Ловеч. 170 км от АМ Хемус“ ще бъдат изградени или

...
Ловеч. 170 км от АМ Хемус“ ще бъдат изградени или
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: През следващите три години ще се изграждат 170 км от автомагистрала „Хемус“

Ловеч. 170 км от Автомагистрала „ Хемус “ ще бъдат построени или ще се построяват в границите на идващите три години. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при старта на строителството на нови 9,3 км от автомагистралата в сектора от Ябланица до п.в. „ Боаза “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Министърът подсети, че в предните два мандата на държавното управление „ Борисов “ са построени 22 км от общо 170 км на Автомагистрала „ Хемус “. Той разгласи, че до два месеца и половина ще започва строителството на още 16,5 км от трасето на автомагистралата от Шумен в посока Търговище. През тази година ще бъдат търгувани други 52 км, чието планиране сега приключва, и ще могат да започват като действително осъществяване до края на годината. Още 85 км от автомагистралата до Велико Търново ще бъдат предоставени през 2019 година и по този начин действително строителство ще стартира и по тях.
Николай Нанков акцентира, че Автомагистрала „ Хемус “ е от изключителна значимост за пътната сигурност и икономическото развиване на Северна България. „ Ако всички кабинети, с изключение на държавните управления „ Борисов “, бяха създали и половината от това, което се направи до тук и което вършим сега, уверен съм, че през днешния ден нямаше да сме на първа копка, а щяхме да режем лента на цялата автомагистрала “, съобщи той.
Министърът изрече признателност за съдействието към вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, защото автомагистралата се построява единствено с бюджетни средства. Николай Нанков съобщи, че оптимистичният вид планува Автомагистрала „ Хемус “ да бъде приключена до 2024 година, а реалистичният – това да стане до 2025 година, съгласно поетия ангажимент, и удостовери, че главните старания в този мандат ще бъдат ориентирани към северната част на страната.
Регионалният министър се обърна към строителите с апел за бързо и качествено осъществяване и към изпълнителя на надзора да следи за качеството на работа. „ Срокът за осъществяване е 2 години, само че е стихотворец ангажимент да бъдат спестени няколко месеца и след година и половина ще можем да се поздравим със приключен сектор ", сподели още той.
Според министър Владислав Горанов инвестицията в удължаването на Автомагистрала „ Хемус “ е една от най-смислените, правени от държавното управление, тъй като посредством нея може да се „ раздра възелът, в който е впрегната Северна България “. Той изрази убедеността си, че сега, в който планът приключи, северната част на страната ще стартира да догонва Южна България. „ Държава със 100 милиарда лева БВП би трябвало да може да има цели и да развива районите хармонично ", съобщи финансовият министър и пожела на министър Нанков този извънредно значим инфраструктурен план да бъде приключен в мандата му, тъй като е важен за икономическото развиване на страната.
„ Както е споделил Ърнест Хемингуей всичко, което не е на море, е провинция и по тази причина имаме задачата да създадем по този начин, че една огромна част от територията на страната – северът, да не е провинция, а да е столична. Не влагаме в асфалт или в бетон, а в хора, в способността им да пътуват, да работят, да стават по-богати и да се развиват, което крайната цел ", съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев. По думите му, в случай че на юг има съвсем три автомагистрали, то същото заслужава и северната част на страната, с цел да може столицата да е обвързвана с морето и нито една част от територията на севера да не е отделена. Вицепремиерът съобщи, че е в полза на всички оборудването да бъде приключено колкото се може по-скоро и прикани освен определената компания, а всички български жители да бъдат контрол.
Автомагистралният сектор ще бъде с по две ленти за придвижване в посока по 4 м, две ленти за прекъсване по 3 м, междинна разграничителна линия - 2 м, водещи линии и банкети. Ще бъдат издигнати 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – пещера Съева дупка. Етапна връзка наоколо до с. Брестница ще обезпечава съгласуваност с път I-4 Коритна – Белокопитово.
Изпълнител на обекта е Консорциум „ ХВП Ябланица “ ДЗЗД. Договорът за планиране и строителство е на стойност 54 990 000 лева без Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира ДЗЗД „ Консултанти Хемус 1 – 2016 “ с контракт на стойност 595 899,10 лева без Данък добавена стойност.
„ С цел повишение на възстановяване на пътната инфраструктура и повишение на сигурността в Северна България през днешния ден започва и рехабилитацията на околовръстния път на гр. Ловеч и тунела на него. За по-малко от 15 месеца шосето със седем тежки пътни уреди – подлези, надлези и тунелът с най-влошени експлоатационнни характерности в Българи ще бъдат напълно актуализирани ", съобщи при старта на дейностите министър Николай Нанков. В плана за главен ремонт на 8,7 км от второкласния път II-35 Плевен - Ловеч, който реализира връзка сред двата регионални града, ще се влагат към 15 млн. лева от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година посредством Европейския фонд за районно развиване. Изпълнител на строителството е Консорциум „ РЕГИОНАЛНИ ПЪТИЩА 2017 “ ДЗЗД, на строителния контрол - „ Рутекс “ ООД, а авторския контрол ще извърши „ ВИА ПЛАН “ ЕООД.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР