Лозята в някои райони на страната са съсипани от температурните

...
Лозята в някои райони на страната са съсипани от температурните
Коментари Харесай

Всички, които пият и правят ракия, трябва да прочетат това

Лозята в някои региони на страната са унищожени от температурните амплитуди и дъждовете, а цената на ракията и виното може да скочи поради това.

" Във всички браншове на земеделието хората се оплакват от климатичните условия. Лозята не вършат изключение, имаме много проблеми в някои райони. Най-засегнат е югозападният район, там са най-пострадали. Мога да очертая годината като водопад. Хората там прибират по-малко количество грозде. Имат ресурси от реколти от предишни години ", разяснява изп. дир. на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев.

Той означи, че цената на гроздето тази година е много по-висока от предходната - по 70-80 ст. за по-некачествените грозда, до 1 лев и даже 1,5 лева за някои сортове. 

" Тенденцията в последните години е бялото вино и розето да бъдат с по-голямо търсене. Сортовете с по-високи изкупни цени имат преимущество. Цените почти покриват разноските на гроздопроизводителите. Винопроизводителят също има увеличени разноски и когато потегля да я продава, тук идва съпротивата от пазара, а той не може да си разреши доста да вдигне цената. Цените на виното и ракията ще се запазят като миналогодишните. Компенсацията е за сметка на облагата на винопроизводителя ", изясни Коев пред Bulgaria ON AIR.

Според госта големият проблем е с напояването в страната. Поливните системи в страната не престават да се построяват. 

" Когато температурата се подвигна на 40 градуса, лозата запасява кореновата си система - връща сока от плода назад, с цел да може да се изхранва. Отново би трябвало да се полива, неимоверно доста вода и труд е. Създават се сухоустойчиви сортове, само че все пак не може да се пребориш с всичко ", сподели още Коев.

Той е на мнение, че нашите производители в последните години са създали по този начин, че да се обърне внимание на българските сортове. 

" Целият свят е залят с каберне, мерло и шардоне. Хората към този момент търсят нещо типично за даден район. Малко повече реклама в тази тенденция и количествата ще се усилят по външните ни пазари ", счита Красимир Коев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР