Лудогорец дебютира с победа в третия по сила европейски клубен

...
Лудогорец дебютира с победа в третия по сила европейски клубен
Коментари Харесай

Лудогорец надви Андерлехт с 1:0 в мач от Лига на конференциите

Лудогорец дебютира с победа в третия по мощ европейски клубен шампионат - Лига на конференциите. В първи дуел от плейофния стадий на конкуренцията, селекцията на Анте Шимунджа реализира влиятелен триумф над белгийския исполин Андерлехт с 1:0. Разградчани изковаха триумфа си с помощта на своето мощно домакинско начало, което бе материализирано с гол на Игор Тиаго.

Двата отбора сътвориха задоволително на брой положения пред двете порти. За лудогорци най-открояващи бяха пропуските на Текпетей, до момента в който Дрейер от гостите удари греда, а резервата Раман изпусна самичък против Серджио Падт.

Така за първи път в клубната си история Андерлехт загуби при визитата си на тим от България. До този миг реномираният клуб имаше 3 победи и 1 тъждество. За Лудогороец пък това е първи триумф в елиминационна фаза на евротурнирите от 2014 година.

Очаквано предвид на домакинското си преимущество, Лудогорец потегли самоуверено в офанзива от първия съдийски сигнал. Малко по-късно Бърнард Текпетей показва неотстъпчивост в наказателното поле, само че по този начин и не съумя да насочи може би голов изстрел.

Селекцията на Анте Шимунджа продължи да слага под тестване съперниците си от Андерлехт. В петата минута Кирил Десподов опитва съдбоносен пас към Игор Тиаго, само че Вербрюген взе точното решение в сериозния миг и съумя да пресече.

Това, че успеха е единствена опция за " орлите ", се потвърди и от две засади, които малко по-рано от нужното извеждаха Игор Тиаго самичък против вражеския пазач. Добрата вест за Лудогорец обаче бе тромавата защита на белгийците, която изглеждаше, че ще продължи да бъде много пропусклива.
 Снимка 606920
С оглед на описаното до този миг, домакинският напън на Лудогорец разумно даде резултат в осмата минута. Игор Тиаго провежда офанзива през центъра, след което продължи за Десподов. Капитанът на разградчани изчака бразилския стрелец да се вклини сред двамата централни бранители на Андерлехт, а по-късно го зареди с чудесно центриране. Тиаго не чакаше втора покана и с глава чукна неспасяемо в мрежата за 1:0.

Лудогорец можеше бързо да удвои своята преднина, но в 11-ата минута футболен нарцисизъм прояви Бърнард Текпетей. Ганаецът се възползва от бързината си насочи изстрел от дребен ъгъл, а надалеч по-удачно беше да комбинира с непокрития си капитан Кирил Десподов.
 Снимка 606918
Източник: startphoto.bg

Футболистът с най-бляскава кариера от всички 22-ма на терена - Ян Вертонген, беше извънредно сърдит след позволения гол от неговия отбор. Бившият състезател на Аякс и Тотнъм на няколко пъти влезе в препирня с играчи на разградчани, само че по този начин и не получаваше публично предизвестие от основния арбитър.

Освен с гола си, Игор Тиаго се оказа ефикасен и в защитителен проект, защото в 32-ата Мурильо опитва да шутира след неприятно изчистена топка при корнер. Бразилецът обаче бързо съкрати дистанцията и блокира тежкия изстрел с тяло.

Лудогорец доближи до второ голово състояние в 38-ата минута. Жено Дебаст не почисти по най-хубавия метод една дълга топка, тъй като тя попадна в Игор Тиаго, а бразилецът мигновено продължи за включващия се на скорост Текпетей. Ганаецът връхлетя на кълбото и с изстрел по земя го прати в непосредствена непосредственост до дясната греда. Малко по-късно, обстановката ненапълно се повтори, само че този път ударът на африканеца приключи със избавяне на Вербрюген.

Може би неналичието на работа направи по този начин, че защитата на Лудогорец да не се построи добре при разсичащо подаване за Кристиан Арнстад в 40-ата минута. Късметът за домакините тук беше, че норвежецът направи едно в допълнение допиране на топката, което в последна сметка не му разреши да насочи изстрел.
 Снимка 606917
Източник: startphoto.bg

Секунди преди сигнала за отмора, Андерлехт можеше да стигне до възобновяване на паритета. Мурильо матира Пластун и Шоу, елиминирайки ги елементарно с пас за Дрейер. Датчанинът не чакаше втора покана насочи обмислен изстрел към далечния ъгъл на Падт, който за наслада на българите се отклони в дясната греда.

Второто полувреме продължи динамичността на първата част. Арнстад и Десподов бяха измежду най-дейните в своите отбори, само че до удари към вратарите по този начин и не се стигаше.

Гостите от Андерлехт желаеха дузпа в 56-ата минута поради игра с ръка на Мануел Шоу в наказателното поле на Лудогорец. Реферът от Хърватия обаче не обърна внимание на белгийските брожения.

Ян Вертонген показва изключителна класа в 78-ата минута, когато не се тормози, че очевидно изостава от откъсващия се Игор Тиаго, а го " оперира " с старателен до съвършенство шпагат.
 Снимка 606915
Източник: startphoto.bg

Лудогорец оцеля пет минути преди последния съдийски сигнал. Франко Русо работи неубедително при извеждащо подаване към Раман, оставяйки №9 на Андерлехт да остане самичък против Серджио Падт. Бившият стрелец на Шалке 04 обаче нямаше нужното самообладание и не можа да преодолее съвършено позиционирания пазач.

До края " орлите " ловко се бранеха и по този начин реализираха повече от влиятелен триумф в директните елиминации на третия по мощ европейски клубен шампионат.
 Снимка 606913
Източник: startphoto.bg

Реваншът в Белгия е след седмица. А до него двата отбора ще загреят с дуели в домашния шампионат. Лудогорец играе със Славия, до момента в който Андерлехт гостува на Кортрийк.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР