Лори Шелтън не може да си представи, че някога ще

...
Лори Шелтън не може да си представи, че някога ще
Коментари Харесай

Защо толкова много избиратели са разочаровани от икономиката на САЩ?

Лори Шелтън не може да си показа, че в миналото ще има пари за закупуване на лично жилище – и това е главната причина толкоз доста гласоподаватели да се усещат потиснати от стопанската система преди тазгодишните президентски избори , написа „ Асошиейтед прес “.

67-годишната Шелтън кара Uber, с цел да си заплаща наема в Аурора, Колорадо. Авансът от заплатата ѝ покрива депозита за защита на жилището ѝ. Но също по този начин се е отрязал от идната ѝ заплата, което е оставило банковата ѝ сметка рисково ниска, когато е трябвало да заплати наема – цикъл, който наподобява в никакъв случай няма да свърши.

„ Винаги съм с една крачка обратно “ , признава Шелтън и гласът ѝ се задавя:

„ Това е призрачен сън, това е ужасяващ призрачен сън сега. “

Съединените щати се борят с рецесията с достъпността на жилищата, която се заражда от десетилетия. В основата на този проблем стои фактът, че Америка не съумя да построи задоволително жилища за възходящото население на страната. Недостигът удря в сърцето на американската фантазия за владеене на жилище – помрачава уверенията на президента Джо Байдън , че американската стопанска система е мощна, и акцентира степента, в която републиканецът Доналд Тръм п, някогашен президент и хипотетичен претендент за идния през 2024 година избор, значително подценява дефицита.

Според разбор на Харвардския университет неналичието на жилища е предиздвикала рекорден брой наематели да отделят много огромна част от приходите си за жилище. Не се продават и не се строят задоволително жилища, което поддържа цените високи. Средните лихвени проценти по ипотечните заеми се усилиха повече от два пъти и в допълнение утежниха достъпността.

Всъщност Бюрото за броене на популацията заяви, че в края на предходната година броят на притежателите на жилища леко е намалял в изискванията на другояче постоянна стопанска система . Ако не бяха разноските за заслон, инфлацията – най-изразеният стопански проблем на Байдън – щеше да бъде здравословна и постоянна на равнище от 1,8%. Вместо това тя се колебае към 3,2%.

Представителите на администрацията са уверени, че инфлацията на разноските за заслон скоро ще се охлади, само че вредите в продължение на няколко години са явни за бранителите и икономистите .

„ От 30 години се занимавам с жилищно строителство – предизвикването, обвързвано с достъпността на жилищата, е най-лошото, което съм виждал в кариерата си “ , показа Шон Донован, някогашен министър на жилищното строителство и градоустройството в годините на Обама, който в този момент управлява организацията с нестопанска цел Enterprise Community Partners. Донован означи, че това е все по-често двупартийно предизвикателство , което може да сплоти политическите партии. Скъпите жилища в миналото са били притежание на демократични региони като Ню Йорк и Сан Франциско . Сега то се реалокира в републиканските щати, защото места като Бойз, Айдахо, се борят с по-високите цени . По думите му:

„ Това е проблем от първостепенно значение съвсем на всички места. И това трансформира националната политика в тази област по метод, който съгласно мен е много по-различен от този, който съм виждал в миналото. “

Марк Занди, основен икономист в Moody’s Analytics, съобщи, че резултатът от изборите през ноември може да зависи от развиването на 30-годишните лихви по ипотечните заеми . Понастоящем междинните лихвени проценти са към 6,74 %. Ако те паднат по-близо до 6%, възможностите за победа на Байдън ще се усилят . Но в случай че лихвите се приближат до 8%, това може да даде опция на Тръмп да победи, разяснява още Занди.

„ Като се има поради актуалната рецесия с достъпността на жилищата, по-високите лихвени проценти ще създадат притежаването на жилище изцяло недостъпно за съвсем всички евентуални купувачи на първо жилище “ , сподели той и добави:

„ Тъй като притежаването на жилище е основна част от американската фантазия, в случай че то наподобява недостижимо, това ще се отрази надълбоко върху чувството на гласоподавателите за стопанската система. “

Демократът Байдън призна болката, която мнозина изпитват, в речта си за положението на Съюза по-рано този месец и в предлагането си за бюджет, оповестено в понеделник. Президентът желае да финансира построяването и запазването на 2 млн. жилища – забележителен брой, само че непълен за решение на казуса с дефицита. Той също по този начин предложи данъчен заем на стойност до 10 000 $ за купувачите на жилища . В понеделник в своя тирада пред Националната лига на градовете Байдън изясни:

„ Основното е, че би трябвало да строим, строим, строим. Това е методът да понижим цените на жилищата вечно. “

Бързото повишаване на цените на жилищата беше наболял проблем и при Тръмп, който за първи път закупи статут на звезда като строителен бизнесмен. Докато беше президент, Тръмп призоваваше за ограничение на строителството в предградията . По време на изборите през 2020 година той твърдеше, че политиките на Байдън за стимулиране на строителството и достъпността на цените ще унищожат квартала на въпросните хора.

По данни на ипотечната компания Freddie Mac през интервала 2018-2020 година, когато Тръмп ще е президент, дефицитът на жилища в страната ще нарасне с 52% до 3,8 млн. единици. „ Асошиейтед прес “ се свърза с акцията на Тръмп за неговите политически проекти, само че не получи отговор. Политическият институт „ Америка преди всичко “, мозъчен концерн, популяризиращ визията на Тръмп, съобщи, че ключът е да се понижат държавните заеми , с цел да се намалят лихвите по ипотечните заеми . Майк Фолкендър, основен икономист в института, акцентира:

„ Най-добрият метод да подобрим достъпа на младежите до благосъстоятелност на жилище е да понижим лихвените проценти, а не да предоставяме дотации, които водят до утежняване на недостъпността на жилищата. “

По-ниските лихвени проценти може и да се харесат на гласоподавателите, само че множеството икономисти настояват, че те в най-хубавия случай ще предложат краткотрайно финансово облекчение . Цените на покупките евентуално ще се поправят нагоре в отговор на по-голямото търсене, провокирано от намаляването на лихвите.

Строителството , което е по-трайното решение, ще отнеме години и ще изисква нови правила от страна на страните и градовете. Администрацията се пробва да подтиква промени в зонирането, само че главните решения са отвън контрола на Белия дом. Ето какво е мнението на Дарил Фейруедър, основен икономист в брокерската компания Redfin:

„ Дори когато приходите се усилват и стопанската система се развива добре, а инфлацията спада, хората не могат да си купуват жилища. Това е сякаш най-големият проблем за Байдън, тъй като той не може да го реши. “

Общото предписание е, че хората не би трябвало да заплащат повече от 30% от приходите си за наем или ипотека . Според Redfin едно типично домакинство, което желае да си купи жилище, би трябвало да отделя 41% от приходите си за погашение на ипотека . Това крие далечни стопански опасности. Високите разноски за жилище могат да накарат хората да понижат разноските си в други области. Според бранителите това дава опция на наемодателите да занемаряват парцелите си, защото постоянно има наемател отсреща.

Напускането на жилище от своя страна може да утежни здравословното положение и просветителните резултати на децата и да докара до още по-големи разноски за обществото. На това мнение е Зак Нойман, юрист от Денвър, който дава над 30 млн. $ годишно за помощ при наемане на жилища посредством организацията с нестопанска цел Community Economic Defense Project.

Кумулативните разноски за изселване на по-бедни наематели са 20 000 до 30 000 $ годишно, в случай че се включат нощувките в приюти и визитите в незабавното поделение, твърди Нойман и прецизира:

„ Наистина е потресаващо, когато се замислите за общите числа, а тези хора се борят да имат покрив над главата си. “

Макар че има двупартийно единодушие по отношение на нуждата от повече жилища , към момента няма забележителен проект, който да бъде признат от Камарата на представителите и Сената. Байдън е предложил помощ за жилищно настаняване по време на ръководството си, която по този начин и не е осъществена.

„ Ако Конгресът беше приел някои от вложенията, за които президентът призоваваше от началото на администрацията, в случай че беше направил това преди три години, както той се застъпваше, в този момент щяхме да имаме налични жилища “ , отбелязва Даниел Хорнунг, заместник-директор на Националния стопански съвет на Белия дом.

Но Марк Калабрия, който беше шеф на Федералната организация за жилищно финансиране по време на ръководството на Тръмп, съобщи, че доста от федералните принадлежности за увеличение на броя на жилищата, като да вземем за пример данъчният заем за жилища с ниски приходи , може в допълнение да увеличи търсенето , без да се добави задоволително строителство.

„ Притесненията ми са, че направихме редица неща, които усилиха търсенето, когато казусът е в предлагането “ , признава Калабрия, който в този момент е консултант в либертарианския институт Катон.

Но за наематели като Лори Шелтън в Колорадо дебатът за това по какъв начин да се усили предлагането на жилища е хладна разтуха, когато тя дължи наем в този момент. Преди това дамата се е сблъсквала със опасността от изселване и такси за просрочи е. Получава някакви пари за наем от сина си, само че от време на време е разчитала и на църквата си, с цел да покрие сумата от 2399 $ на месец. Ето какво споделя самата тя:

„ Не мисля, че болшинството от нас имат тази спестовна сметка. Ако харчиш толкоз доста за наем, хранителни артикули, кола и сметки, не ти остава доста за авариен вид. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР