Лондон. Британското евроскептично издание The Daily Express публикува материал на

...
Лондон. Британското евроскептично издание The Daily Express публикува материал на
Коментари Харесай

Криза в Консервативната партия на Великобритания – коментари в някои от основните консервативни британски издания

Лондон. Британското евроскептично издание The Daily Express разгласява материал на един от най-изтъкнатите си създатели Лео Маккинстри, който пази позицията, че Англия няма дълготрайна отговорност за Европейския съюз и твърди, че вероятно заплащане на 50 милиарда евро към европейския бюджет ще ознаменува окончателното преобразяване на договарянията в капитулация (игра на думи – negotiation – capitulation – бел.ред.).
Започналото като договаряния в този момент се трансформира в капитулация. Въпреки че детайлите към момента не са доказани, информацията, че министрите желаят да платят на Брюксел 50 милиарда лири демонстрира обезвереното им предпочитание да доближат до диалозите за комерсиална договорка. Дори и по днешните разточени фискални стандарти това е колосална сума.
Всичко това съставлява капитулация пред финансовото изнудване от Брюксел. В опит да отбрани решението си, държавното управление поддържа тезата, че това е цената, която Англия би трябвало да заплати, с цел да получи преференциална комерсиална договорка за интервала след Брекзит.
Според кабинета на премиера Тереза Мей, парите ще купят положителни връзки с Брюксел, като по този метод ще улеснят договарянията за договорка. Те настояват, че дълготрайните преимущества от положително комерсиално партньорство сред Англия и Европейски Съюз са доста по-важни от краткосрочните усложнения от високата цена.
Теоретично в това може да има огромна доза истина. Но в действителност сходно съглашение, в огромна степен е учредено на догатки, защото няма гаранция, че Брюксел ще предложи на Лондон даже и удовлетворително комерсиално съглашение.
Дори може да се допуска, че ще се случи противоположното. Виждайки какъв брой бързо нашите договарящи се уплашиха - още при възникването на първите компликации – Европейски Съюз няма да се усеща притиснат да прави концесии. Това е първата част от аргументите тазседмичните вести да са толкоз депресиращи.
Чрез страхливата си благотворителност, държавното управление загуби огромна част от тежестта си за бъдещите преговир. Имайки поради екстравагантността на Брюксел, нашите пари играеха сериозна роля в договарянията. Вече ги проиграхме. Ясно е, че следва ново оттегляне.
След пагубното „ Мюнхенско съглашение “ от 1938 година, приветствано като „ мира на нашето време “, Чърчил умно планува, че то ще провокира още унижения:„ Това е единствено началото на разплатата. Това е единствено първата глътка, първото отпиване от горчивата чаша, която ще ни бъде поднасяна година след година “.
Тези думи скоро може да се окажат настоящи и за договарянията за Брекзит!
***
Дъблин. Британското консервативно издание The Telegraph разгласява разбор за визитата на Доналд Туск в ирландската столица Дъблин в съботния си брой. Аса Бенет, един от водещите създатели на вестника, написа, че той се е опитал да разсее усещанията, че Брюксел има запаси към настояванията на Дъблин към Лондон в първия кръг от договарянията за Брекзит. Изказвайки се пред репортерите по време на взаимна конференция с премиера на Ирландия Лео Варадкар, Туск увери ирландския водач, че „ Европейски Съюз е зад него “ и анонсира желанието си да се съветва с локалния парламент преди европейските водачи да вземат решение дали да преминат към договаряния за бъдещите търговски връзки сред Европейски Съюз и Англия този месец. „ Ако предлагането на Обединеното кралство е недопустимо за Ирландия, то ще бъде недопустимо и за Европейски Съюз “. Накратко, нищо не е в съгласие, до момента в който всички не се съгласят.
Думите на европейския водач допълват изявлението на еврокомисаря за конкуренцията Маграрет Вестагер, направено в петък сутринта. Тя разкри, че Брюксел търси метод да „ смекчи “ възможни загуби на Дъблин от Брекзит и добави, че Ирландия ще има потребност от „ успокоение “ в околните месеци в случай че изискванията на развода с Англия имат отрицателни последствия за него. Не е изненадващо, че духът на Варадкар се приповдигна в петък следобяд, откакто чу обещанието на Туск. „ Европейски Съюз е семейство и фамилиите се поддържат “, заявява ирландският министър председател.
По-рано ирландският парламент заплашваше да блокира напредъка по договарянията, в случай че не получи „ писмени гаранции “, че няма да има твърда граница, само че в този момент се задоволи с искане за „ надеждни, съответни решения “, които да са гаранция, че това няма да се случи. Този уикенд договарящите ще работят за създаването на „ дефиниция “, задоволяваща и двете страни и избягваща искане за оставане на Северна Ирландия в митническия съюз.
Решението на казуса може и да бъде в това, да се даде на Варадкар нещо, което може да показа като почтена концесия. Според разнообразни клюки, се обмисля проект за даване на „ специфичен статут “ на Дъблин в идните договаряния за бъдещите търговски връзки.
***
Лондон. Изданието с максимален тираж във Англия - The Sun , известно с евроскептичната си позиция, обръща внимание на вътрешната война в лагера на ръководещата Консервативна партия по въпроса за Брекзит в съботния си брой. В извънреден материал на таблоида се разкрива, че бунтуващи се против Брекзит членове на „ Торите “, заплашили да осуетят развода с Брюксел, са жигосани като нацистки колаборационисти от техни съпартийци - поддръжници на раздялата.
Един висшестоящ евроскептик е декларирал, че депутати от Консервативната партия са формирали „ коалиция на колаборационистите “ и прикани за разгрома им, посредством виртуална окопна война.
Към него се е присъединил деец анти-европеец, обвинявайки фирмите, борещи се против Брекзит, че са отговорни за „ политиката на омиротворяване “, до момента в който различен покровител на развода с Брюксел е определил възможностите за сполучливо блокиране на развода с Европа от бунтовните депутатите на 60%.
В изявление пред група деятели в петък, сър Бил Кеш (виден реакционер и евроскептик - бел. ред.) атакува съпартийците си, опитващи се да обезпечат внасяне на оферти за ремонти към закона за Брекзит, целейки да оставят Англия вързана към европейските институции. Той е „ доста обезпокоен от колаборационистите дисиденти “, които, съгласно него, не схващат какво е заложено на карта. Сър Бил съпостави фирмите, водещи осведомителна акция, раздухваща мрачни прогнози за неизбежни тежки стопански последици от раздялата с Европейски Съюз, с британците, които са защитавали политиката на омиротворяване на Хитлер през 30-те години на XX век.
***
Лондон. Водещото районно издание с консервативни позиции London Evening Standard разгласява извънредно социологическо изследване, извършено в последните няколко дни. В него се разкриват следствията от вътрешнопартийните битки в Консервативната партия и демонстрираната уязвимост и разделяне на държавното управление в договарянията за Брекзит.Рейтингът на английския министър председател Тереза Мей е блъснал историческо дъно, като съгласно данните на социологическата организация Ipsos MORI, единствено 33% от запитаните са удовлетворени от нея, до момента в който 59% са недоволни.
Същевременно, съгласно данни от анкетата, поддръжката за Консервативната партия се е сринала под равнищата, регистрирани по времето на Дейвид Камерън, а аргументите за това са „ разделянето “, „ слабото ръководство “ и за това, че не предлага „ добър лидерски екип “.
Сривът на „ Торите “ идва след пагубната тирада на Тереза Мей пред партийната конференция в Манчестър по-рано тази година, двете оставки в кабинета й, секс-скандалите и вътрешнопартийните битки към Брекзит.
Данни от същата анкета сочат, че имиджът на Лейбъристката партия леко се е подобрил през последната година, само че екипът на Джереми Корбин към този момент не съумява да се възползва от проблемите на ръководещите консерватори.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР