Лом и Търнава са сред победителите в конкурса „Дърво с

...
Лом и Търнава са сред победителите в конкурса „Дърво с
Коментари Харесай

Лом и Търнава са сред победителите в конкурса „Дърво с корен /снимки/

Лом и Търнава са измежду спечелилите в състезанието „ Дърво с корен ", научи организация BulNews.
Вчера беше излъчена онлайн церемонията по оповестяване на резултатите в състезанието. На нея станаха известни отличените участници в 12-ото издание на надпреварата, търсещо обичаните на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма поддръжка получи 350-годишният летен дъб край село Студена, номиниран от Община Свиленград, който завоюва първото място със 737 гласа и стана притежател на купата „ Дърво с корен “ за 2021 година
Величественото вековно дърво се извисява на височината при входа на Студена и се вижда от цялото село. Носи името на притежателя на равнищата, където пораства - Никола Ангелов, прочут като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка. Според преданията дъбът е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и минаващата река там се заселват първите му поданици - българи, криещи се от турските нападения. Дядо-Кольовото дърво е знак на Студена - посреща завръщащите се вкъщи негови поданици и е стожер на тяхната българщина и религия.
На второ място е Кичестият габър в село Средна Сърнена гора, община Павел баня с 446 гласа, а 425 завоюва Горуня до Лековития бунар номиниран от НЧ „ Напредък-1898 “, село Търнава, с 425 гласа. Четвърти остана Вековният чинар, номиниран от Антон Тодоров от Лом, с 417 гласа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР