Луис де Гиндос (ляво) с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

...
Луис де Гиндос (ляво) с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер
Коментари Харесай

Испански министър е фаворит за нов вицепрезидент на ЕЦБ


Луис де Гиндос (ляво) с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер

Министрите на финансите от еврозоната най-вероятно ще се спогодят на днешното си съвещание да поддържат испанския министър на стопанската система, индустрията и конкурентоспособността Луис де Гиндос за нов вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ), който да смени на този пост през май португалеца Витор Констансиу, заяви Ройтерс.

Избирането на жител от страна от Южна Европа наподобява ще усили възможностите на мястото на Марио Драги отпред на ЕЦБ следващата година да бъде определен човек от северна страна, да вземем за пример шефът на немската централна банка Йенс Вайдман.

Дискусиите на 19-те министри от еврозоната са неофициални, като на следващия ден следва гласоподаване, на което ще бъде изработен изборът сред испанския министър и ирландския централен банкер Филип Лейн.

Високопоставен представител от еврозоната, участващ в подготовката на срещата обаче уточни, че пожеланият сюжет е да няма избор, а претендентът да бъде определен с консенсус.
Ако има гласоподаване, той би трябвало да получи 14 от 19 гласа, представляващи 65 на 100 от популацията на еврозоната.

Икономическата комисия в Европейския парламент, която има единствено консултативна роля, съобщи предходната седмица след неофициално чуване на двамата претенденти, че избира Лейн. Представители на еврозоната обаче акцентираха, че техен любимец е Де Гиндос.

По-вероятно е Лейн да заеме поста на основния икономист на ЕЦБ Петер Прат, чийто мандат изтича следващата година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР