Лос Анджелис Лейкърс е най-богатият франчайз в историята на НБА,

...
Лос Анджелис Лейкърс е най-богатият франчайз в историята на НБА,
Коментари Харесай

Топ 10 на най-великите в историята на Лос Анджелис Лейкърс

Лос Анджелис Лейкърс е най-богатият франчайз в историята на НБА, който реализира триумфи на най-високо равнище през съвсем всяко десетилетие от съществуването си. Лейкърс са спечелили 17 шампионски трофеи (пет от тях като Минеаполис Лейкърс) и имат 28 играчи в баскетболната " Зала на славата " на Джеймс Нейсмит. Номерата на 13 баскетболисти на Лейкърс са извадени от приложимост от клуба.

Естествено, при съществуването на толкоз доста велики играчи би трябвало да ги класираме. Ето кои са 10-те най-хубави в историята на Лейкърс.

Нека се има поради, че това не е лист на най-великите играчи от НБА, които са играли за Лейкърс, а оценка на това по какъв начин всеки играч е съдействал за франчайза по време на престоя си в " лилаво-златния " екип. Например - Карл Малоун е считан за състезател от топ 20 в историята на Асоциацията, само че интервалът му в Лос Анджелис е нечуван.

10. Леброн Джеймс

Отново, в случай че това бяха най-великите играчи от НБА, които са играли в Лейкърс, Леброн Джеймс щеше да е №1 в листата, само че не е по този начин. Все отново прекъсването на Леброн в края на кариерата му в Лейкърс е чудесно единствено по себе си.

За петте сезона в Лос Анджелис Краля е пет пъти участник в Мача на звездите и пет пъти е избиран в All-NBA. През 2020 година той оглави класацията за асистенции в лигата, като в същото време изведе " езерняците " до купата. Той е разгласен за MVP на финалите на НБА през 2020 година и донесе на Лейкърс 17-ата шампионска купа, с което изравни Бостън Селтикс по този индикатор.

По време на престоя си като Лейкърс Леброн има приблизително по 27 точки, 8 битки и 8 асистенции при 51% пукотевица. Постоянно е измежду най-хубавите пет играчи в НБА, макар че към този момент не е в разцвета на силите си.

Шампионската купа през 2020 година е първата на Лейкърс от 2010 година насам, а идването на Леброн в Лос Анджелис възвърне значимостта на франчайза след няколко доста мрачни сезона след Коби Брайънт.

9. Джордж Майкън

Джордж Майкън щеше да е по-високо в този лист, в случай че не беше ерата, в която играе, и фактът, че прекарва кариерата си в Минеаполис Лейкърс, преди тимът да се реалокира в Лос Анджелис. Когато мислите за Лейкърс, се сещате за Лос Анджелис. Въпреки че Майкън способства за пет от 17-те трофеи на франчайза, въздействието му върху организацията просто не се усеща по същия метод, както при останалите в този лист.

Първият шампионат на Майкън е техническият шампионат на Баскетболната асоциация на Америка (БАА) тъкмо преди тази лига да погълне Националната баскетболна лига (НБЛ) и всичко да се трансформира в НБА през 1949 година

Както и да е, Майкън играе единствено седем сезона в баскетболните шампионати на БАА и НБА, само че е четири пъти участник в мачовете на звездите (MVP на ASG 1953) и три пъти първенец по забивки. През кариерата си има приблизително по 23 точки и 13 битки.



8. Елгин Бейлър

Минеаполис Лейкърс избира Елгин Бейлър с първия избор в драфта на НБА през 1958 година и той печели премията за новобранец на годината. Бейлър изиграва 14 сезона за тима, като взе участие в 11 мача на " звездите " и печели премията за MVP на конфликта през 1959 година

Избран е 10 пъти в първия тим на НБА и осем пъти стига до финалите, само че по този начин и не съумява да завоюва неуловимия шампионат на НБА. Той е част от тима на Лейкърс, който печели финалите на Асоциацията през 1972 година, само че се отдръпва при започване на сезона, тъй че в действителност не е в състава на тима, когато той печели всичко. Лейкърс награждават Бейлър с шампионски пръстен, само че той е единственият " езерняк " в този лист, който в действителност... не е спечелил купа.

Бейлър беше революционен състезател, който показва експлозивност и неповторим жанр на игра от позицията на леко крило, каквито просто не бяха виждани в баскетбола преди. Той въодушеви такива като Джулиъс Ървинг и Майкъл Джордан след него.

7. Уилт Чембърлейн

Престоят на Уилт Чембърлейн в Лейкърс е ненапълно съпоставим с този на Леброн Джеймс. Той изигра пет сезона в Лос Анджелис в залеза на кариерата си и завоюва една шампионска купа в НБА през 1972 година Въпреки това той взе участие в три други финала дружно с Джери Уест, което му дава преимущество пред Леброн.

През тези пет сезона Чембърлейн е бил четири пъти участник в Мачовете на звездите и веднъж е бил в Отбора на сезона.

Като " езерняк " Чембърлейн имаше приблизително по 18 точки и 19 битки и оказа помощ на Уест най-сетне да премине през върха на планината и да завоюва единствената си шампионска купа.



6. Джеймс Уорти

Джеймс Уорти беше значима част от " Шоутайм Лейкърс " през 80-те години и евентуално незаслужено е подценяван. Той е първи избор в драфта през 1982 година и има седем участия в Мача на звездите в 12-годишната си кариера.

Когато множеството хора си мислят за " Шоутайм Лейкърс ", става дума за Меджик и Карим, само че Уорти също беше доста значим за триумфа на Лейкърс през 80-те години, изключително когато Карим остаряваше.

Той печели три шампионата с отбора и получава премията за MVP на финалите през 1988 година По време на купите на Лейкърс през 1987 и 1988 година той води целия тим по ефикасност след края на сезона.

Уорти заема шесто място в историята на франчайза по точки и трето по откраднати топки.

5. Шакил О`Нийл

По време на престоя на Шак в Лейкърс той се трансформира в най-доминиращата самостоятелна мощ, която спортът в миналото е виждал. Никога няма да има различен по-добър Шак.

О`Нийл прекара осем сезона в Лос Анджелис и завоюва три шампионата дружно с Коби Брайънт. Оттогава нито един тим не е успявал да реализира този недостижимия успех. Той печели премията за MVP на финалите и за трите трофеи, а през 2000 година печели и наградата за най-хубав на НБА, както и оценката за най-резултатен състезател в разгара на превъзходството на Лейкърс.

Двамата с Коби бяха неукротим дует, а Шак беше по-добрият състезател. Ако престоят му в Лос Анджелис беше траял по-дълго, това можеше да бъде най-великата династия в историята на спорта и Шак умерено можеше да се озове по-високо в този лист.

Като състезател на Лейкърс той попадна в осем пъти в Отбора на сезона и три пъти измежду най-хубавите бранителите, утвърждавайки се по това време като един от най-великите играчи на НБА за всички времена.



4. Джери Уест

Джери Уест е най-важният човек в историята на Лос Анджелис Лейкърс. Той печели единствено една шампионска купа като състезател през 1972 година, само че е архитектът на " Шоутайм Лейкърс " и династията Шак-Кобе. След отдръпването си Уест печели още шест шампионата с Лейкърс като изпълнителен шеф. Той е този, който продава Коби Брайънт в нощта на драфта и подписва с Шак като свободен сътрудник.

Като състезател Уест взе участие в 14 мача на звездите през 14-те си сезона и е избиран 12 пъти в Отбора на сезона. Става единственият баскетболист, който печели премията за MVP на финалите на НБА като член на губещия тим за представянето си против Селтикс във финалите през 1969 година В тази серия той вкарва приблизително по съвсем 38 точки на мач, само че " езерняците " губят в седем мача. Уест не е имал огромен шанс във финалите, защото е стигал до тях девет пъти и е спечелил единствено един път.

В кариерата си Уест отбелязва приблизително по 27 точки на мач, а също така е един от едвам седемте баскетболисти в историята на Асоциацията, които в кариерата си водят лигата по маркирани точки и асистенции (не в един и същи сезон).

3. Карим Абдул-Джабар

Карим Абдул-Джабар отдава 14 години от кариерата си в Лейкърс и печели пет от шестте си шампионски трофеи с " лилаво-златистия " екип. Играл е в 13 Мача на звездите, 10 пъти в Отбора на сезона и седем пъти в отбора на бранителите. Като състезател на Лейкърс печели три от рекордните си шест награди за MVP на НБА.

Карим е в основата на " Шоутайм Лейкърс ", като идва в Лос Анджелис с пръстен, който печели с Милуоки Бъкс, три награди за MVP и купата най-хубав състезател в лигата.

Едва след привличането на Меджик Джонсън Лейкърс се трансформират в елитна мощ, която непрекъснато се бори за шампионски трофеи.

Карим е измежду най-награждаваните играчи на НБА за всички времена, а трофеите му могат да съперничат на всички останали. През 1984 година той става най-хубавият изпълнител в НБА за всички времена като състезател на Лейкърс. Този връх се резервира 39 години, до момента в който Леброн Джеймс не го усъвършенства през февруари.

Карим без подозрение е в топ 3 на " езерняците " и може да се бележит съществени причини да бъде подложен преди всичко. Въпреки това от династията " Меджик/Карим " Джонсън леко изпреварва Абдул-Джабар.

2. Меджик Джонсън

Ървин " Меджик " Джонсън е най-емблематичният състезател в историята на Лейкърс. Легендарното му съревнование с Лари Бърд и Бостън Селтикс съживи НБА и сложи основите на лигата да се трансформира в това, което е през днешния ден. Меджик се трансформира в синоним на град Лос Анджелис и даде ново определение на самостоятелната суперзвезда в американския спорт.

Причината, заради която той се подрежда над Карим в този лист, е, че Меджик беше най-хубавият състезател на Лейкърс и най-хубавият баскетболист в НБА през по-голямата част от династията. Той е по-голямото име от дуото " Шоутайм ". Това беше Меджик против Бърд, а не Карим против Бърд, и даже не Лейкърс против Селтикс.

Лос Анджелис завоюва шампионата в сезона на Меджик като новобранец - първият от петте, които това необикновено дуо щеше да завоюва. Карим изкълчва глезена си в мач №5 от финалите през 1980 година против Филаделфия Севънтисиксърс и двуметровият гард влиза в ролята на център в мач №6. Меджик осъществя 42 точки, 15 битки и 7 асистенции, с цел да донесе шампионската купа и да завоюва премията за MVP на финалите. Той към момента е единственият новобранец, който в миналото е печелил тази премия.



Меджик е считан за най-великия пойнт гард в историята и прекарва цялата си 13-годишна кариера в Лейкърс. Той е 5-кратен първенец, троент MVP на финалите, троент MVP на лигата, 12-кратен участник в Мача на звездите, повторен MVP на ASG, 4-кратен водач по асистенции в НБА, повторен водач по откраднати топки и 10-кратен участник в All-NBA.

Той има второто място по брой асистенции в кариерата си в историята на НБА и най-вече асистенции в историята на франчайза. Ако кариерата на Меджик беше траяла по-дълго, позицията му в книгите с върхове щеше да е доста по-впечатляваща.

1. Коби Брайънт

И най-после, най-великият на Лос Анджелис Лейкърс е не различен, а починалият Коби Брайънт. Резюмето на Коби е напряко смешно: 20 сезона, 18 избора в Мача на звездите, 15 пъти тима в НБА, 12 пъти измежду бранителите, премията за MVP през 2008 година, две трофеи за забивки, четири MVP на ASG и четвъртото място по брой точки в историята на НБА. И всичко това с екипа на Лейкърс.

Коби е преди всичко в върховете на Лейкърс и по мачове, минути, осъществени точки, тройки и откраднати топки. Коби беше извънреден играч и доминираше в играта във всички аспекти.

Най-важното обаче е, че Коби добави пет шампионски флагове към " Стейпълс Сентър " в Лос Анджелис. Той завоюва три, играейки дружно с Шак в ранните стадии на кариерата си. След като Шак напусна тима, Коби се трансформира в машина за отбелязване на точки. В интервала 2004-2008 година той вкарва приблизително по съвсем 31 точки на мач, само че тимът не печели.



Накрая Коби се върна на върха през 2009 година, като завоюва четвъртата си шампионска купа и първата премия за MVP на финалите. На идната година Лейкърс повтори успеха, побеждавайки Селтикс в седем мача, увековечавайки Коби измежду най-великите за всички времена.

Поради нестабилното създаване на състава и множеството травми, Коби и Лейкърс западат през идващите години до 2016 година, когато Коби стреля единствено 35% от паркета в последния си сезон в НБА. Въпреки това той си потегли на върха, като в последния си мач в Асоциацията означи 60 точки - съвършеното изпращане на един от най-хубавите играчи.

До трагичната си гибел през 2020 година Коби има и извънредно сполучлива кариера след баскетбола като предприемач, публицист, притежател на " Оскар " и татко.

Той беше най-великият " езерняк " в историята и най-големият играч, който спортът в миналото е виждал, само че на първо място Коби беше победител. Баскетболът беше отдушникът на неговото великолепие, само че той щеше да бъде популярен във всичко, което беше избрал за своя пристрастеност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР