Луис Инасио Лула да Силва победи с малка разлика президента

...
Луис Инасио Лула да Силва победи с малка разлика президента
Коментари Харесай

Лула победи Болсонаро и е новият президент на Бразилия

Луис Инасио Лула да Силва победи с дребна разлика президента Жаир Болсонаро на втория тур на изборите през вчерашния ден. Това бележи зашеметяващо завръщане на левия някогашен президент и края на най-дясното държавно управление в Бразилия от десетилетия.

Върховният изборен съд на Бразилия разгласи Лула за идващия президент с 50,9% от гласовете против 49,1% за Болсонаро. Встъпването в служба на 77-годишния Лула е планувано за 1 януари.

Гласуването беше наказване за пламенния извънредно десен популизъм на Болсонаро, който загуби поддръжка, откакто Бразилия регистрира един от най-високите проценти смъртност по време на пандемията от ковид.

Снощи след оповестяването на резултатите Болсонаро резервира безмълвие, а някои от съдружниците му обществено признаха провалянето му, опровергавайки упованията, че той може неотложно да оспори дребната разлика със противника си, откакто на предходните избори направи неоснователни изказвания за измами.

Според съветниците от акцията Болсонаро не се е обадил на Лула.

В речта си Лула съобщи, че ще сплоти разграничената страна и ще подсигурява, че бразилците " ще приберат оръжията, които в никакъв случай не е трябвало да бъдат вдигани ", като в същото време прикани за интернационално съдействие за запазване на тропическите гори в Бразилия и за по-справедлива международна търговия.

" Ще ръководя за 215 милиона бразилци, а освен за тези, които са дали своят вот за мен ", сподели Лула в предизборния си щаб. " Няма две Бразилии. Ние сме една страна, един народ, една велика нация ", сподели той.

Лула дойде на митинга в Сао Пауло малко след 20:00 ч. локално време, като махаше от покрива на автомобил. Екстатични негови последователи наоколо до авеню " Паулиста " го чакаха, скандирайки лозунги и пиейки шампанско.

Новоизбраният вицепрезидент Жералдо Алкмин и помощници от акцията на Лула се радваха, скандирайки: " Време е, Жаир, време е към този момент да си тръгваш " във видеоклип, публикуван в обществените мрежи.

Френският водач Еманюел Макрон и американският президент Джо Байдън поздравиха Луис Инасио Лула да Силва за успеха на президентските избори в Бразилия.

Макрон съобщи, че гласуването е отворило " нова страница " в историята на страната.

" Заедно ще обединим сили, с цел да се оправим с многото общи провокации и да подновим другарските връзки сред нашите две страни ", съобщи френският президент в Twitter, минути след оповестяването на окончателните резултати от изборите.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поздрави бразилския левичар Луис Инасио Лула да Силва за успеха му на президентските избори в южноамериканската страна, които провокираха различия, само че в последна сметка бяха " свободни, почтени и заслужаващи доверие ", против досегашния президент Жаир Болсонаро.

" Изпращам поздравленията си на Луис Инасио Лула да Силва за избирането му за идващ президент на Бразилия след свободни, почтени и надеждни избори ", сподели Байдън в изказване. " Очаквам с неспокойствие да работим дружно, с цел да продължим съдействието сред нашите две страни през идващите месеци и години ", добави той./БГНЕС, Агенция Франс Прес, Би Би Си
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР