Луиджи ди Майо и Матео Салвини Италианското Движение Пет звезди

...
Луиджи ди Майо и Матео Салвини Италианското Движение Пет звезди
Коментари Харесай

Пет звезди поиска от президента още няколко дни за съставяне на правителство на Италия


Луиджи ди Майо и Матео Салвини

Италианското Движение " Пет звезди " изиска от президента Серджо Матарела още няколко дни за сформиране на държавно управление с крайнодясната партия " Лигата " на Матео Салвини, разгласи водачът на придвижването Луиджи ди Майо, представен от Ройтерс.

" Поискахме от президента на Републиката време за дообсъждане на политиките и сформиране на държавно управление на смяната за страната ни. Следващите дни ще са решаващи ", сподели Ди Майо след среща с Матарела.

Двете партии имат нежно болшинство в Народното събрание, само че съгласно медиите към момента има разногласия какъв да е идващият министър председател. Очаква се това да не е нито Ди Майо, нито Салвини, а персона, която да е допустима и за двамата.

По-рано изглеждаше, че Италия, третата стопанска система в еврозоната, е напът да повери ориста си в ръцете на двете антисистемни и евроскептични партии. Двете партии реализираха съглашение за ръководство в неделя и се очакваше да разгласят през днешния ден името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им държавно управление.

Лидерите на двете партии трябваше да се срещнат с президента на Италия Серджо Матарела, с цел да го срещнат с детайлите от постигнатото сред тях съглашение.

Кандидатът за министър председател би трябвало да бъде одобрен от президента. Това ще бъде " политик, а не технократ ", съобщи Ди Майо в края на втория ден от консултациите в Милано с сътрудника си от Лигата Салвини и основните им съветници.

Според медиите обаче претендентът би трябвало да бъде " трето лице ", което не принадлежи към нито една от двете партии и също така би трябвало да има престиж в интернационален проект и потенциал да направи съвместима с Брюксел евроскептичната тоналност на бъдещото държавно управление.

Италиански медии към този момент вършат спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната основна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по стопанска система в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в държавното управление се назначават от президента по рекомендация на определения министър председател.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали единодушие по въпроса да се промени пенсионната промяна. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а следващата година да стане 67 години. Вероятно двете партии ще вкарат опция за пенсиониране при " предел 100 ", т.е. това значи опция за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години застрахователен стаж). Компромис е бил реализиран и за смяна в плоския налог.

Най-деликатният въпрос сред двете партии е този за имиграцията, като Лига пази по-твърд метод спрямо Движение Пет звезди.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР