва през септември предходната година, когато един доктор се включва в диалога с него и други деятели, до момента в който раздават листовки в парк в Ливърпул.

„ Винаги сме били отворени за спор, а и тя не беше враждебно настроена към нас. Тя просто искаше да ни потвърди, че бъркаме. Едно от нещата, които направи, беше да ми уточни публикация в „ The Lancet “ за броя на смъртните случаи “, споделя той, базирайки се на рецензираното общомедицинско списание.

„ От този миг нататък преглеждах данните, към които постоянно съм бил отворен, и осъзнах, че съм бъркал, когато съм вярвал в това, което съм вярвал “, добавя Лuис, който моли да бъде употребявано единствено първото му име.

Близо три години след началото на пандемията обаче Англия си спомни какъв брой публикувани са тайните теории, когато през днешния ден депутатът от торите Андрю Бриджен беше изключен, откакто съпостави потреблението на имунизациите против COVID-19 с Холокоста. Междувременно пътуването на Луис надалеч от убежденията, които в миналото са обгръщали живота му, контрастира с други, за които тайните теории за COVID-19 са послужили като входна врата към други, по-крайни възгледи.

„ През последните няколко години, изключително по време на COVID-19, следим все по-голяма хибридизация на екстремистките придвижвания и придвижванията на омразата, както и на теоретиците на конспирацията “, споделя Тим Скуиръл, началник на отдела за връзки в Института за стратегически разговор, основан в Лондон мозъчен концерн за екстремизма.

„ Мрежите, построени по време на пандемията, не са изчезнали. Все още сме очевидци на по този начин наречените „ суверенни жители “, които се пробват да затворят клиники за имунизация с псевдоправни причини и обвинявания в закононарушения против човечеството. Но също по този начин виждаме хора, които станаха известни по време на пандемията, да минават към други проблеми, като водят със себе си и аудиторията си “.

Движението на „ суверенните жители “ – учредено на подправени убеждения, че политици, държавни чиновници и лекари могат да бъдат изправени пред „ съдилища по общото право “ – наподобява се стопи или разцепи, откакто за малко се появи на първите страници на вестниците, защото някогашни военни ветерани организираха „ образования “.

В една група, основана от някогашен боец, Guardians300, която е измежду тези, които се опълчват на държавното управление, въпреки и по-скоро от либертарианска, в сравнение с от крайнодясна позиция, се развихриха разногласия за пари. Миналата година тя твърдеше, че организира курсове в цялата страна на цена до 20 паунда на човек, с цел да образова „ войска от константи на общото право “.

Преди да изчезне, уебсайтът му твърдеше, че са били „ подготвени “ 2565 души, само че от този момент той и обвързваните с него канали в обществените медии замлъкнаха.

Един теоретик на конспирацията в югозападната част на страната упрекна създателя на групата, че е плагиатствал личните си наръчници за образование по „ общо право “ и ги е трансформирал в дружество за печелене на пари. Вместо обаче да потърсят действително правно обезщетение, той и други се обърнали към подправени съдилища по общото право, които издали „ призовки “.

Основателят на групата не е отговори на молбите за коментар, само че във видеоклип във Фейсбук съобщи, че е съсобственик на „ интелектуалната благосъстоятелност “ на всички материали, употребявани в „ образованието “. Той съобщи, че всички платени пари се употребяват за покриване на разноските и че „ няма потребност “ да трансформира групата в бизнес.

Междувременно други участници в активизма против локдауна – в това число групи, които са заели по-основни скептици във връзка с затварянето – се пробваха да се трансформират в нещо друго.

Save Our Rights UK (SORUK) – главната организация, която стои зад някои от най-големите митинги против локдауна в центъра на Лондон и която отхвърля да е организация, подкрепяща теорията на конспирацията – продължи да се пробва да се утвърди като бранител на по-широките цивилен свободи, обвинявайки одобрени правозащитни организации като Liberty, че се провалят по време на затаварянето.

Активисти на SORUK, които са представители на целия политически набор, могат да бъдат открити по време на миналогодишните партийни конференции, като наподобява са положени старания да се подсигурява, че уебсайтът на организацията е свободен от неуместни асоциации с фигури като Дейвид Айк, теоретик на конспирацията, с който преди този момент е споделяла платформа.

В друга област някои от тези, които бяха в челните редици на антиваксърския активизъм и подклаждането на тайни теории, насочиха силата си към домашното образование.

Един образец за това може да се откри в Източен Съсекс, където организация, наричаща себе си Hope Sussex Community Hub, се пробва да построи нещо, което разказва като „ общественост от свободолюбиви хора “, насърчавайки оцеляването и събирайки средства, с цел да съществува „ отвън контрола на страната “.

Сред участващите са някогашни членове на Британската национална партия (БНП) и някогашен боен, който стои зад паравоенна група за битка с имунизациите, която предходната година попадна в заглавията на вестниците поради провеждането на образования за директно деяние в подготовка за водене на „ война “ против държавното управление.

Подадените през октомври документи в Companies House от „ Hope Sussex Community – Home of Positive Energy “ разказват нова компания, „ основана, с цел да обслужва ползите на нашата свободолюбива общественост, фамилиите, които се образоват у дома, и тези, които желаят да отдават пространства чартърен “.

Сред тримата ѝ шефове е Сейди Сингъл, някогашен консултант от БНП, която се включва интензивно в придвижването против локдауна и в отричането на ковид. Събитията са включвали тридневен „ музикален фестивал на свободата “, в който са взели участие изпълнителите Right Said Fred и диджеят Дани Рамплинг.

Съпругът на Сингъл, Мат, съобщи пред „ Гардиън “, че са били почтени за предишните си връзки с БНП, за които той упреква „ наивността “, и че са били посрещнати с „ приемане и схващане “ след присъединяване си в анти-локдаун дейностите.

Всички наставници, които употребяват пространствата на Hope Sussex, са тествани от управляващите и имат застраховка за гражданска отговорност, сподели той.

Сега отритнат от някогашните деятели в Ливърпул, които го считат за „ острие “ на техните хипотетични световни врагове, Луис от Ливърпул към момента гледа със благосклонност на доста от тях, добавяйки, че психологичното заболяване също е било фактор.

„ Говорим и за хора, които са се поддали на извънредно десни хрумвания, на които са били непрекъснато изложени през последните две години “, добавя той.

„ Всички ние влязохме в клопката. Те бяха подготвени да обхванат всички наивници. И от този момент го вършат “.

Текстът е оповестен в „ The Guardian “ от Бен Куин. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР