Лошият сън може да ви състари с 10 години: Как

...
Лошият сън може да ви състари с 10 години: Как
Коментари Харесай

Лошият сън може да ви състари с 10 години: Как правилно да си почивате

Лошият сън може да ви състари с 10 години: Как вярно да си почивате. Липсата на сън се отразява доста зле на нашето богатство – както физическо, по този начин и психическо. Освен това, както откриха учените, неприятният сън може да ни накара да се почувстваме по-стари с няколко години. А това към този момент е доста нездравословно за здравето.

Здравият сън ни прави по-млади

Изследователи от Стокхолмския университет изследваха вероятната връзка сред съня и самооценената възраст. Те откриха, че се усещаме доста по-възрастни, когато сме лишени от сън и желаеме да спим. Но положителният и пълностоен сън има противоположен резултат – в случай че се наспиваме, се усещаме доста по-млади и здрави.

Възрастта, която човек усеща, има обективно въздействие върху здравето. Предишни проучвания демонстрират, че чувството за по-млада възраст от действителната възраст е обвързвано с по-дълъг и по-здравословен живот. Лошото качество на съня е обвързвано с нараснал риск от високо кръвно налягане и когнитивно увреждане.

Има даже доказателства, че субективната възраст предсказва действителната възраст на мозъка: тези, които се усещат по-млади, имат по-млади мозъци.

„ Като се има поради, че сънят е от значително значение за мозъчната функционалност и общото богатство, взехме решение да проверим дали сънят крие някакви секрети за поддържане на чувството за младост с придвижване на възрастта “, изяснява създателят на проучването Леони Балтер.

Как е извършено проучването

Екип от учени изследва дали сънят и субективното усещане за личната възраст са свързани. Те интервюираха близо 500 души на възраст сред 18 и 70 години и ги попитаха на какъв брой години се усещат, какъв брой са спали през последния месец и какъв брой сън желаят.

Анализът на изследването откри, че участниците се усещат приблизително с 0,23 години по-възрастни за всяка нощ на непълен сън през последния месец.

След това откривателите разгледаха по какъв начин неналичието на сън кара участниците да се усещат по-възрастни. Те са употребявали данни от хора, чийто сън е бил стеснен до четири часа в леглото за две нощи. За съпоставяне са взети данните на хора, прекарали 9 часа в леглото две следващи нощи.

Според откривателите участниците се чувствали по-възрастни приблизително с 4,4 години, когато сънят им бил стеснен до четири часа. Влиянието на съня върху субективната възраст обаче зависи главно от степента на унесеност на участниците.

Оценката на сънливостта благодарение на скалата за унесеност на Каролин (KSS) демонстрира, че участниците в двете изследвания се усещат с 10 години по-възрастни, когато са доста сънливи (9 KSS точки), а не извънредно бдителни и будни (1 KSS точки).

Когато участниците бяха извънредно бдителни, те се усещаха с към четири години по-млади от действителната си възраст, а когато бяха извънредно сънливи, се усещаха с шест години по-възрастни от действителната си възраст.

Защо достатъчното сън е в действителност значимо

Преходът от бодърстване към унесеност усилва възрастта с 10 години. Това може да окаже доста въздействие върху всекидневието и здравето, защото да вземем за пример чувството за младост предизвиква по-активен метод на живот и мотивация за спортуване.

Като цяло, резултатите от проучването демонстрират, че здравият сън може също да ви помогне да се чувствате по-млади за по-дълго време, което може да докара до спомагателни позитивни резултати върху здравето. Нарушенията на съня, в противен случай, също въздействат отрицателно на възприемането на възрастта.

Източник – Proceedings of the Royal Society /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР