Ловците обявиха тотален бойкот на отстрелването на дива свиня въпреки

...
Ловците обявиха тотален бойкот на отстрелването на дива свиня въпреки
Коментари Харесай

Заради африканска чума: Авджиите обявиха бойкот на лова на диви прасета

Ловците оповестиха цялостен протест на отстрелването на дива свиня макар огнищата на африканска чума у нас. „ Ако нахлуят в гората по-рано и стартират да отстрелват глигани, има заплаха да поразят хора и да убият елени и техните дребни поради гъстата растителност и минималната видимост “. Това разгласи пред „ Телеграф “ ръководителят на Съюза на националното ловно-рибарско съдружие Васил Василев.

По думите му, с измененията в Закона за лова и запазване на дивеча няма да се помогне за справяне с чумата. Отказ да стрелят по глигани направиха съвсем всички авджии в България.

Василев съобщи, че когато се приели промените в закона, никой не помислил, че дивите свине сега се намират наоколо до царевичните масиви, а по закон ловът там е неразрешен до момента в който хората не си приберат реколтата.

„ Присъствието на ловци в гората през летните месеци несъмнено ще наруши и размножаването на елените “, добави още той.

Масовото отстрелване на диви свине е единственият метод страната ни да се оправи с заплахата от нахлуване на АЧС, уточни Николай Кабадиев, член на Управителния съвет на ловно-рибарското сдружение в Карнобат.

Измененията в закона могат да бъдат потребни, само че единствено в случай че ловуването е самостоятелно, сподели от своя страна Василев.

Ловците в хасковско са изрично срещу ранния лов. Смятат, че доста елени и сърни ще бъдат убити около изтребването на дивите прасета. Варненските авджии също оповестиха протест с претекста, че растителността е доста буйна и ще сътвори заплаха да не гръмнат някой човек. „ Ловците в Добруджа желаеме президентът Румен Радев да наложи несъгласие на закона “, заяви ръководителят на сдружението в Добрич.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР