Лошото състояние на пътищата у нас е проблем, за който

...
Лошото състояние на пътищата у нас е проблем, за който
Коментари Харесай

Колчетата прекратиха войната на пътя в Искърското дефиле, но какво следва нататък?

Лошото положение на пътищата у нас е проблем, за който черната хроника припомня с ежедневни катастрофи и жертви. След поредност изгубени години в омагьосания кръг блесна лъч светлина - едно рационално решение за най-конфликтната точка в Югозапада към този момент дава резултат.

Въвеждането на ограничаване за скоростта по път I-1 през Кресненското дефиле до 50 км/ч и слагането на ограничаващи колчета по самодейност на към този момент някогашния транспортен министър Гроздан Караджов докара до такава степен, че по данни на ОДМВР-Благоевград към този момент 2 месеца и половина в сектора не се е случил нито един тежък пътен случай.

Статистиката демонстрира, че от началото на тази година до слагането на предпазните колчета случаите в Кресненското дефиле са 15, жертвите са две, а шестима са ранени. За същия интервал на предходната година пътнотранспортните катастрофи са 22, тежките произшествия са 10, двама са починали, а 17 - ранени.

Общия брой на пътните произшествия в дефилето през 2021 година е 54, от които 23 са тежки, по данни на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) в Благоевград, предоставени на Българска телеграфна агенция. Загиналите при произшествия в този сектор от път I-1 през миналата година са петима, а ранените са 40.

Само за първия летен месец - юни, в Кресненското дефиле при злополука починаха двама, а петима бяха ранени. От 10 юли досега в сектора не се е случил нито един тежък пътен случай. Периодът без тежки произшествия съответствува с въвеждане на ограничаване за скоростта до 50 км/ч и слагането на ограничаващи колчета. Колчетата са ситуирани през 15 метра през целия 16-километров сектор от пътя.

Облекчаването на рисковия сектор е единствено част от грамадата проблеми, които от години чакат решение. Те са замитани дълго време, а дали ръководещите не са знаели за тях или съзнателно не са им обръщали внимание, можем единствено да гадаем.

Добрата вест е, че за късото си ръководство Гроздан Караджов и екипът му съумяха да придвижат част от най-спешните ограничения. Някои от тях са непопулярни и дълго отлагани, други изискват промени в доста закони, които са готови, само че не стигнаха до пленарна зала, а трети постановат напълно нова нормативна уредба, за която от екипа на някогашния транспортен министър твърдят, че е в развой на разработка.

През месец май АПИ стартира ремонт на всички сектори с открит аквапланинг резултат. Срокът за довеждане докрай на тази задача е до 1 ноември. АПИ разпореди ремонт по цялостни планове за сигурност на придвижването в няколко прави с висока централизация на ПТП, така наречен " прави на гибелта ". За първи път от доста години насам във всички области бе осъществено косене на избуялите треви и кастрене на растителност, които пречеха на положителната видимост на водачите. Започна и подмяната на всички изкривени мантинели или такива с нарушена целокупност. Тук срокът е непрекъснат с време за реакция 24 часа след всяка повреда. На всички автомагистрали, скоростни пътища и пътища първи клас би трябвало да се сложи нова светлоотразителна маркировка преди зимния сезон. Започна инвентаризация на цялото знаково стопанство на АПИ и замяна на износените пътните знаци, чиято светлоотразителност не дава отговор на нормативните условия.

Важен прогрес е и приключената промяна в тол системата. От 1 юли беше въведено действително тол таксуване на тежкотоварните МПС за пътищата, втори клас. Въведен дейно е и правилото " Който повече употребява и замърсява, той заплаща повече ", като променихме цените за леките и тежките коли. Така ще се обърне структурата на приходите в тол системата и към този момент 2/3 от събраните средства ще са от тежкотоварния трафик, а 1/3 - от леките коли. При планувани доходи от тол такси в размер на 480 млн. лeва за 2022 година, след промяната в тола, през 2023 година приходите ще се усилят до 800 млн. лв. - средства, които ще могат да се влагат в подобряването на пътищата в страната.

Справка на Dir.bg сподели, че по време на късия мандат на Гроздан Караджов беше понижена цената на всички винетки за леките коли с 10% от 1 януари 2023 година Сгрешената несъзнателно винетка към този момент ще може да се поправя със задна дата и хората няма да бъдат глобени. Още през януари са планувани 7 от най-опасните пътни сектори за ремонт, някои от които започнаха това лято.

Участъкът край Ихтиман на автомагистрала " Тракия " се обезопасява, като краткосрочно ще бъдат ремонтирани местата, на които се образува аквапланинг. За Прохода на Републиката се изготвя механически план за главен ремонт, а до тогава на секторите от пътя с централизация на произшествия ще се слагат нови маркировка и пътни знаци. По пътя София - Варна при село Микре бяха сложени колчета за ограничение на изпреварването и възстановяване на пътната сигнализация.

На фона на цялата тази свършена работа обаче всеки драматичен случай продължава да разкрива грамадата нерешени от години проблеми. Приближаващите избори са подобаващ миг, с цел да посочим някои от тях:

- Лошото положение на пътищата и над 80 рискови сектора, чиито поправки и слагане на нова маркировка и ограничаващи системи са спешни; потребността от повече обходни пътища;

- Човешкият фактор - което значи всички да сме виновни на пътя, от пешеходеца, велосипедиста и каращите тротинетка до водачите на МПС и професионалните водачи - тъй като неправилното изпреварване и превишената скорост са главните фактори за жертвите и ранените;

- Вместо все по-тежки наказания - дейно осъществяване на наложените санкции и по-голяма събираемост на санкциите, в това число по-висок % на връчване на актовете. Защото възприятието за безотговорност, подбудено от обстоятелството, че на лидера му се е разминало по една или друга причина ражда систематичните извършители. А тъкмо те най-често предизвикват гибел или телесна щета на пътя;

- Привличане на неправителствените организации и цивилен сдружения за сътрудници на институциите, за справяне с войната по пътищата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР